Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Dagcijfers 30 september

Covid Dagcijfers 14 juli 2021 - 21663
Samenvatting van het artikel

Op deze pagina worden dagelijks de laatste cijfers over de covid-19 epidemie gepresenteerd, op basis van de gegevens van het NICE, aangevuld met de voorspellingen voor de komende weken. Vandaag de cijfers voor 30 september 2021

Lees volledig artikel: Dagcijfers 30 september

Leestijd: 2 minuten

Dagcijfers

De GGD cijfers van dinsdag zijn in lijn met die van de drie dagen ervoor. Een daling van 4% ten opzichte van vorige week dinsdag. Nog steeds is het onduidelijk welk deel van die cijfers komen uit het “testen voor toegang” – gedeelte. Ik neem voorlopig aan dat het rond de 100 zijn. In dat geval is de echte daling eigenlijk 10%.

Dagcijfers 30 september - 23784

Ook de ziekenhuisopnames vertonen een langzame daling. Dit is de verdeling naar leeftijd. Bij de groep onder de 40 jaar zijn dat er nu nog maar 4 per dag. Dat was half juli 16. Bij de andere leeftijdsklassen verloopt de daling geleidelijker.

Dagcijfers 30 september - 23785

 

Het wordt interessant om te zien wat er in de komende weken gaat gebeuren, omdat we nu in een fase komen met ongunstiger weer. Deze actuele kaart van de VS van Bloomberg van de reproductiefactor laat ook zien dat de Noorderlijke Staten met een klimaat dat meer op de onze lijkt een hogere reproductiefactor heeft dan de Zuidelijke Staten. (Maar die hadden in de zomer forse stijgingen gehad en zijn nu daar allemaal op de weg terug).

Dagcijfers 30 september - 23788

Dit is de grafiek van vier grote staten, waar ook goed te zien is wat het verschil is naar regio. Het Noordelijk gelegen New York heeft in de beide zomers lage cijfers gehad. De Zuidelijke Staten Texas en Florida vertonen een patroon wat duidelijk van New York verschilt. In voorjaar 2020 gebeurde in die twee staten weinig, maar in de zomers beduidend meer. Rond december-januari waren de cijfers in alle staten hoog.

In Texas liet men vanaf begin maart alle maatregelen vallen. Drie maanden lang bleven de cijfers laag, maar toen de zomermaanden begonnen en Delta nam de overhand zagen we dat in alle vier staten de cijfers gingen stijgen. Texas en Florida met de minste maatregelen. Maar wat daarvan precies het effect is, kan niet vastgesteld worden, door de combinatie van factoren, zoals seizoen, vaccinatiegraad, immuniteitsgraad, bevolkingssamenstelling.

Dagcijfers 30 september - 23790

 

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.