Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

De nep stuurtjes van onze bestuurders

De nep stuurtjes van onze bestuurders - 34681
Samenvatting van het artikel

Zeker nu Omikron dominant is lijken de maatregelen van onze overheid sterk op hoe toen ik klein was en met een nep stuurtje dacht dat ik echt de auto van mijn vader reed. Doorgaan met 3G is een laatste poging om die illusie in stand te houden.

Lees volledig artikel: De nep stuurtjes van onze bestuurders

Leestijd: 5 minuten

De nep stuurtjes van onze bestuurders

Het kinderstuurtje

Toen ik 5 was en mijn vader zijn eerste auto kocht, zat ik vaak naast hem in een soort kinderzitje. Er werd een kinderstuurtje gekocht, die met zuignappen aan het dashboard werd geplakt. Aan het stuur zat een richtingwijzer en een pookje om te schakelen. En ik kon er ook mee toeteren.

Hele ritten heb ik samen met mijn vader afgelegd, waarbij ik ijverig bezig was met mijn stuurtje de auto te besturen. En ik denk, dat ik toen echt dacht, dat ik contrôle had over die auto.

Ik moet er nog vaak aan denken als ik het RIVM, de OMT-leden of onze regering hoor praten, waarbij ze aangeven op welke wijze hun maatregelen de verspreiding van het virus doen verminderen. In de modellen van Wallinga, die Van Dissel aan Catshuis en Kamer presenteert, zie je de verschillende kleuren curves, die de ontwikkelingen aangeven als er bepaalde maatregelen wel of niet worden genomen.

Daarbij lijkt het alsof ze geen enkele twijfel hebben. Want ze zijn altijd in staat om uit te leggen dat hun aannames klopten. Er zijn dan twee mogelijke varianten, die ik even toelicht aan de hand van de avondklok:

Dankzij de avondklok zullen er X% minder besmettingen volgen.

  • De cijfers gaan omlaag en dan zegt men dat het door die avondklok komt.
  • De cijfers gaan omhoog en dan zegt men dat zonder de avondklok die sterker omhoog zouden zijn gegaan.

Standaard procedure

Als we de bijna twee jaar terugkijken is dat eigenlijk de standaard procedure geweest.

Lange tijd werd genegeerd dat het virus in onze regio een duidelijk seizoenspatroon heeft en de daling in de loop van de lente werd dan ook aan de maatregelen toegeschreven. Plus dat het standaardpatroon dat na een periode van snelle stijging weer een snelle daling komt, ook niet werd erkend.

Want laten we wel zijn:

dalingen werden altijd op het conto geschreven van het succes van de genomen maatregelen!

Maar als je wereldwijd goed kijkt naar de stijgings- en dalingspatronen, dan kun je concluderen dat maatregelen amper enig effect hebben gehad op de stijging of daling van het aantal positieve gevallen.  Deze drie grafieken geven een indruk hoe de verwachtingen van maatregelen en de werkelijkheid sterk uit elkaar lopen.

De nep stuurtjes van onze bestuurders - 34682
De nep stuurtjes van onze bestuurders - 34684
De nep stuurtjes van onze bestuurders - 34685

Nu zit er wel iets meer nuance in de cijfers en de cijferontwikkeling dan deze grafieken aangeven. Maar ik wil er  mee aangeven dat in het algemeen de maatregelen geen of amper effect hebben gehad. Maar vooral dat het er niet toe geleid heeft dat degenen die verantwoordelijk zijn voor maatregelen onderkennen en erkennen, dat ze eigenlijk een vorm van schijncontrole hadden. En dat veel ontwikkelingen, die ze toeschreven aan hun maatregelen, er ook waren geweest zonder die maatregelen.

Dus goed lijkend op mijn stuurgedrag in de auto van mijn vader toen ik drie was.

Omikron versterkt dit alleen maar

Speelde dit eigenlijk al vanaf het begin, sinds we te maken hebben met Omikron is dit effect nog eens versterkt. Met gelukkig een positieve bijkomstigheid. Doordat de relatie tussen positief testen en de druk op de ziekenhuizen ingrijpend veranderde, werd voor veel meer mensen zichtbaar dat onze stuurlui van RIVM, OMT en regering inderdaad met een soort speelgoedstuurtje bezig waren. Hun prognoses die leidden tot de volledige lockdown op 19 december 2021 en het maar langzaam afbouwen tot nu toe, blijken in absurde mate misgezeten te hebben.

Omdat er nog regelmatig gesteld wordt dat de gunstige ontwikkelingen nu in Nederland juist aan die maatregelen te danken zijn geef ik de grafiek vanuit Engeland.  Immers, die modellen waren in december de basis voor het doemscenario van Van Dissel met een bezetting van 4300 mensen op de IC’s begin februari. (Het zijn er nu rond de 230). In Engeland heeft de regering geen maatregelen in december genomen. Ondanks de druk die er was ontstaan door modellen zoals die ook in Nederland werden gepresenteerd. En men voorspelde een groot aantal doden als er geen maatregelen werden genomen.

Dit is de grafiek van de verwachting van het aantal doden zonder maatregelen en de werkelijke cijfers zonder maatregelen.

De nep stuurtjes van onze bestuurders - 34686

Het snijdt geen hout

Het werkelijke aantal doden is een factor 14 zo klein als de gemiddelde voorspelling. En bijna 10 keer zo klein als het meest optimistische scenario.

Daaruit valt op te maken dat de claim van sommigen, dat onze cijfers nu zo gunstig zijn dankzij de genomen maatregelen in december, geen hout snijdt.

Omikron heeft op diverse manieren de mogelijke relatie tussen maatregelen en de uitkomst compleet ontkoppeld.

De belangrijkste daarvan zijn:

  • de veel grotere mate van besmettelijkheid, die inmiddels op het niveau van mazelen ligt (en variant BA2), krikt die waarde verder op naar een R0 waarde die ergens tussen 12 en 20 ligt. Precies de waarde van mazelen, waarvan erkend wordt dat die volledig door de lucht gaat.
  • een minder ernstig ziektebeeld, waardoor minder mensen in ziekenhuizen hoeven te eindigen of op IC’s.

Die grotere mate van besmettelijkheid zorgt er simpelweg voor, dat er zoveel kansen voor iemand zijn dat hij in contact komt met het virus, dat hij het eigenlijk niet kan ontlopen. Behalve als je 24 uur in een pak gaat zitten, met een zuurstoftank, die ze gebruiken in kerncentrales, en in ieder geval het huis niet verlaat.  Je bent compleet overgeleverd aan de wijze waarop jouw immuunsysteem die aanval opvangt of afslaat. Zoals het ook het geval is met griep.

Enerzijds hangt dat af van wat jouw immuunsysteem al eerder tegengekomen is en je algehele gezondheidssituatie. En anderzijds met hoe je je immuunsysteem hebt versterkt. Dat kan met voeding, voedingssupplementen (D3) of vaccinaties zijn.

Maar welke maatregel er door de overheid ook wordt genomen, met Omikron maken ze niets meer uit (als ze dat al deden):  1,5 meter niet, mondmaskers niet, toegangspassen niet, quarantaineregels niet, testen niet.

Ik zeg het al bijna twee maanden:

Iedereen wordt geïnfecteerd voordat deze winter voorbij is. En als dat niet gebeurt dan was/is je bescherming tegen Covid-19 op welke manier dan ook, nu voldoende.

Daarbij is er nog een gunstige bijkomstigheid: doordat je geïnfecteerd raakt door een mutatie, die beduidend minder ziekmakend is dan de eerdere varianten is het een vorm van “natuurlijke vaccinatie”. Deze biedt voor een aanzienlijk deel van de bevolking, een betere en langduriger bescherming dan de vaccinatie.

Wellicht heeft het zin om heel kwetsbaren te boosteren (hoewel de ontwikkelingen in Israël op dat punt wel te denken geven). Maar voor de rest van de bevolking geldt dat ze hetzij al bescherming hebben of heel weinig risico hebben voor ernstige gevolgen door Omikron.

Stop dus met alle maatregelen

Dus elke maatregel, die nu nog gehandhaafd blijft, heeft geen enkel effect, hoezeer onze bestuurders met hun nep-stuurtjes het doen voorkomen dat ze wel een vorm van contrôle hebben. Ook het handhaven van 3G  valt daar zeker onder. Plus dat het argument “hierdoor gaan toch meer mensen boosteren” onder de huidige omstandigheden een enorm zwaktebod is.

Maar er is als ik er goed over nadenk, wel een groot verschil tussen toen ik 5 was en met dat stuurtje naast mijn vader bezig was. Wat ik ook deed met mijn nep stuurtje, de auto reageerde niet, zodat ik ook geen aanrijdingen kon veroorzaken. Maar dat geldt niet voor onze bestuurders.

Hun gedraai aan het stuur heeft geen effect op het verloop van de verspreiding van het virus en de druk op de ziekenhuizen. Maar wel heeft het tot gevolg dat hun maatregelen sterke effecten hebben voor vele sectoren en groepen in de samenleving. En is dat draaien aan die stuurtjes veel minder onschuldig dan het lijkt op bijgaande foto.

De komende tijd zullen we de pogingen zien van RIVM/OMT en onze bestuurders om de fictie overeind te houden dat maatregelen wel een effect hebben. Daarmee zullen ze de versoepelingen die nu wel moeten gaan komen toch weer aan voorwaarden verbinden: met maxima van aanwezigen, mondmaskers op bepaalde plekken en – zoals nu gezegd wordt – toch het in stand houden van de toegangspas voor diverse gelegenheden. Daarmee toch nog de samenleving een tijdje gegijzeld houden in hun eigen illusies met de nep stuurtjes in hun hand.

U heeft zojuist gelezen: De nep stuurtjes van onze bestuurders.

Volg Maurice de Hond op Twitter | Facebook | LinkedIn | YouTube.

Steun onze site met af en toe een (kleine) donatie. Klik hier.

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
De olifant op het voetbalveld - 96019
De heftige reacties van Nederland op het debat over de regeringsverklaring - 95205