Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Gebruik van AI in Nederland

Gebruik van AI in Nederland - 96923
Samenvatting van het artikel

Via Peil.nl os er in opdracht van Viewture.AI een onderzoek uitgevoerd naar het gebruik van AI in Nederland. Het onderzoek besloeg de periode half 2023 - begin 2024.

Lees volledig artikel: Gebruik van AI in Nederland

Leestijd: 2 minuten

Het complete onderzoek is aan te vragen bij Viewture.AI via deze link. 

Enkele resultaten van het onderzoek zijn:

Gebruik van AI

Er is gevraagd in hoeverre mensen zelf ervaring hebben met het gebruik van AI, ongeacht of het voor werk of privé is. Als de antwoorden van alle Nederlanders, werkend en niet werkend, worden meegenomen, is dit de stand van zaken in januari 2024, vergeleken met de cijfers van 7 maanden eerder.

Gebruik van AI in Nederland - 96915

De grafiek laat zien dat er een duidelijke stijging is van het gebruik. 7 Maanden geleen had 38% een vorm van ervaring met AI. Dat is begin 2024 gestegen naar 57%.

De toename zit vooral in de categorieën “met enige regelmaat”, “af en toe” en “een paar keer”.

De groep die aangeeft AI vrij tot en met heel vaak te gebruiken is gestegen van 8% naar 11%.

Gebruik van AI naar categorie

Nu vogt een reeks grafieken die laat zien in welke mate mensen in Nederland AI gebruiken voor een groot aantal afzonderlijke groepen/categorieën. Voor de duidelijkheid worden alleen de percentages weergegeven van degenen die regelmatig AI gebruiken en degenen die dat vaak doen. Dit is voldoende om te laten zien in welke mate AI al wordt gebruikt in die categorieën. We duiden die twee samen ook aan als intensieve gebruikers.

Ten eerste het totale gebruik van AI, zowel voor werk als privé, per geslacht en leeftijd en de vergelijking tussen januari 2024 en juni 2023.

Gebruik van AI in Nederland - 96917

  • Er zijn dus grote verschillen naar leeftijd en geslacht. Mannen gebruiken het beduidend meer dan vrouwen. Jongeren beduidend meer dan ouderen. Tevens blijkt uit het rapport dat er ook een groot verschil is naar opleidingsniveau.

Sectoren

Er zijn duidelijk verschillen in het gebruik van AI tussen verschillende sectoren.

Gebruik van AI in Nederland - 96918

In de gezondheidszorg wordt AI het minst gebruikt en in de ICT-sector het meest. Binnen het onderwijs wordt door de daarin werkenden voor 26% gemeld dat men A.I. intensief gebruikt.

Tot slot de relatie met de politieke voorkeur. Uitgedrukt in welke partij men zou stemmen als er vandaag verkiezingen zouden zijn.

Gebruik van AI in Nederland - 96919

Een belangrijke factor in deze grafiek is de leeftijd van het electoraat per partij, het opleidingsniveau van die kiezers en het soort werk dat men doet.

Impact op het werk

Gevraagd is wat voor soort activiteiten men met AI op het werk doet. Dit is het overzicht van de intensieve AI gebruikers.

Gebruik van AI in Nederland - 96920

Degenen die veel ervaring hebben met AI schatten in dat ze een grote efficiëntieslag kunnen maken. 79% denkt dat hun efficiëntie zal verdubbelen of meer.

Gebruik van AI in Nederland - 96921

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
De notulen van het – Duitse – OMT compleet openbaar - 96782
De bijzondere aanpassingen van de oversterftemetingen - 96665