Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Het Nivel-onderzoek is nog vreemder dan ik al dacht

Het Nivel-onderzoek is nog vreemder dan ik al dacht - 100728
Samenvatting van het artikel

De sterfte in Nederland in 2020 was met een volledig ongevaccineerde bevolking. Als je dan de cijfers van dat jaar vergelijkt met de sterfte cijfers van de ongevaccineerden in de loop van 2021 uit het Nivel rapport, dan snap je pas goed hoe groot de data-problemen van het Nivel-rapport zijn.

Lees volledig artikel: Het Nivel-onderzoek is nog vreemder dan ik al dacht

Leestijd: 4 minuten

Uitleg van dit artikel in mijn nieuwe interview met De Nieuwe Wereld. 

Inleiding

Op dit moment is het Nivel onderzoek teruggetrokken en men is bezig om het aan te passen. Dat is -mede- gekomen doordat ik de onderzoekers en de begeleidingscommissie schriftelijk gewezen heb op een grote rekenfout die men gemaakt had. De groep ongevaccineerden was veel sterker vervuild met de gevaccineerden dan men in het onderzoek had gesteld, waardoor een groot deel van de tabellen in het rapport fout was.

Van diverse kanten ben ik gewezen op een ander bijzonder vreemd aspect van het Nivel onderzoek, wat ik verder heb onderzocht en dat ronduit verbijsterend is.

Sterftecijfers 76-80 jaar

Om uit te leggen wat er aan de hand is richt ik me op de groep 76-80 jaar. Die staan ook als aparte groep in het Nivel rapport vermeld. Deze groep is grotendeels voor de eerste keer gevaccineerd in maart en april 2021. Door die compactheid kan de periode van 3 maanden en 12 maanden na de eerste vaccinatie, waar in het rapport berekeningen op gemaakt zijn, geschat worden beginnende bij het 2e kwartaal 2021.

Eurostat heeft de Nederlandse sterftecijfers per week per leeftijdsgroep. Dus daar heb ik de sterftecijfers vandaan gehaald vanaf de 1e week 2016 tot en met de laatste week in 2022 voor de groep 75-79 jaar. De sterftecijfers zijn afgezet tegen de omvang van de bevolking in die leeftijdsgroep in het betreffende jaar. 2016 tot en met 2019 heb ik in navolging van Nivel als referentieperiode gebruikt.

Maar Nivel werkte met de leeftijdsgroep van 76-80 jaar, dus 1 jaar hoger dan de leeftijdsgrenzen van Eurostat. Daarvoor heb ik een correctie toegepast, gebaseerd op de bevolking- en sterftecijfers van het CBS. Het relatieve sterftecijfer stijgt dan met 10%, omdat de groep qua omvang wat kleiner is dan de 1 jaar jongere leeftijdsgroep.

Daarnaast heeft Eurostat de cijfers inclusief mensen die onder de WLZ vielen. Het Nivelrapport is exclusief deze groep. Deze groep betreft in deze leeftijdsklasse naar schatting een kwart van de overlijdensgevallen in deze leeftijdsgroep. Maar om de referentiejaren gelijk te trekken met die uit het Nivel rapport, heb ik de correctie iets minder gemaakt. Zowel bij het Nivelrapport als bij de onderstaande grafiek is de sterfte onder de groep 76-80 jaar in 12 maanden 3%. (0.6 pro mille per week). Het maakt de conclusies alleen nog maar schrijnender.

Het Nivel-onderzoek is nog vreemder dan ik al dacht - 100710

De hoogste totale sterfte was tijdens de eerste Coronagolf in april 2020. Bijna 1 pro mille per week. (Bijna 1 overlijdensgeval per week uit de leeftijdsgroep 76-80 jaar.) Daarvan was op dat moment ongeveer de helft Covid-19.

Belangrijk is te beseffen dat de gele lijn (2020) dus alleen maar ongevaccineerden betreft, want in 2020 is er nog niet gevaccineerd.

In de onderstaande grafiek heb ik die ongevaccineerden uit die periode eruit gelicht tot het moment dat de vaccinaties begonnen voor deze leeftijdsgroep in maart 2021.

Het Nivel-onderzoek is nog vreemder dan ik al dacht - 100711

De Nivel-ongevaccineerden

In het rapport van Nivel staat aangegeven voor deze leeftijdsgroep van 76-80 jaar hoe hoog de werkelijke sterfte was in de eerste drie maanden na de vaccinatie en de 12 maanden na de vaccinatie bij de gevaccineerden en de ongevaccineerden. Nogmaals: dit is de totale sterfte, inclusief Covid-19. Bij de groep van ongevaccineerden werd een pseudo vaccinatiedatum bepaald op basis van het koppelen van de kenmerken van een ongevaccineerde met een gevaccineerde. Zo konden vergelijkingen gemaakt worden.

En dan zie je de volgende cijfers in het rapport staan:

  • In de eerste drie maanden na het vaccinatiemoment stierf in totaal 50 pro mille van de groep 76 tot 80 jarigen.
  • In de periode van 12 maanden na het vaccinatiemoment stierf 118 pro mille van de groep 76 tot 80 jarigen.

Als je deze Nivel- cijfers terug rekent per week dan is het:

  • In de eerste drie maanden stierf gemiddeld per week 4 pro mille van de ongevaccineerden van 76-80 jaar.
  • In de resterende negen maanden stierf dan (118-50)/39 =1.7 pro mille van de ongevaccineerden van 76-80 jaar.

Dit zijn dus de ongevaccineerden uit het Nivel-onderzoek in de periode april 2021- maart 2022 die stierven, ongeacht welke oorzaak dan ook.

Als we de cijfers op een rij zetten dan zal duidelijk zijn hoe onwaarschijnlijk dit allemaal is.

Voor de leeftijdsgroep:

  • Referentiecijfers sterfte per week (2016-2019): 0.6 pro mille per week
  • Ongevaccineerd overlijden in 2020 gemiddeld: 0.6 pro mille per week
  • Ongevaccineerd overlijden in april 2020 tijdens de Covid-piek: 1 pro mille per week
  • Nivel ongevaccineerd overlijden 1e 3 maanden na “vaccinatiemoment”: 4 pro mille per week
  • Nivel ongevaccineerd overlijden 4 tot 12 maanden na “vaccinatiemoment”: 1.7 pro mille per week

Deze grafiek geeft deze hele vreemde cijfers weer. Dan is heel duidelijk te zien hoe absurd de Nivel overlijdenscijfers waren van de ongevaccineerden in de periode na het vaccinatiemoment.

Het Nivel-onderzoek is nog vreemder dan ik al dacht - 100720

Waarom zouden de ongevaccineerden van 76 tot 80 jaar in de loop van 2021 beduidend meer sterven dan gedurende de top van de eerste golf in april 2020? Iedere onderzoeker die dit soort resultaten krijgt moet zich met dit absurde resultaat afvragen: “Hoe kan dit gebeurd zijn?”

En als de onderzoeker dat serieus gedaan zou hebben dan is er een rijtje van mogelijkheden waardoor dit gebeurd is. Problemen met de toewijzing van gevaccineerde en ongevaccineerden, grote verschillen in gezondheidssituatie tussen degenen die niet gevaccineerd zijn en de gevaccineerden, de compleet andere samenstelling van de kleine groep ongevaccineerden ten opzichte van de anderen (maar daarvoor zou het onderzoek gecorrigeerd hebben, maar dat zou wel eens bij lange na niet genoeg geweest kunnen zijn).

Waarschijnlijk is het een combinatie van redenen, die elkaar versterken. Maar hoe dat ook precies werkte is op dit moment irrelevant. Want er blijft maar één conclusie over. Dat dit onderzoek dermate grote problemen kent dat er geen inhoudelijke conclusies kunnen worden getrokken.

Maar je gaat niet, zoals Nivel wel deed, op basis van deze data – en dat zowel in het rapport zetten als in het persbericht – de conclusie trekken dat “vrijwel alle oversterfte plaats vond in de groep ongevaccineerden”. En vooral daar mede de conclusie uit trekken (en dat zagen we ook terug in de media, en de reacties op twitter), dat vaccinatie goed gewerkt heeft als bescherming tegen sterfte.

Of dat al dan niet het geval is, kan dit onderzoek op deze manier uitgevoerd, niet aantonen.

N.B. Deze berekening is uitgevoerd op basis van het Nivel rapport zoals het op 2 september is verschenen. Verwacht kan worden dat na een correctieronde de sterftecijfers van de ongevaccineerden in 2021 van Nivel alleen nog maar zullen stijgen, waardoor de verschillen nog absurder worden.

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
BeNevil onderzoek wijst uit: In Nederland 4 x zo hoge sterfte dan in België - 100832
Het Nivel-onderzoek is nog vreemder dan ik al dacht - 100728