Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Artikel uit Wall Street Journal over LongCovid

Artikel uit Wall Street Journal over LongCovid - 55487
Samenvatting van het artikel

In de Wall Street Journal staat vandaag een uiterst interessant opinie-artikel. De titel is "De overdrijving van LongCovid". En de ondertitel is "aanhoudende symptomen na een infectie van de ademhalingsorganen zijn normaal. Meeste gevallen zijn te licht om je zorgen over te maken.

Lees volledig artikel: Artikel uit Wall Street Journal over LongCovid

Leestijd: 4 minuten

Artikel uit Wall Street Journal over LongCovid

Dit is de vertaling van dit artikel van Dr. Marty Makary van de John Hopkins University of Medicine en de auteur van het boek “The price we pay”:

LongCovid bestaat, maar wordt overdreven

LongCovid bestaat echt. Ik heb patiënten, die aanhoudende symptomen beschrijven na een Covid infectie. Maar volksgezondheidsfunctionarissen hebben LongCovid sterk overdreven om Amerikanen met een laag risico bang te maken, terwijl onze regering meer dan 1 miljard dollar geeft aan een medisch-industrieel LongCovid-complex.

Het CDC beweert dat 20% van de Covid-infecties kan resulteren in LongCovid. Maar uit een onderzoek in het Verenigd Koninkrijk bleek dat slechts 3% van de Covid-patiënten 12 weken lang restverschijnselen had. Wat verklaart dit verschil?

Het is vaak normaal om wekenlang een lichte vermoeidheid of zwakte te ervaren nadat men ziek en inactief is geweest en niet goed heeft gegeten. Deze gevallen LongCovid noemen is de medicalisering van het gewone leven.

Twee deze maand gepubliceerde studies plaatsen LongCovid in perspectief.

De eerste, in het Journal of the American Medical Association, keek naar een spectrum van welzijnsindicatoren bij 1000 mensen, die herstelden van symptomatische Covid of een andere luchtweginfectie. Het bleek dat 40% van de patiënten die positief getest waren op Covid “aanhoudend slecht lichamelijk, geestelijk of sociaal welzijn rapporteerden bij een follow-up van 3 maanden”. Voor Covid-negatieve patiënten met andere infecties van de bovenste luchtwegen was dat 54%. Covid-patiënten deden het dus beter dan niet-Covid-patiënten! Hoewel er zeker unieke kenmerken van Covid zijn, zoals reukverlies, kan elke infectie van de luchtwegen – griep, RSV, andere verkoudheidsvirussen – je een tijdje onderuit halen.

De tweede studie, in Lancet Regional Health, zocht naar LongCovid bij 5.086 kinderen van 11 tot 17 jaar en stelde vast dat de symptomen, die tijdens de infectie aanwezig waren, in de loop van de tijd snel afnamen. De onderzoekers ontdekten dat bij kinderen, die positief en negatief testten op Covid, “de prevalentiepatronen van slecht welzijn, vermoeidheid en lange Covid” – gedefinieerd door de symptomen zonder dat een eerdere diagnose van de ziekte nodig was – “in grote lijnen overeenkwamen”. (De studie vond ook dat eenzaamheid bij kinderen gestaag toenam in het jaar na de Covid-ziekte).

Onduidelijk aanbod

De National Institutes for Health hebben zich intensief beziggehouden met het bestuderen van LongCovid en bijna 1,2 miljard dollar aan de aandoening besteed. Tot nu toe is het rendement van de investering nul voor de mensen die eraan lijden. Maar het is geweldig voor MRI centra, lab test bedrijven en ziekenhuizen die LongCovid klinieken opzetten. Ik heb met het personeel van sommige van deze klinieken gesproken en het is onduidelijk wat ze de mensen eigenlijk aanbieden, behalve een groot aantal tests.

Een Annals of Internal Medicine studie deed een uitgebreide reeks testen bij 48 mensen met LongCovid en 50 mensen zonder. De onderzoekers vonden geen biochemische of fysiologische afwijkingen bij mensen met LongCovid. “Niveaus van plasma ontstekingsmarkers, niveaus van biomarkers voor hart- en centraal zenuwstelsel schade, en aanwezigheid van geselecteerde auto-antilichamen waren vergelijkbaar tussen de groepen,” concludeerden zij. De enige medische factor die LongCovid voorspelde was reeds bestaande angst, geassocieerd met een 2,8 maal verhoogd risico op het ontwikkelen van LongCovid.

De NIH heeft lang niet zoveel geïnvesteerd in het bestuderen van maskers, natuurlijke immuniteit, complicaties van vaccins, boosters bij kinderen of zelfs vitamine D, waarvan vorige maand werd vastgesteld dat het de sterfte aan Covid verlaagt – een studie die tragisch genoeg twee jaar te laat kwam.

Politisering van de ziekte

De meest verbazingwekkende afwezigheid van Covid onderzoek is bij kinderen. Na het opleggen van enorme beperkingen aan tientallen miljoenen gezonde kinderen gedurende bijna twee jaar, kan geen enkel overheidsonderzoek of volksgezondheidsfunctionaris ons vertellen hoeveel anderszins gezonde kinderen zijn gestorven aan Covid, of zelfs maar of er kinderen zijn gestorven. Door onderzoeksgeld te besteden aan het vergroten van de complicaties van Covid, terwijl andere dringende onderzoeksvragen over Covid worden genegeerd, wordt de ziekte verder gepolitiseerd.

Vorige maand tweette commissaris Robert Califf van de Food and Drug Administration dat “voorlopige epidemiologische bevindingen wijzen op de duidelijke mogelijkheid dat de bivalente vaccins en antivirale middelen het risico op langdurige Covid verminderen”. Als Pfizer dat tweette, kon het worden beboet voor het maken van een claim buiten een door de FDA goedgekeurde indicatie. De Twitter thread van de heer Califf bevatte geen gegevens. Het bivalente vaccin werd goedgekeurd door de FDA zonder een stemming van de wetenschappelijke adviescommissie.

Witte Huis Covid coördinator Ashish Jha verklaarde vorige maand dat de wetenschap die het bivalente vaccin ondersteunt “glashelder” is. In feite werd het goedgekeurd op basis van gegevens van acht muizen. Tot op heden zijn er geen gerandomiseerde proefgegevens over het bivalente vaccin. De toelating werd er door de regelgevers doorheen gejaagd, ondanks de bezwaren van experts als Paul Offit, die betoogde dat het moest worden geëvalueerd als een nieuw medicijn.

Angstzaaierij

De angstzaaierij van de NIH rond Covid is ook gebruikt om te pleiten voor het handhaven van de Covid beperkingen. In november bracht de regering Biden een rapport uit over LongCovid waarin werd gesteld dat maskermandaten en vaccinatie “mensen beschermen tegen infectie of herinfectie en mogelijke LongCovid”, ondanks dat er geen wetenschappelijk bewijs is om deze bewering te ondersteunen.

Gezien het brede bereik van de immuniteit van de bevolking tegen Covid vandaag de dag en de minder ernstige aard van de ziekte, komt LongCovid minder vaak voor en is het minder ernstig dan in 2020 of 2021. In mijn ervaring met het behandelen van duizenden patiënten gedurende twee decennia, zijn mensen vergevingsgezind als je eerlijk tegen hen bent. Als volksgezondheidsfunctionarissen het vertrouwen van het publiek willen herwinnen, moeten ze meer nederigheid tonen als het gaat om Covid, inclusief LongCovid.

Volg Maurice de Hond op Twitter | Facebook | LinkedIn | YouTube.

U heeft zojuist gelezen: Artikel uit Wall Street Journal over LongCovid.

Blijf onze site steunen met af en toe een kleine donatie. Klik hier.

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
De olifant op het voetbalveld - 96019
De heftige reacties van Nederland op het debat over de regeringsverklaring - 95205