Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Duitsland op weg naar een vaccinatieplicht

Duitsland op weg naar een vaccinatieplicht - 37758
Samenvatting van het artikel

In Duitsland wil de minister van VWS de vaccinatieplicht invoeren. Het debat in de Bondsdag is een waarschuwing voor wat ook hier weer zou kunnen gaan gebeuren. Van onze Duitse correspondent René Broeders.

Lees volledig artikel: Duitsland op weg naar een vaccinatieplicht

Leestijd: 5 minuten

Duitsland op weg naar een vaccinatieplicht

Onze Duitse correspondent René Broeders doet verslag van een spraakmakend debat in de Duitse Tweede Kamer vorige week met een hoofdrol voor de Duitse Minister van Gezondheidszorg, die liever vandaag dan morgen een vaccinatieplicht wil invoeren in Duitsland.

Hoofdrol Minister Lauterbach (SPD)

Stap voor stap wordt in Duitsland het traject voor invoering van de vaccinatieplicht afgewerkt. Er zijn 5 verschillende wetsontwerpen ingediend waarover gediscussieerd wordt, daarin onder meer een vaccinatieplicht vanaf 18 jaar, vaccinatieplicht vanaf 50 jaar en ook een voorstel voor een wet, die alleen van kracht is als de situatie ernstiger wordt.

Vorige week werden deze wetten besproken in een debat op donderdag 17 maart in de Bondsdag, dat eigenlijk een aaneenschakeling van monologen was.

Omdat straks in april ‘zonder partijlast’ gestemd moet worden, werd er nu bij de naambordjes, die onderin beeld verschijnen als de spreker achter de lessenaar staat, alvast geen partij vermeldt. Er klonken veel uitspraken, die we ook in het Nederlandse parlement regelmatig gehoord hebben, vooral toen  Hugo de Jonge nog op het spreekgestoelte stond.

Dit is de toespraak van Minister Lauterbach over de noodzaak van een vaccinatieplicht, met Nederlandse ondertiteling.

In het debat werd o.a. dit gezegd:

Heike Behrens (SPD): “Als we nu 90% gevaccineerden hadden, dan zouden we vandaag niet deze situatie hebben… Hoe meer mensen gevaccineerd zijn, hoe meer vrijheid.”

Op dit moment is in Duitsland 76% volledig gevaccineerd, 59% heeft ook een booster gehaald.

Sepp Müller (CDU/CSU) verklaarde de vaccinatieplicht voor dood, maar maakte zich wel sterk voor een wet die uit voorzorg beschikbaar is als het nodig is. Ook wil hij een centraal register waarin de vaccinaties worden bijgehouden.

Alice Weidel (AfD) is uitermate kritisch over de vaccinatieplicht en zegt dat de argumenten op verkeerde feiten zijn gebouwd. Er is ook te weinig bekend over de bijwerkingen en er worden grondrechten geschonden. “U trekt aan een dood paard, stop daar mee.”

Robert Habeck (Bündnis90/Die Grünen) zei dat het virus veel vaker muteert dan we ooit hadden kunnen dromen. “De vrijheidsbeperking van enkelen kan niet betekenen dat heel veel mensen hun vrijheid verliezen. We moeten het virus wegkrijgen, dus vaccineren.”

Emilia Fester (Grünen), 22 jaar oud, zet een topact neer.

Half huilend schreeuwt ze haar betoog de zaal in. Ze somt op wat ze allemaal niet heeft kunnen doen tijdens de pandemie. Ze kon niet uitgaan, haar verjaardag niet vieren en niet naar de universiteit. Dan roept ze snikkend: “Dit klinkt misschien belachelijk, maar weet u wat pas echt belachelijk is: als u en uw vrienden van de vrijheid zich hadden laten inenten en deze eenvoudige stap genomen hadden om zich te laten inenten, dan was ik nu weer vrij, dan zouden we allemaal weer vrij zijn… dat is onze solidariteit.”

 Ze spreekt ook rechtstreeks de FDP aan, omdat iemand ‘Freedom Day!’ door de zaal roept. “De pandemie eindigt niet als je die voor beëindigd houdt. Uw individuele vrijheid eindigt waar de mijne begint. Uw persoonlijke beslissing om zich niet te laten vaccineren beïnvloedt mijn leven en van miljoenen mensen in dit land. Niet de vaccinatieplicht is onredelijk, maar geen vaccinatieplicht is onredelijk, de onredelijkheid voor de solidaire meerderheid.”

Ze geeft aan dat ze een vaccinatieplicht wil voor alle volwassenen vanaf 18 jaar, omdat ongevaccineerden het virus sterker verspreiden. Er mag dus niet langer sprake meer zijn van een individuele beslissing.

Geen Freedom Day in Duitsland

En dan moet gezondheidsminister Lauterbach nog komen. Hij spreekt als laatste. Hij zegt dat we veel bereikt hebben, maar nog niet aan een freedom day toe zijn. Dat kan pas, als de vaccinatieplicht is ingevoerd, omdat dat de enige manier is om de pandemie te bestrijden. Hij noemt de besmettingscijfers van die dag, 300.000, en wijst erop dat er 200 mensen zijn gestorven aan corona. Daarbij vertelt hij niet dat er per dag in Duitsland zo’n kleine 3000 mensen overlijden.

Lauterbach beschrijft de uitzonderingssituatie van Duitsland: er zijn veel meer ongevaccineerde 60-plussers dan in de buurlanden en er is een relatief oudere bevolking, daarom zijn er maatregelen nodig, die in andere landen inmiddels overbodig zijn.

Lauterbach: “We spreken hier over een moeilijk compromis, niet tussen vrijheid en voorzichtig zijn. Het gaat erom wat we mensen nog kunnen aandoen, die zich de hele tijd aan de regels hebben gehouden en wat zijn we bereid om mensen aan te doen, die  helemaal niet bereid waren om zich op te offeren, om zich te laten vaccineren. Die het debat niet serieus nemen en geen enkele constructieve bijdrage aan het verloop van de pandemie geleverd hebben…. We kunnen niet langer het hele land beschermen om een kleine groep van vaccinatie-tegenstanders en mensen die niet aan de maatregelen willen meedoen te beschermen.”

Mondkapjesplicht

Dan onderbreekt de voorzitter met gewichtige stem en ernstig gezicht en meldt dat ze het deze ochtend maar één keer zal zeggen: de mondkapjesplicht in het parlement moet worden nageleefd. Alleen een spreker achter het katheder of de president mag het masker afzetten. Ook als iemand iets vanuit de zaal roept, moet het masker gedragen worden. Er klinkt applaus. Ze merkt op dat er aan de rechterkant van de zaal (daar zitten ook de rechtse partijen) gezondigd is en dat mensen de zaal moeten verlaten als ze geen masker willen dragen.

Het mondmasker dat men op heeft moet minimaal een N95 masker zijn. Dit is een opname van een parlementslid, die een vraag stelt aan de minister:

Duitsland op weg naar een vaccinatieplicht - 37728

Lauterbach vervolgt zijn betoog en geeft aan dat er op dit moment geen overbelasting van de gezondheidszorg is, maar dat die op veel plekken weer gaat komen. Daarvoor is dan de Hotspot-regeling, een nieuwe wet waarmee regionaal maatregelen kunnen gaan gelden. (Hier treft u dit deel van zijn toespraak aan en de interruptie van de kamervoorzitter over verplichte mondkapjes).

3G en 2G(plus)

Hiervan wordt al meteen gebruik gemaakt: in Meckelenburg-Voorpommeren worden de maatregelen tot 27 april verlengd vanwege problemen in de gezondheidszorg. In binnenruimtes blijft het mondkapje verplicht, ook 3G en 2G(plus) blijft van kracht. Niet alleen de opnames van corona-patiënten leidt tot problemen, er is vooral te weinig personeel beschikbaar door de vele ziekmeldingen. In Duitsland geldt op dit moment al een vaccinatieplicht voor medisch personeel, wat ongetwijfeld van invloed is, maar waar nauwelijks iets over in de media te vinden is.

Niemand sprak in de Bondsdag over hoeveel ongevaccineerden zich nog zouden laten overhalen om alsnog het vaccin te nemen. Het Allensbach-Instituut heeft net een enquête gehouden en stelt vast dat maar 2% hiertoe bereid is. Een grote meerderheid zou liever boetes betalen in plaats van overstag te gaan.

Hoorzitting Bondsdag

Afgelopen maandag vond in de Bondsdag een hoorzitting plaats, waar voors en tegens de revue passeerden.

Virologe Melanie Brinkmann waarschuwde voor nieuwe virusvarianten en pleitte voor vaccinatieplicht. “Het is geen natuurwet, dat nieuwe varianten milder zijn.”

Viroloog Stöhr is sceptisch en verwacht niet dat de totale ziektelast door een vaccinatieplicht zal dalen.

Ook een aantal juristen uitte zich kritisch over het invoeren van de vaccinatieplicht.

Het is de bedoeling dat de zorgverzekeraars uiteindelijk de hele registratie van de vaccinatie-status van hun klanten op zich gaan nemen. Die staan nog niet te juichen. Ook zouden er eerst nog verplichte adviesgesprekken moeten plaatsvinden met alle ongevaccineerden, om ze uit te leggen waarom ze zich moeten laten inenten. Het is nog niet duidelijk wie dit precies moet gaan doen.

De verzekeraars hebben deze week met een opmerkelijke reden aan de bel  getrokken: er is in Europa op dit moment papierschaarste en het zou dus nooit gaan lukken om alle verzekerden een brief te sturen.

Begin april wordt in de Bondsdag gestemd. Er lijkt op dit moment nog geen meerderheid te zijn, maar omdat de besmettingscijfers in heel Duitsland langzaam oplopen en er gedreigd wordt met nieuwe varianten weet je nooit hoe de publieke opinie en de politici zich nog in de komende weken ontwikkelen.

In ieder geval besloot het kabinet van kanselier Scholz afgelopen woensdag met vijf firma’s contracten af te sluiten voor het leveren van vaccinaties. Tot en met 2029.

MdH: Hoewel in Duitsland nu ook meer afgeschaald wordt is het duidelijk dat er maar iets hoeft te gebeuren en zaken worden weer teruggedraaid. Plus dat Duitsland ook een belangrijke stem heeft in de EU. Dus de ontwikkelingen in Duitsland kunnen ook gevolgen hebben voor Nederland. Daarom moeten deze onwikkelingen in de gaten gehouden blijven.

Steun onze site met af en toe een (kleine) donatie. Klik hier. 

Bronnen:

https://impfdashboard.de/

https://www.bundestag.de/dokumente/textarchiv/2022/kw11-de-impfpflicht-881824

https://www.welt.de/politik/deutschland/video237594081/Emilia-Fester-Gruene-Klar-fuer-allgemeine-Impfpflicht.html

https://www.praeventologe.de/corona-huber

https://www.berliner-zeitung.de/news/impfpflicht-das-sagen-experten-li.218050?utm_medium=Social&utm_source=Twitter#Echobox=1647868417

https://www.berliner-zeitung.de/news/corona-scheitert-die-impfpflicht-an-papiermangel-li.218035?utm_medium=Social&utm_source=Twitter#Echobox=1647864774

https://www.bundesgesundheitsministerium.de/presse/pressemitteilungen/vertraege-fuer-impfstoffversorgung.html

https://www.berliner-zeitung.de/news/ostsee-maskenpflicht-3g-und-2g-wohl-auch-ueber-ostern-li.218355?utm_medium=Social&utm_source=Twitter#Echobox=1648018025

U heeft zojuist gelezen: Duitsland op weg naar een vaccinatieplicht.

Volg Maurice de Hond op Twitter | Facebook | LinkedIn | YouTube.

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
De notulen van het – Duitse – OMT compleet openbaar - 96782
De bijzondere aanpassingen van de oversterftemetingen - 96665