Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Komen de dalingen van de besmettingen vooral door vaccinaties?

Komen de dalingen van de besmettingen vooral door vaccinaties? - 20996
Samenvatting van het artikel

Als de ontwikkeling per leeftijdsgroep van de positieve testen wordt bekeken dan is het duidelijk hoe onjuist de conclusie van Prof. Wallinga (RIVM) is dat de dalingen vooral door het vaccineren komt.

Lees volledig artikel: Komen de dalingen van de besmettingen vooral door vaccinaties?

Leestijd: 3 minuten

Als slimme mensen domme dingen zeggen dan kan het óf een vergissing zijn óf een bepaald doel hebben. Dat Prof. Wallinga in zijn interview van afgelopen zaterdag aangaf dat de forse dalingen vooral aan de vaccinaties liggen, is bewijsbaar dermate onjuist, dat het een maximaal weerwoord verdient.

Ik heb dit al gedaan in dit artikel (“Prof. Wallinga is de weg kwijt”). Maar aan de hand van een gerichte data-analyse kan ik nog duidelijker laten zien dat die conclusie van de RIVM-modelleur volstrekt ongefundeerd is. En het is geen onbelangrijk onderwerp. Want zolang wij bestuurd worden vanuit het RIVM en het model van Wallinga, waaruit blijkt dat alle ontwikkelingen rondom Covid-19 afhankelijk zijn van maatregelen en vaccinaties, lopen we – op basis van die uitgangspunten – het grote risico om ook in de komende tijd in ons functioneren belemmerd te worden.

Komen de dalingen van de besmettingen vooral door vaccinaties? - 20998

Hieronder enkele grafieken waarbij op basis van het data-bestand van het RIVM het verloop te zien is van het aantal positieve testen naar leeftijdsklasse. De oudste groepen zijn degenen die het eerst/het meest gevaccineerd zijn, de jongste groepen het minst. Dit zijn de absoluten per dag (op basis van het zevendaags gemiddelde).

Komen de dalingen van de besmettingen vooral door vaccinaties? - 20980

Groep 80+

Deze grafiek geeft goed aan dat de groep 80+ vanaf eind februari 2021 een afwijkende trend gaat volgen t.o.v. van de andere leeftijdsgroepen. Bij de groep tussen de 70 en 79 jaar zie je dat wat later gebeuren. Vanaf half april zie je dat ook plaatsvinden.  Bij 60-69 zien we het weer iets later gebeuren. (De 60-64 jarigen waren eerder aan de beurt voor vaccineren – met AstraZenica – dan de wat oudere groepen.)

Alle leeftijdsgroepen onder de 50 jaar laten vanaf eind april een zeer forse daling zien. Alleen de groep tussen de 20 en 29 jaar laten eerst een korte stijging zien. Die hangt vrijwel zeker samen met Koningsdag. Maar dit zijn groepen waar tot voor kort maar een klein deel van de ruim 2 miljoen personen in die leeftijdsgroep voor half mei gevaccineerd was. Je kunt hooguit zeggen dat de groep tussen de 50 en 59 jaar sinds half mei wat sterker daalt dan de groep tussen de 30 en 49 jaar.

Laten we bij deze grafiek eens gaan inzoomen op de groep, waarvan half mei inmiddels veel personen waren gevaccineerd en van de groep waarvan nog maar weinigen waren gevaccineerd.

Komen de dalingen van de besmettingen vooral door vaccinaties? - 20981

Daling

Deze grafiek laat prima zien dat in de laatste maand het aantal positief getesten bij de groep onder de 50 is gedaald van rond de 3500 naar 700 (een daling met 80%).  Het effect van vaccinatie op deze groep verloopt via twee manieren.

  • Het aandeel dat tot half mei gevaccineerd werd van die groep onder de 50 jaar was klein.
  • Indirect zorgt vaccinatie van de ouderen ook voor een kleinere kans op besmetting van personen in de andere leeftijdsklasse.
    Als bijvoorbeeld 20% van degenen die je ontmoet gevaccineerd is, neemt de kans dat jij besmet raakt ook af. Maar de ervaringen in binnen- en buitenland leren dat mensen vooral worden besmet door anderen in dezelfde of aanpalende leeftijdsklasse. Dus dat er rond half mei veel mensen boven de 70 waren gevaccineerd, zorgde voor minder mensen onder de 50 jaar, die werden besmet, maar de bijdrage daarvan was echter niet zo groot.

Door het weer

Het exacte effect van de vaccinaties op de daling van het aantal positief getesten tussen eind april en eind mei (zowel direct als indirect) schat ik op 25%, hooguit 35%. De overige dalingen komen met name door het weer. Besef daar trouwens bij, dat eind april en 19 mei de maatregelen versoepeld waren. En volgens het model van Wallinga zou dat nog tot een relatieve stijging van de besmettingen moeten leiden. Dus het effect van het weer/seizoen is dan eigenlijk nog groter dan je in eerste instantie ziet. Althans als ik de redenering van Wallinga volg.

Deze grafiek toont het verloop van het aantal positief getesten voor alle leeftijdsklasse sinds begin van dit jaar. Data, die iedereen die oprecht en onafhankelijk de data analyseert tot een andere conclusie laat komen dan Wallinga.

Maar helaas is deze conclusie van Wallinga de zoveelste in de rij van hem en Van Dissel, die niet bezig zijn met wetenschappelijke analyses, maar met het beïnvloeden van zowel de bevolking, de media als de bestuurders.

Komen de dalingen van de besmettingen vooral door vaccinaties? - 20985

U heeft zojuist gelezen: Komen de dalingen van de besmettingen vooral door vaccinaties?

Volg Maurice de Hond op Twitter en YouTube.

Wij willen u eerlijke informatie geven, waarna u zelf tot bepaalde conclusies kunt komen. Daarvoor vragen wij van u een kleine financiële bijdrage.

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.