Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Voorbeelden van mijn persoonlijk AI-gebruik

Voorbeelden van mijn persoonlijk AI-gebruik - 97587
Samenvatting van het artikel

Om een indruk te geven van wat AI-tools in de dagelijkse praktijk kunnen betekenen heb ik een - bij lange na niet uitputtend - overzicht gemaakt van mijn gebruik van AI-tools in de afgelopen 2 weken.

Lees volledig artikel: Voorbeelden van mijn persoonlijk AI-gebruik

Leestijd: 5 minuten

Praktijkvoorbeelden

Veel mensen hebben amper een idee wat je als persoon, hetzij voor privé doeleinden, hetzij voor zakelijke onderdelen, met de beschikbare AI-tools kan doen. En hoe dat je werk vergemakkelijkt, versimpelt en/of leuker maakt.

Er volgt nu een selectie van hoe ik bepaalde AI-tools actief heb gebruikt (en niet voor de demo’s die ik voor mijn Webinars heb gemaakt).

Onderin geef ik een overzicht van de diverse tools die ik hiervoor heb gebruikt (en welke alternatieven er zijn).

Antwoorden op vragen

Ik gebruik Google eigenlijk alleen nog om een bepaalde website te vinden, maar niet meer om een vraag te beantwoorden, want dat die ik met een AI-tool. Dit is een selectie van de gestelde vragen van de afgelopen week

  • Voor een artikel wilde ik weten of er seizoenspatronen zijn bij hart- en vaatziekten.
  • Wat betekent P&C als producten bij een tax-free shop?
  • Voor een kennis:  Hoe werkt berberine tegen PCOS polycystic overial syndroom?
  • Hoe zorg ik dat mijn HP printer niet steeds offline schiet?
  • Hoeveel bewerkingen worden er uitgevoerd in een computer als dat een teraflop per seconde is?
  • Hoe vind ik een permanente oplossing voor duiven op een balkon?

Ik kreeg dan binnen no-time een uitgebreid en nuttig antwoord. Als ik iets onduidelijks vond of een vervolgvraag had kreeg ik direct weer antwoord.

Dit doe ik al lange tijd en je kunt het niet zo gek bedenken of je krijgt een -vaak  nuttig- antwoord.

In plaats van handleiding

De software die ik regelmatig gebruik, ken ik goed. Maar toch zijn er specifieke taken, die ik weinig doe, en waar het altijd een uitzoekerij is om dan te vinden wat je moet doen. En als het niet lukt kom je er moeilijk achter waarom dat misgaat.

In plaats dat ik in de handleiding duik van dat programma (en vaak is het toch een zoektocht) stelt ik gewoon de vraag via mijn AI-tool. Ik krijg dan stapsgewijs uitgelegd hoe ik dat moet aanpakken. En dat is niet alleen het geval bij software/apps die veel gebruikt worden, maar ook bij apps met een veel kleiner aantal gebruikers.

En als het niet lukt wat ik wilde doen, dan kan ik dat aangeven en krijg ik hulp om het toch te laten lukken.

Enkele voorbeelden uit de laatste weken:

  • Als ik het af en toe moet doen. zit ik steeds te worstelen met een voettekst in Word die op de eerste pagina anders moet zijn dan bij de volgende pagina’s.
  • Bij het werken met Excel kostte me het altijd moeite een macro te maken, om bepaalde handelingen te automatiseren. Met behulp van mijn AI-tool werd er een macro gemaakt die bepaalde handelingen automatiseert.
  • Voor een videomontage programma (Camtasia) had ik een bepaalde vraag over het gebruik van ondertitels. Ik kreeg een bruikbaar antwoord.

Maken/aanpassen van teksten

Op meerdere manieren ben ik bezig met teksten aanmaken. Dit heb ik de laatste twee weken o.a. gedaan.

  • Ik ben aan het uittesten of ik een soort opvolging kan maken van het boek over internet dat ik in 1995 had gemaakt, maar nu voor internet. Ik doe dat door een soort samenvatting te geven van wat ik in een hoofdstuk van 3 tot 6 pagina’s wil hebben en vraag om die tekst aan te maken. Als referentie voor de schrijfstijl heb ik enkele hoofdstukken uit mijn biografie geupload. Wat er vervolgens uit kwam heb ik alleen beperkt hoeven aan te passen.
  • Een artikel dat ik had geschreven voor mijn site, heb ik ingevoerd en gevraagd om het wat compacter te maken dan ik het geschreven had. En een goede titel en samenvatting maken van max. 30 woorden.
  • Tijdens mijn vakantie in Cuba sprak ik met iemand over mijn autobiografie. Maar zij sprak alleen maar Spaans. Eerst heb ik een samenvatting laten maken van circa 10 pagina’s en direct erna een vertaling in het Spaans.
  • Een goede vriend werd 75 jaar. Ik heb gevraagd een gedicht te maken, waarbij ik als input diverse  componenten uit zijn leven heb ingevoerd en ook de bijzondere aspecten van onze relatie. Die heb ik op mooi papier geprint en hem op zijn verjaardag gegeven. Er stonden tranen in zijn ogen toen hij dat las (en bij mij ook).

Specialistisch advies

Naast dat een tool als ChatGPT antwoorden geeft op vragen zijn er ook specialisten die eigen GPT’s hebben gemaakt met gespecialiseerde doelstellingen. Die specialisten hebben dan bepaalde bronnen toegevoegd die gebruikt kunnen worden voor die specialistische doeleinden.

Zo heb ik zelf een GPT gemaakt met als input mijn autobiografie. Dan kan je als het ware vragen stellen over mijn leven en die worden dan beantwoord op basis van de inhoud van die autobiografie.

In de afgelopen week heb ik er drie gebruikt:

  • Een planten dokter, waarbij ik een foto maakte van een plant thuis die het niet zo goed deed en vroeg wat het zou kunnen zijn.
  • Een voedingsexpert, omdat ik na mijn vakantie met een dieet wil starten, maar die wel in het verlengde ligt van mijn voorkeuren
  • Een video summarizer die op basis van een link van een YouTube video een prima samenvatting ervan geeft, maar die ik vervolgens ook kon bevragen over die video.
  • Een social media specialist, waarmee ik een brainstorm opzette om te kijken hoe zoveel mogelijk mensen de AI-Kennismakings Webinars gaan bekijken.

Dit allemaal volledig kosteloos.

Creatief

Voor mijn websites gebruik ik altijd illustraties. Tot vorig jaar had ik een contract bij Shutterstock en kon ik een aantal foto’s per maand gebruiken.

Al sinds een jaar werk ik met Midjourney. Je kunt via tekst (prompts) opgeven wat je wilt hebben en je krijgt 4 uitwerkingen ervan. Je kunt er dan één kiezen om verder mee aan de slag te gaan. Of het nog een keer proberen. Door de juiste woorden te kiezen inclusief de juiste opties krijg je doorgaans wel ongeveer wat je wilt en dat kan je dan verder nog uitwerken. Zeker de helft van de illustraties op deze site zijn zo gemaakt.

Maar ook heb ik het gedicht voor mijn vriend op de achterkant geprint op een mooie illustratie die heel goed bij hem paste. Voor Vincent Everts’ verjaardag maakte ik deze (en een ook een bijzonder gedicht.

Voorbeelden van mijn persoonlijk AI-gebruik - 97568

Ook heb ik een speciale salsa gemaakt voor het feestje in Cuba van de 15e verjaardag van mijn dochter. (15 jaar – Quinze Anos – is een heel bijzonder verjaardag in landen als Cuba). Ik liet eerst de tekst maken door input van belangrijke aspecten van haar, maar daarbij al aangegeven dat het een Cubaanse Salsa moest worden met een aantal Nederlandse woorden. Vervolgens heb ik in een ander programma deze tekst ingevoerd en er een Cubaanse Salsa van gemaakt. Met nog een extra stap kreeg ik een achtergrondkoor bij het refrein.  Kostte in totaal een half uur, vooral om de juiste keuzes te maken uit de diverse alternatieven die werden gemaakt en wat puntjes op de i te zetten.

Dat was hetzelfde programma, waarmee ik een rap in straattaal heb gemaakt over een Webinar over AI. Dit is dat liedje.

De AI-tools die ik gebruik

Zelf werk ik al lang met de betaalde versie van ChatGPT, omdat ik daar de beste ervaringen mee heb. Dat kost wel ruim 20 dollar per maand. Maar ook met de gratis versie kan er veel.

Plus dat nu andere aanbieders min of meer vergelijkbare tools aanbieden. Of aankondigen dat in hun aanbod te integreren. Zo zijn er veel positieve ervaringen met Claude en Google biedt Gemini aan. Ten slotte heeft Microsoft Copilot  ingebouwd en kondigde Apple aan dat het in IOS18 veel AI zal inbouwen.

Op basis van eigen behoeften en mogelijkheden kunt u gratis versies gebruiken of een betaalde versie nemen, die meer mogelijkheden bieden.

 

 

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
Het geweldige nu van AI bij dagelijkse werkzaamheden - 97500
Het gebrek aan onderscheidingsvermogen van de Desinformatie Werkgroep - 97507