Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Volg onze speciale uitslagenavond op TV en internet!

Volg onze speciale uitslagenavond op TV en internet! - 61097
Samenvatting van het artikel

Woensdagavond vanaf 20:45 onze speciale uitslagenavond. Volg de ontwikkelingen op de voet.

Lees volledig artikel: Volg onze speciale uitslagenavond op TV en internet!

Leestijd: 3 minuten

Volg onze speciale uitslagenavond op TV en internet!

Uitslagenfestival plus duiding

Net zoals bij alle 6 verkiezingen sinds 2017 verzorgt Maurice de Hond, dit keer samen met Vincent Everts en de mensen van de Nieuwe Wereld, een speciale uitslagenavond. Deze wordt uitgezonden via televisie (het kanaal van Salto1) en via diverse YouTube-kanalen.

Het unieke aan deze uitslagenavond is dat op basis van de binnenkomende uitslagen per gemeente zowel een real-time analyse komt van die uitslagen als een steeds geüpdatete prognose van de einduitslag. Bij de Statenverkiezingen van 2019 betekende dat o.a. dat bij die uitzending al snel werd aangegeven dat FVD de grootste partij zou worden, terwijl bij de NOS tot het eind van de uitzending om kwart over één aangegeven werd dat de VVD de grootste partij werd.

Dit keer zijn de belangrijkste vragen o.a.:

  • “Wie wordt de grootste partij?”
  • “Wie wordt de grootste partij in de Eerste Kamer?”
  • “Halen de regeringscombinatie plus PvdA/GL minstens 38 zetels?”
  • “Hoe ver zakt het CDA weg?”

Maar de ervaring is dat tijdens de uitslagenavond zich ook nieuwe interessante patronen en vragen zich aandienen.

Daarnaast zullen tijdens de avond ook regelmatig met diverse gasten een duiding worden gegeven van de uitslagen. Maar ook dan staan vanzelfsprekend de uitslagen centraal.

U vindt ons die avond op tv via het kanaal Salto 1 (te zien via Ziggo: kanaal 36, KPN en XS4ALL: kanaal 1358, T-mobile Thuis: kanaal 734, Caiway: kanaal 66). Via YouTube op ons kanaal. Dit is de link voor die avond. 

Via social media werken we met de hashtag  #PS23Analyse.  Gebruik die om onze uitzending en bevindingen die avond te delen.

Uitleg van de unieke aanpak

Een verkiezingsavond in Nederland start met exit-polls van ANP/NOS. De ervaring is dat deze exit-poll doorgaans een goede indicatie geeft van de einduitslag. Maar er zijn toch ook nog wel bepaalde marges, die net kunnen betekenen of de ene partij of de andere de grootste wordt en of een bepaalde meerderheid in de Eerste Kamer wel of niet behaald wordt.

Rond 22:15 uur beginnen uitslagen van gemeenten binnen te komen. Doorgaans eerst de kleinere gemeenten en daarna de grotere gemeenten. Bij de NOS en vanuit de gemeenten wordt die uitslag dan gepresenteerd vergeleken met die van PS2019. Eventueel ook vergeleken met TK2021. Maar de echte vraag is niet wat er nu precies in deze gemeenten gebeurde, maar wat die uitslag betekent voor de totale uitslag in het land en in de provincie.

Daarvoor heeft Maurice de Hond samen met Dennis Brouwer een model gemaakt per gemeente op basis van historische uitslagen en de overgangenpatronen bij de peilingen van Peil.nl wat die uitslag betekent voor de totaaluitslag. Het is goed te vergelijken met de 10 kilometer schaatsen. Bij ieder van de 25 ronden is er een doelstelling om een bepaalde tijd te halen, zodat uiteindelijk de gewenste eindtijd wordt behaald.

Beeld van einduitslag

Per partij per gemeente is vanuit het model dit richtcijfer bepaald. Als een partij erboven scoort dan is dat een aanwijzing dat een partij wat hoger zal eindigen en andersom. Door 10 of 20 eerste binnenkomende partijen op die manier samen te nemen wordt het beeld van de einduitslag steeds concreter. Bij vorige verkiezingen bleek dat na 50 binnengekomen gemeenten (van de bijna 350) de uitslag zich goed aftekent.

Dat houdt in dat gedurende de avond de binnengekomen gemeenten worden gepresenteerd in relatie tot die richtcijfers (dus “het schema”).  En dat met grote regelmaat zal worden getoond wat op basis van de binnengekomen gemeenten de verwachting is van de uitslag per provincie en in de Eerste Kamer.

Naast tabellen en grafieken zullen tijdens de avond ook real time de kaarten van Nederland worden ingevuld, zodat ook daar de patronen zich duidelijk aftekenen.

Voorbeelden

Hieronder treft u een aantal voorbeelden aan van dat wat tijdens de avond wordt getoond. De cijfers zijn gefingeerd!

Zo gaan we de cijfers per gemeente presenteren. Met daarin de uitslag van PS2023 in die gemeente en daarbij het richtcijfer in die gemeente.

Volg onze speciale avond op TV en internet! - 61093

Voor de afzonderlijke provincies geven we de prognoses van de samenstelling van de 12 afzonderlijke Provinciale Staten. Dat komt er als volgt uit te zien. Ook dit zijn fake-cijfers

Volg onze speciale uitslagenavond op TV en internet! - 61094

En er komt ook een prognose voor het aantal zetels in de Eerste Kamer.

Volg onze speciale uitslagenavond op TV en internet! - 61095

Ook laten we de ontwikkeling per gemeente zien op de kaart van Nederland. Dit zou het plaatje kunnen zijn als de helft van de gemeenten binnen zijn.

Volg onze speciale avond op TV en internet! - 61096

Naast de gratis medewerking van deelnemers kent deze avond ook speciale kosten: voor de ANP-uitslagenstream en voor de inrichting van de software van de computers voor de modellen, grafieken e.d. Als u de opzet en uitvoering van de avond op prijs stelt, hopen we dat u met een kleine donatie de avond mede mogelijk maakt. Klik daarvoor hier. 

Voor een voorbeschouwing van de verkiezingen en de uitzending, klik hier. 

U heeft zojuist gelezen: Volg onze speciale uitslagenavond op TV en internet!

Volg Maurice de Hond op Twitter | Facebook | LinkedIn | YouTube.

Blijf onze site steunen met af en toe een kleine donatie. Klik hier.

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
De olifant op het voetbalveld - 96019
De heftige reacties van Nederland op het debat over de regeringsverklaring - 95205