Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Dagcijfers 20 mei

Dagcijfers 19 mei - 20201
Samenvatting van het artikel

Op deze pagina worden dagelijks de laatste cijfers over de covid-19 epidemie gepresenteerd, op basis van de gegevens van het NICE, aangevuld met de voorspellingen voor de komende weken. Vandaag de cijfers voor 20 mei 2021

Lees volledig artikel: Dagcijfers 20 mei

Leestijd: 2 minuten

Kijken naar groeiend gras?

In 1973 zwelde de kritiek aan over het langebaanschaatsen. Het was als kijken naar groeiend gras. Daar beginnen inmiddels ook onze cijfers naartoe te gaan, want het enige spannende wat er nu nog aan zit, is de vraag of de R morgen verder gedaald zal zijn naar 0,86 of toch nog even op 0,87 blijft staan zoals hij vandaag is. Gisteren was de R ook al 0,87 en wellicht zal dat morgen ook zo zijn, groeiend gras…. Maar natuurlijk is het goede nieuws dat met deze R-waarde alle cijfers met 25% per week afnemen en een zeer draagbare ziekenhuisbezetting zeer nabij is.

De MSM meldden dat vandaag voor het eerst de ziekenhuisbezetting onder de 2000 was gezakt. Van Dissel voorspelde nog geen maand geleden, dat als we 1 mei gingen versoepelen de IC-bezetting eind juni nog naar 3000 zou gaan stijgen. Maar na de eerste versoepelingen sinds 28 april zien we alleen maar fors dalende cijfers. Hij meldde zaterdag vol trots dat alle voorspellingen keurig zijn uitgekomen. Wel is zijn voorspelling dat aerosolen een belangrijke rol spelen uitgekomen, hij had nota bene op elk van zijn presentaties op pagina 1 vermeld: ADEQUATE VENTILATIE. Maar niemand van onze Volksvertegenwoordiging heeft dit kennelijk serieus genomen…. (iets wat hij pas sinds eind september deed en er geen publieke uitspraken over wilde doen).

De dagelijkse grafiek maar weer, groeiend gras:

Dagcijfers 20 mei - 20202

Voor de afwisseling de Belgische cijfers maar weer eens opgenomen, die dalen net zo snel als de Nederlandse, dus dat geeft extra vertrouwen, de Nederlandse en Belgische opnamecijfers gaan gelijk op met de PCR cijfers en ook het voorspellende model.

En de R-waarde is dus ook een groen tapijt om maar even bij de grasmat te blijven:

Dagcijfers 20 mei - 20203

We lijken hier weer het begin van de daling ten gevolge van de verdere ontwikkeling van groepsimmuniteit te zien. Met 130.000 besmettelijken volgens het corona dashboard, betekent dit dat er elke 14 dagen weer 1% immune mensen bij komt. Dat komt ongeveer overeen met 0,03 R-waarde punten. Gecombineerd met het effect van vaccinatie, zal de R niet meer kunnen stijgen!

De GGD cijfers laten ook afgelopen dinsdag een forse daling zien t.o.v. de week ervoor.  1200 minder positief getesten, hetgeen circa 20% minder is dan de dinsdag ervoor.

De grafiek ziet er al een tijdje als volgt uit:

Dagcijfers 20 mei - 20213

 

En de dagcijfers zijn:

  • Aantal ziekenhuisopnames gisteren 120 *
  • Aantal ziekenhuisopnames eergisteren: 138 *
  • Actuele geschatte R-waarde: 0,87 **

We gaan het weer zien! Tot morgen!

Toelichting

In de grafiek met ziekenhuisopnames, geeft de blauwe lijn gemerkt “I-PCR” de voorspelling weer van het aantal ziekenhuisopnames op basis van de PCR test. Zie ook ons blog hierover.

* Gecorrigeerde waarden. Ongecorrigeerde waarden op stichting-nice.nl
** Let op: deze R dag-waarde kan dus nog 0,01 wijzigen de komende tijd, als gevolg van het bijplussen (toevoegen door NICE van nog niet ingevoerde patiënten met een positieve PCR-test).

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
Stemtel pagina EP2024, 6 juni 2024 - 89126