Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Opvallende cijfers over vaccinatie-rendement

Opvallende cijfers over vaccinatie-rendement - 59895
Samenvatting van het artikel

Indringende cijfers over het aantal vaccinaties dat moest gezet worden om 1 ziekenhuisopname te voorkomen.

Lees volledig artikel: Opvallende cijfers over vaccinatie-rendement

Leestijd: 3 minuten

Opvallende cijfers over vaccinatie-rendement

Absolute en relatieve risico’s

Al eerder heb ik gewezen op het grote verschil tussen absolute en relatieve risico’s.  Aan de hand van dit voorbeeld kan dat verschil duidelijk worden gemaakt:

Stel dat het risico om als zwemmer door een haai aangevallen te worden 1 op 1 miljoen zwemmers in de zee is. En dat als je je insmeert met een middel dat vies ruikt en 10 euro per behandeling kost dat het risico dan nog maar 1 op 20 miljoen is. De beschermingsgraad is 95%. Zou je dan elke keer als je in zee gaat je met dit middel insmeren?

Het antwoord is natuurlijk nee. Slechts als het risico van een aanval door een haai groot is (bijvoorbeeld 1 op 25 keer dat je in zee zwemt) dan ga je je met dat middel insmeren.

Dit voorbeeld illustreert het grote verschil tussen het relatieve risico en het absolute risico. De berekende beschermingsgraad van 95% tegen een haaienaanval is dus het relatieve risico. Maar voor de keuze die je maakt om een beschermingsmiddel toe te passen is de omvang van het absolute risico veel belangrijker.

Het niet onderkennen van dit cruciale verschil kan ons vaak parten spelen. En heeft ons tijdens de Coronacrisis ook parten gespeeld.

Toegepast op vaccinatie

Rondom de effectiviteit van het Covid-vaccin zijn er grote problemen door de kwaliteit van de data.  Wat heeft men vastgelegd en wat niet, wanneer word je als gevaccineerd geteld enz.

Ik ben echter officiële cijfers uit Engeland tegengekomen, die een bijzonder inzicht geven. Niet omdat die cijfers ook niet met de problemen van die kwaliteit van de data kampen en daardoor de mate van bescherming overschatten en de mogelijke nadelen onderschatten. Maar als ik de cijfers even zonder kritiek overneem, zelfs dan kom ik tot hele interessante bevindingen. Maar dan wel uitgaande van het beschreven verschil van relatieve en absolute risico’s.

Het was een onderzoek van de officiële Engelse instantie die adviezen moest geven over Covid vaccinaties in 2023. In dat onderzoek staan de bekende cijfers van vaccinatie-effectiviteit die start met 90% en die na een aantal maanden gedaald is naar 50%. En bij de boosters in de tijd gezien sneller daalt.

Het gaat me nu niet erom hoe nu precies die cijfers berekend zijn en of hier niet een overschatting is van de effectiviteit. Plus dat er niets vermeld wordt over de mogelijke huidige en toekomstige nadelen. Maar het gaat me wel om een tabel uit het rapport, waardoor veel nadrukkelijker wordt gepresenteerd het principe van absolute risicoreductie en niet de relatieve.

Tabel

Dat is een overzicht van een schatting op basis van de verzamelde cijfers hoeveel mensen men uit een bepaalde groep zou moeten vaccineren om een bepaalde gebeurtenis (ziekenhuisopname bijvoorbeeld) te voorkomen. Dit is die tabel. Als u naar de rechterkolom kijkt dan staat er dat de tweede booster (najaar 2022, tijdens de Omikron-periode) aan 168.200 personen uit de niet-risico groep gegeven moest worden om 1 ziekenhuisopname te voorkomen. Bij de groep tussen de 50 en 59 jaar zijn dat er 43.600.

Opvallende cijfers over vaccinatie-rendement - 59894

Nogmaals: ook op de kwaliteit van deze data is nogal wat aan te merken en er wordt verder niets gezegd over de mogelijke nadelen van het vaccineren. Noch op korte termijn, noch op lange termijn. Maar deze tabel geeft goed weer hoe belangrijk het is een onderscheid te maken tussen absolute en relatieve risico’s.

Communiceer de absolute risico’s

De hele hoge cijfers die we in deze tabel zien bij de leeftijdsgroepen onder de 60 jaar benadrukt hoe belangrijk het is om zowel bij de besluitvorming als bij de communicatie met het publiek duidelijk te maken dat de absolute risico’s belangrijker zijn dan de relatieve risico’s. Het is zowel belangrijk voor de niet medische (en medische) autoriteiten als de burgers. Hoeveel geld wil/kan je als overheid uitgeven aan vaccinaties in relatie tot de mate waarin het ziekenhuisopnames e.d. tegengaat. En voor burgers kan het een belangrijke component zijn bij de keuze om zich al dan niet te laten vaccineren.

U heeft zojuist gelezen: Opvallende cijfers over vaccinatie-rendement.

Volg Maurice de Hond op Twitter | Facebook | LinkedIn | YouTube.

Op deze site willen we geen paywall introduceren. Iedereen die dit wil kan al onze artikelen lezen. Welk onderwerp het ook betreft. Maar wij draaien wel op de vrijwillige bijdragen van onze bezoekers. Daarvoor is deze link beschikbaar. Hartelijk dank alvast.

 

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.