Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Welke langetermijn effecten zorgen voor de hoge oversterfte?

Welke langetermijn effect zorgt voor de hoge oversterfte? - 57175
Samenvatting van het artikel

Bij het onderzoek naar de oversterfte moet elk mogelijk lange termijn effect onderzocht worden en niet al eentje van te voren uitgesloten.

Lees volledig artikel: Welke langetermijn effecten zorgen voor de hoge oversterfte?

Leestijd: 2 minuten

Welke langetermijn effecten zorgen voor de hoge oversterfte?

Gisteren hoorde ik op Radio1 in het programma EenVandaag een gesprek over de aanhoudende hoge oversterfte met o.a. Ruben van Gaalen van het CBS. En ook in De Volkskrant besteedde Maarten Keulemans er een artikel aan. 

Welke langetermijn effect zorgt voor de hoge oversterfte? - 57150

Wat me erbij opvalt is dat er allerlei mogelijke oorzaken langskomen zoals “onopgemerkte corona” en “tekorten in de zorg”, die allemaal inderdaad een rol erbij kunnen spelen, maar één wordt door Keulemans en Van Gaalen zeker uitgesloten: “het gevolg van de vaccinatie”.

Ik hoorde Van Gaalen gisteren zeggen dat wellicht Covid-19 ook een lange termijn effect heeft en mensen een stuk later dan toen ze geïnfecteerd werden toch zijn overleden. Ook dat is een mogelijke verklaring. Maar dan is er eveneens een mogelijke verklaring dat het vaccineren met het mRNA vaccin een lange termijn effect heeft, waardoor er meer mensen dan verwacht op lange termijn overlijden.

Niet gaan uitsluiten

Ik zeg niet dat ik dat laatste zeker weet. Maar juist door de hoge oversterfte zou je toch als statisticus, hoge functionaris bij het CBS, en als wetenschapsjournalist die mogelijkheid niet moeten gaan uitsluiten. Zeker omdat er ook nog plannen zijn om dit vaccin in de toekomst toe te passen en men ook bezig is aan de ontwikkeling van mRNA vaccins voor andere infectieziektes, zoals influenza.

Juist omdat er – in tegenstelling tot ander medicijnonderzoek – niet getest is voorafgaande aan de introductie op lange termijn effecten, is het onverantwoord om bij onderzoek naar de oversterfte de mogelijkheid dat het vaccin daarbij een rol speelt, uit te sluiten. Het model dat Herman Steigstra en Anton Theunissen hebben laten zien op deze site laat zien dat er wel een mogelijkheid is dat het vaccin er een rol bij speelt.

Hoezeer Keulemans oogkleppen op heeft blijkt uit deze tweet van hem naar aanleiding van een grafiek van Ruben van Gaalen.

Welke langetermijn effect zorgt voor de hoge oversterfte? - 57158

Van Gaalen geeft aan in zijn tweet dat de sterfte aan Covid-19 sterk correleert met het aandeel virusdeeltjes in het riool. Maar deze grafiek laat niet zien in welke mate de oversterfte ermee correleert, zoals Keulemans concludeert! Deze grafiek leert ons dat de meting van de virusdeeltjes in het riool een goede indicator is van het voorkomen van Covid-19 onder de bevolking. En het is zeker zo dat een deel van de oversterfte verklaard kan worden door bepaalde uitbraken van Covid-19, waarbij er meer mensen zowel door als met Covid-19 overlijden.

Duidelijk antwoord nodig

Maar er blijft een fors deel oversterfte over, waar slechts met uitgebreid, goed en onafhankelijk onderzoek uitsluitsel over gegeven kan worden in welke mate de verschillende mogelijke oorzaken hebben gewerkt. Dan is het zeer onwetenschappelijk om een mogelijk korte- of langetermijn effect uit te sluiten. Het zou juist wetenschappers sieren als ze hun uiterste best doen om ten aanzien van het effect van de vaccinatie door middel van heel goed onderzoek een duidelijk antwoord te geven.

Helaas geeft de toelichting van Ruben van Gaalen en de besluitvorming rondom de onderzoeken die wel zullen worden uitgevoerd me daar weinig vertrouwen in. Als ik tot de beslissers zou behoren om te bepalen welke onderzoeken er mogen uitgevoerd worden dan zou ik Prof. Ronald Meester zeker zijn onderzoek laten doen.

Volg Maurice de Hond op Twitter | Facebook | LinkedIn | YouTube.

U heeft zojuist gelezen: Welke langetermijn effecten zorgen voor de hoge oversterfte?

Blijf onze site steunen met af en toe een kleine donatie. Klik hier.

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.