Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Dagcijfers 20 augustus

Dagcijfers 20 augustus - 22722
Samenvatting van het artikel

Op deze pagina worden dagelijks de laatste cijfers over de covid-19 epidemie gepresenteerd, op basis van de gegevens van het NICE, aangevuld met de voorspellingen voor de komende weken. Vandaag de cijfers voor 20 augustus 2021

Lees volledig artikel: Dagcijfers 20 augustus

Leestijd: 3 minuten

In de ban van de zelftest

Afgelopen dinsdag werd een sterk vermoeden dat we al lang hadden door Prof. van Dissel bevestigd: de zelftesten dragen significant bij tot het aantal positieve PCR testen. Niet zozeer omdat ze als positieve uitslag worden meegeteld, maar omdat mensen die thuis een positieve uitslag kregen op hun zelftest alsnog naar de GGD teststraat gingen, om zich daar te laten testen via een PCR. Een confirmatietest wordt dit genoemd. Dit is het plaatje dat Van Dissel liet zien:

Dagcijfers 20 augustus - 22673

De belangrijkste lijn is de lichtblauwe. Daarin zien we het percentage positieve PCR-testen dat is gedaan nadat er een positieve zelftest was afgenomen, toenemen van bijna 0% in april tot 45% inmiddels in augustus.

Als we de PCR-test willen gebruiken als indicatie hoeveel mensen er op een gegeven moment besmet zijn, dan is de PCR-test wel redelijk geschikt, maar dan moeten we wel corrigeren voor de extra uitslagen van de confirmatietests. Voortaan wordt dit dan de nieuwe grafiek:

Dagcijfers 20 augustus - 22726

Ter vergelijking staat de ongecorrigeerde lijn ook nog even in deze grafiek als een gestreepte blauwe lijn. Er vallen direct een aantal dingen op:

  • De top van de Bonusbult is bijna gehalveerd. We zaten dus in code diep-rood mede door het zelftesten.
  • De gecorrigeerde PCR-lijn volgt nu wel precies het aantal ziekenhuisopnames.
  • Na het passeren van de Bonusbult komen de PCR en ziekenhuisopnames nu wel weer samen in augustus.
  • Het aantal positieve PCR-testen bij de vrijwel volledig gevaccineerde 90+ groep loopt inmiddels weer op en zit op bijna de helft van de waarde voor alle leeftijden.

We zien dat het percentage zelftesten nog steeds stijgende is. Als het beleid op basis van de PCR-testen blijft gehandhaafd, dan zal dat onvermijdelijk leiden tot het verder stijgen van de ongecorrigeerde cijfers.

Endemisch?

Het begint er steeds meer op te lijken dat de epidemie endemisch is geworden. De cijfers willen slecht dalen, een stabilisatie lijkt het meest voor de hand te liggen. Dit zien we ook in de ons omringende landen, maar ook daar is het beeld dat het voornamelijk de PCR cijfers zijn die stijgen, maar niet het aantal overlijdens. Wat het meetellen van het aantal ziekenhuisopnames op basis van PCR cijfers dan nog betekent, is de grote vraag!

Als laatste dan ook maar de grafiek van de R-waarden:

Dagcijfers 20 augustus - 22727

De R-waarden van Nederland en België schommelen rondom de 1.

Wat nu?

Een andere steeds actuelere vraag is wat nu het rendement van beperkende maatregelen nog zal zijn. Uit een vergeten la van Hugo de Jonge kwamen de cijfers van september 2020 van het CBS, dat de maatregelen 620.000 gezonde levensjaren hebben gekost, terwijl de opbrengst slechts 100.000 jaren was. Als deze maatregelen herhaald worden komende herfst, zal de schade min of meer gelijk zijn, maar de opbrengst slechts een tiende, omdat 90% van de bevolking inmiddels antistoffen heeft en niet meer ziek zal worden. Steeds meer landen scharen zich inmiddels achter de aanpak, om het virus endemisch zijn weg te laten vinden (zoals Singapore). Een slimme aanpak door het virus met name onder jongeren rond te laten gaan, zou wel van inzicht getuigen. Maar waarschijnlijker is dat Nederland blijft hangen in de ingeslagen weg en als een van de laatsten getuigt van voortschrijdend inzicht.

En de dagcijfers van de ziekenhuisopnames zijn:

    • Aantal ziekenhuisopnames gisteren 59 *
    • Aantal ziekenhuisopnames eergisteren: 56 *
    • Actuele geschatte R-waarde op basis van ziekenhuisopnames: 1,05 **

We gaan het weer zien!

Toelichting

In de grafiek met ziekenhuisopnames, geeft de blauwe lijn gemerkt “I-PCR” de voorspelling weer van het aantal ziekenhuisopnames op basis van de PCR test. Zie ook ons blog hierover.

* Gecorrigeerde waarden. Ongecorrigeerde waarden op stichting-nice.nl
** Let op: deze R dag-waarde kan dus nog 0,01 wijzigen de komende tijd, als gevolg van het bijplussen (toevoegen door NICE van nog niet ingevoerde patiënten met een positieve PCR-test).

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
De olifant op het voetbalveld - 96019