Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Moderne boekverbranding in België

Moderne boekverbranding in België - 60057
Samenvatting van het artikel

De Universiteit van Gent heeft een virtuele boekverbranding georganiseerd van het boek van hun professor "Mattias Desmet". Het boek mag niet meer gebruikt worden bij het vak "Cultuur- en maatschappijkritiek" en zijn werkzaamheden worden ingeperkt. Een gotspe voor een Universiteit die Durf Denken als credo hanteert.

Lees volledig artikel: Moderne boekverbranding in België

Leestijd: 4 minuten

Moderne boekverbranding in België

De Universiteit van Gent heeft een moderne versie van boekverbranding toegepast op het boek van Prof. Mattias Desmet “De psychologie van het Totalitarisme” en eigenlijk ook hem figuurlijk op de brandstapel gegooid. Hij is docent “Cultuur en Maatschappijkritiek” bij de faculteit “Psychologie en Pedagogische Wetenschappen”.

Zijn boek mag niet meer tijdens de opleiding gebruikt worden, alleen bepaalde hoofdstukken, maar pas nadat ze herschreven zijn. En de rol van Prof. Desmet bij de faculteit wordt verkleind.

De gotspe van 2023

(Voor degenen die niet weten wat “gotspe” is. Het best is het uit te leggen via dit voorbeeld. Een man, die zijn beide ouders heeft vermoord, staat voor de rechter en krijgt het laatste woord. Hij vraagt om clementie van de rechter “omdat hij een wees is”

Hieronder kunt u zien wat het credo van de Universiteit van Gent is en hun motivatie ervan:

Moderne boekverbranding in België - 60054

Er staat dus dankzij “durfdenkers” die ingaan tegen dominante opvattingen en sterke overtuigingen gaat de wereld erop vooruit… Maar als ze zo iemand hebben als docent op hun universiteit, dan treden ze op….. Echt schaamteloos.

De analyse van Mattias Desmet

Al vele keren is Mattias Desmet op deze site langsgekomen. De eerste keer op 5 september 2020. Ik was zijn artikel in de Belgische Knack tegengekomen en het ging over “massavorming”. Hoe op basis van angst een groot deel van de bevolking als het ware gehypnotiseerd is en daarbij handelingen kan verrichten, die tegen het eigen belang ingaan. Met daarbij experts, die ook een vorm van blindheid hebben en daarmee die massavorming blijven voeden.

Ik vond het een goede beschrijving en verklaring van de wereld waarin we vanaf 2020  waren beland. Vervolgens heb ik ook een podcast met hem gemaakt, waarin hij het goed uitlegde en we filosofeerden over de toekomst. Bij de opnames van Tegenwind in de zomer van 2021 ben ik een aantal dagen met hem opgetrokken en zijn aflevering van Tegenwind vond ik ook uitermate boeiend.  Het gaf een goede verklaring voor de ontwikkelingen die ik zag en de processen die er plaatsvonden. Het waren ook niet zo maar wat gedachten van hem, hij baseerde zich op het werk van beroemde filosofen/wetenschappers zoals Gustave Lebon en Hannah Arendt.

Maar zijn bevindingen en onderbouwingen kwamen noch de autoriteiten, noch de wetenschappers goed uit. Want dan moest men onderkennen dat men onderdeel was van massavorming en als het ware onder hypnose was gekomen door de angst die er was voor het virus.

De confrontatie wordt gemeden

Ook hem viel het lot ten deel dat zijn opvattingen amper tot het grote publiek doordrongen. De traditionele media besteedden er amper verdere aandacht aan. Wel kreeg ook hij te maken met aanvallen op zijn deskundigheid en integriteit. Ik heb daar een maand of vijf geleden over geschreven. Wat mij nog het meest opviel (en irriteerde) was de weigering van zijn criticasters om rechtstreeks met hem in debat te gaan. Als men aandacht aan hem en zijn ideeën besteedde dan was dat op een diskwalificerende manier. Zijn opvattingen werden dan ook nog regelmatig verkeerd of karikaturaal weergegeven.

De enige plek waar Mattias (evenals ik) ruimte kregen, was bij de alternatieve media. Aanvankelijk alleen in eigen land, maar Mattias brak ook door in het buitenland. Mede omdat Robert Malone via Tegenwind Mattias had ontmoet en kennis had genomen van de inhoud van zijn boek, en hij daar bij diverse interviews over sprak, werd Mattias ook in het buitenland een geziene gast voor de alternatieve media. Zijn boek werd in diverse talen vertaald. Ook niet iets waar zijn Belgische collega-wetenschappers heel enthousiast over zijn geweest.

Mattias bij InfoWars

Daarbij gebeurde ook nog iets wat ook een patroon is bij degenen die prominent aandacht vragen voor een ander verhaal dan het dominante verhaal, en ook daar kan ik van meespreken. Juist omdat de traditionele media geen aandacht aan je besteden of – nog erger – jouw opvattingen verkeerd weergeven en jou belachelijk maken of je in diskrediet brengen, gebruik je de mogelijkheden die je wel geboden worden om je kennis en opvattingen te delen.

Soms kom je daarbij op plekken waar je onder normale omstandigheden niet gekomen zou zijn en eigenlijk ook niet had willen zijn. Maar je weet dat jij voor je eigen woorden staat en wat anderen bij dat kanaal zeggen is aan hen, maar daar ben jij niet verantwoordelijk voor.

Zo is Mattias gekomen bij  InfoWars bij Alex Jones, die onder andere in diskrediet is gekomen omdat hij ontkende dat een dieptragische “schoolshooting” had plaatsgevonden. Daar vertelde Mattias ongeveer hetzelfde verhaal wat hij elders ook vertelde. Ten aanzien van het effect van hypnose (waarmee hij massavorming vergelijkt) vertelt hij ook dat hij zelf had gezien hoe iemand onder hypnose was geopereerd. Heel kort erna legde hij uit dat dit niet zo was geweest. Hij had jaren ervoor dit op video gezien, maar hij was er niet fysiek bij geweest, en zijn antwoord was wat ongelukkig geweest. Dit is zijn post van 5 september op zijn Facebookpagina hierover.

Klopjacht

Sindsdien is er echter een klopjacht op Mattias geopend. De uitspraak dat hij het zelf gezien zou hebben (en welke hij kort erna corrigeerde) is als stok gebruikt om Mattias te straffen dat hij het gewaagd had via zijn boek te laten zien hoe sterk massavorming een rol speelde bij de Coronacrisis. Waar de jaloezie over het feit dat hij op zo veel plekken furore maakte ook een rol gespeeld zal hebben.

Als je er een indruk van wilt krijgen moet je zijn facebookpagina bekijken. Het is walgelijk. Nooit gaan de tegenstanders open in debat, maar ze schrijven allerlei stukken met ongefundeerde beschuldigingen, die vervolgens wel in de traditionele media terechtkomen. Een goed voorbeeld ervan is ook het debat dat dinsdagavond bij een VRT talkshow heeft plaatsgevonden over het verbieden van het boek van Mattias bij de Universiteit van Gent. Maar Mattias werd niet uitgenodigd……

Als jullie in de verdere ontwikkelingen zijn geïnteresseerd moet je de Facebookpagina van Mattias volgen. 

Het ironische van deze kwestie is dat juist met deze virtuele boekverbranding de Universiteit van Gent een sterke onderbouwing geeft van de inhoud van het boek van Mattias.

Dat dit soort zaken ook nog in februari 2023 gebeurt, 3 jaar na de start van de crisis en 1,5 jaar na het uitkomen van het boek van Mattias betekent dat wij – ook nu nog – met deze site moeten doorgaan en dit soort wantoestanden aanhangig moeten blijven maken. Vandaag hoorde ik nota bene ook nog een Ster-spot van de overheid waarin iedereen vanaf 12 jaar opgeroepen werd om een afspraak te maken voor een booster-vaccinatie. Ik herhaal: VANAF 12 JAAR.

Morgen kom ik daar op terug.

U heeft zojuist gelezen: Moderne boekverbranding in België.

Volg Maurice de Hond op Twitter | Facebook | LinkedIn | YouTube.

Blijf onze site steunen met af en toe een kleine donatie. Klik hier.

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
De olifant op het voetbalveld - 96019
De heftige reacties van Nederland op het debat over de regeringsverklaring - 95205