Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Dagcijfers 24 augustus

Dagcijfers 24 augustus - 22843
Samenvatting van het artikel

Op deze pagina worden dagelijks de laatste cijfers over de covid-19 epidemie gepresenteerd, op basis van de gegevens van het NICE, aangevuld met de voorspellingen voor de komende weken. Vandaag de cijfers voor 24 augustus 2021

Lees volledig artikel: Dagcijfers 24 augustus

Leestijd: 3 minuten

Zijn nu de ouderen weer aan de beurt?

Alhoewel we inmiddels de cijfers voorzichtig weer zien dalen (er lijkt wel een dubbele bult geweest te zijn als Bonusbult) zijn we er niet gerust op. Als we namelijk de cijfers opsplitsen naar jongeren en ouderen (90+) dan zien we dat het aandeel van de ouderen in zowel het aantal positieve PCR testen als ziekenhuisopnames een flinke stijging vertoont sinds juli van dit jaar. Als we de leeftijdsgroepen 30-39 jaar en 90+ met elkaar vergelijken, dan zien we dit plaatje:

 

Dagcijfers 24 augustus - 22855

We hebben voor beide groepen het aantal positieve testen op 25 december op 100% gezet. We zien dan de oudere groep (de rood gestreepte lijn) vanaf de start van de vaccinatie dalen tot ongeveer 1% op 1 juni, terwijl de jongeren (de groen gestreepte lijn) nog op 30% zitten. De daling gaat met name bij de jongeren nog door tot 26 juni, waarna de Bonusbult ontstaat. In deze bult is het lastig rekenen, maar vanaf augustus kunnen we het weer volgen. We zien dat de PCR cijfers van de jongeren nog steeds flink dalen, maar de cijfers voor de ouderen zijn sinds 1 juli gestegen. Het gaat nu met name om de verhouding tussen de groene en rode.

Natuurlijk is het zo dat de jongere groep in de afgelopen 6 weken in steeds hogere mate gevaccineerd is, waardoor de groen gestreepte lijn extra naar beneden afgebogen wordt, maar de 5-10% extra gevaccineerd kan het verschil niet verklaren.

Wat gaan we de komende maand zien? Er zijn twee mogelijkheden:

  1. De rode en groene lijn komen bij elkaar. Aannemende dat het grootste deel van de bevolking is gevaccineerd, betekent het dan, dat het vaccin onvoldoende dekking geeft voor de Delta variant.
  2. De rode en groene lijn gaan elkaar kruisen. Dat betekent dan, dat de bescherming voor de jongere generatie dan beter is dan voor de oudere, waarschijnlijk door de beperkte werkingsduur van het vaccin, dus 5 maanden van februari tot juli.

Wat het gaat worden, gaan we zien in september. In elk geval heeft het er alle schijn van dat we niet blindelings kunnen vertrouwen op de langdurige bescherming van het vaccin.

 

De Dagcijfers

De GGD-cijfers van afgelopen zondag zijn nog niet beschikbaar.

Nadat er al een tijdje sprake was van enige stagnatie in zowel de opnamecijfers als de PCR cijfers, lijken de cijfers inmiddels wel weer verder licht te dalen. De “motor” hierachter lijkt nog steeds de jongeren groep, waarvan het aandeel nog steeds veel hoger dan gemiddeld is. Geruststellend is dat dit aandeel nog steeds daalt, maar minder geruststellend is dat over 2 maanden de seizoeninvloed weer terugkomt en dat laat de R dan weer met 30% stijgen. Als de R eerst nog gaat zakken tot 0,8, dan kan deze in eind november weer net boven de 1 komen. Weliswaar met een veel lager startpunt dan een jaar geleden, maar we moeten daar wel op voorbereid zijn.

En een nog veel positievere gedachte is dat er nu wel veel mensen antistoffen hebben, zeker ook op natuurlijke wijze opgedaan, zodat het potentieel aan mensen dat nog in het ziekenhuis terecht kan komen ergens tussen de 10% en 20% zal liggen van wat we de afgelopen 18 maanden zagen. Door de lagere R-waarde zal dit nog veel lager komen te liggen. Het aantal ziekenhuisopnames door een ander wintervirus zal vele malen hoger ligger zoals in andere jaren.

De Dagcijfers staan ook in het plaatje hierboven, dus alleen nog de grafiek met de R-waarden.

Dagcijfers 24 augustus - 22848

 

En de dagcijfers van de ziekenhuisopnames zijn:

    • Aantal ziekenhuisopnames gisteren 64 *
    • Aantal ziekenhuisopnames eergisteren: 59 *
    • Actuele geschatte R-waarde op basis van ziekenhuisopnames: 0,91 **

We gaan het weer zien!

Toelichting

In de grafiek met ziekenhuisopnames, geeft de blauwe lijn gemerkt “I-PCR” de voorspelling weer van het aantal ziekenhuisopnames op basis van de PCR test. Zie ook ons blog hierover.

* Gecorrigeerde waarden. Ongecorrigeerde waarden op stichting-nice.nl
** Let op: deze R dag-waarde kan dus nog 0,01 wijzigen de komende tijd, als gevolg van het bijplussen (toevoegen door NICE van nog niet ingevoerde patiënten met een positieve PCR-test).

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.