Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Reacties op asieldeal van kabinet Schoof

Reacties op Asieldeal van kabinet Schoof - 103510
Samenvatting van het artikel

Een peiling gehouden over de reactie van de Nederlandse kiezers over de gesloten asieldeal van het kabinet-Schoof.

Lees volledig artikel: Reacties op asieldeal van kabinet Schoof

Leestijd: 2 minuten

Oordeel over kabinet

De zetelpeiling die gisteren is uitgevoerd verschilt niet van die van twee weken geleden, zodat geconcludeerd kan worden dat de gesprekken over de asieldeal en/of de deal zelf op dit moment geen electorale gevolgen hebben.

Ten opzichte van twee weken geleden zien we dat het vertrouwen in de regering weer wat gestegen is (van 4.6 naar 4.9), terwijl het in de vier weken ervoor gedaald was (van 5.3 naar 4.6). Maar het is dus  niet terug op het niveau van 14 september.

Reacties op Asieldeal van kabinet Schoof - 103504

Twee weken geleden dacht 61% dat het kabinet voor de zomer van 2025 zou gaan vallen, dat is nu gedaald naar 48%. Van alle Nederlanders hoopt 46% dat het kabinet de rit uitzit.

Oordeel over asieldeal

Er wordt verdeeld gereageerd op de gesloten asieldeal, maar per saldo is het licht positief. Zo oordeelt 50% de verschillende gradaties van positief en 38% de verschillende gradaties van negatief. Zeer positief of positief is 32%, zeer negatief of negatief oordeelt 28%. Vrij positief oordeelt 18% en vrij negatief 10%.

De onderstaande grafiek laat de verschillen zien per partij, waarbij de middengroep ook bestaat uit degenen die aangeven vrij positief of vrij negatief te zijn Op die wijze kan beter het verschil naar stemkeuze getoond worden. Duidelijk is hoezeer de kiezers van de coalitiepartijen positief zijn over de deal. Maar weinigen geven het oordeel (heel) negatief. Kiezers van ChristenUnie, D66, PvdD, Volt en PvdA/GroenLinks vormen het spiegelbeeld van de kiezers van de coalitiepartijen.

Reacties op Asieldeal van kabinet Schoof - 103509

36% Van de kiezers oordeelt dat de PVV met deze deal het meest heeft bereikt. Van de PVV-kiezers denkt 59% dat. Van alle Nederlanders denkt 19% dat NSC het meest bereikt heeft. Van de PVV-kiezers denkt 15% dat NSC het meest bereikt heeft.

De onderdelen van de deal zijn voorgelegd aan de kiezers. Hier ziet u weergegeven degenen die positief reageren op die verschillende voorstellen naar de huidige stemkeuze. Belangrijk is wel te beseffen dat bij de meeste onderdelen een fors deel “weet niet”  aangaf.

 
  • 52% oordeelt positief dat het niet via een noodwet gaat, 18% negatief.
  • 45% oordeelt positief dat het via een spoedwet gaat verlopen, 28% negatief.
  • 64% is positief over het voornemen dat de toekomstige verblijfsvergunningen drie jaar geldig zullen zijn, 22% negatief.
  • 54% is positief over het voornemen, als delen van Syrië veilig zijn, dat daarvandaan dan geen asielzoekers meer zouden moeten worden toegelaten, 36% negatief.
  • 53% is positief over het invoeren van grenscontroles met België en Duitsland, 32% negatief.
  • 52% is positief om de taakstelling van gemeenten om statushouders aan huisvesting te helpen te laten vervallen, 33% negatief.
  • 42% is positief erover dat de spreidingswet zal worden teruggetrokken. 44% negatief.

Ten slotte het aandeel dat positief reageert op een aantal stellingen over de gesloten asieldeal.

Deze grafieken laten o.a. zien:

  • 47% van de PVV-kiezers vindt dat Geert Wilders teveel heeft ingeleverd bij deze deal. Maar tegelijkertijd vindt 78% van de PVV-kiezers het verstandig van hem om met deze deal in te stemmen.
  • Van de kiezers van de huidige coalitiepartijen is tussen de 81% en 94% het eens met de stelling dat er “eindelijk wat gaat gebeuren om de asielstroom in te perken”.
  • 38% vindt dat het inhumane maatregelen zijn, waarvan men hoopt dat het parlement ze zal tegenhouden.
  • 46% denkt dat de maatregelen weinig effect zullen hebben op de instroom van asielzoekers.
Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
De verborgen diamant in het Nivel onderzoek - 103407