Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Covid Weekcijfers 5 april 2022

Covid Weekcijfers 5 april 2022 - 38287
Samenvatting van het artikel

Op deze pagina worden wekelijks de laatste cijfers over de covid-19 epidemie gepresenteerd, op basis van de gegevens van het NICE, aangevuld met de voorspellingen voor de komende weken. Vandaag de cijfers voor 5 april 2022.

Lees volledig artikel: Covid Weekcijfers 5 april 2022

Leestijd: 3 minuten

En dat was de derde variant

Inmiddels heeft het weinig nieuwswaarde meer, maar er is een nieuwe variant aangeland, de derde variant van Omikron dus. In de Weekcijfers van 22 maart herhaalden wij de vraagtekens bij de onverwachte stijging in maart en vroegen ons af of er mogelijk een nieuwe variant actief was. Noch het RIVM, noch de media maakten hier gewag van. Maar inmiddels sijpelt het nieuws schoorvoetend binnen. We noemen hem de Omikron XE variant en hij is 10% besmettelijker dan de Omikron BA.2 variant. Het feit dat deze alweer besmettelijker is, kan de angst onvoldoende meer voeden, dus is het niet meer nieuwswaardig, maar we zijn blij dat de verklaring voor het bultje nu gevonden is. Kennelijk is ook het besef ingedaald dat Omikron feitelijk een nieuwe ziekte is, want alle varianten worden nu voorafgegaan door “Omikron” en niet meer door “Covid”. Wij spreken zelf alvast maar van Omikron-21 en niet van Covid-19. De rest van het nieuws is inmiddels niet meer dan dat alle cijfers steeds sneller aan het dalen zijn. Alleen de Belgische opnamecijfers bleven ondanks (of dankzij?) de hogere boostergraad nog even doorstijgen, maar de R-waarde is zojuist toch gedaald tot 1,0. De R-waarde op basis van de opnamecijfers zit in Nederland nu net iets boven de 0,8 en is dalende en op basis van de PCR net iets onder de 0,8. Met het voorjaar dat elk moment een hogere luchtvochtigheid met zich mee kan brengen (en daarmee een daling van de R-waarde van 30%) lijkt het tijd om afscheid van Covid-19 en Omikron-21 te nemen. Bij de bejaardenhuizen lijken de cijfers echter op achter te lopen. Covid Weekcijfers 5 april 2022 - 38295 Over de oorzaak kunnen we alleen maar gissen, zowel de uitgewerkte booster als een slechte ventilatie zouden oorzaken kunnen zijn. In elk geval dalen nu de cijfers en kunnen de directies nadenken over de juiste maatregelen voor de komende herfst. De overheid heeft al aangekondigd de teststraten grotendeels te gaan sluiten en daarmee komt een einde aan de PCR cijfers als indicatie van de voortgang van de epidemie. Ook de NICE cijfers worden steeds meer gedomineerd door de met corona cijfers en hebben dus ook een steeds kleinere betekenis. Corona wordt ook inmiddels ook overvleugeld door de griep als we naar deze grafiek van het RIVM kijken: Covid Weekcijfers 5 april 2022 - 38289 Er zijn inmiddels veel meer Influenza meldingen (groen) dan SARS-CoV-2 (turquoise) met daadwerkelijke klachten. Nog een voorlaatste keer de Dagcijfers zelf: Covid Weekcijfers 5 april 2022 - 38299 De NICE cijfers lijken onder de LCPS cijfers (zwart) gedaald te zijn. Heel bijzonder, minder corona patiënten dan dat er bedden bezet zijn. Lag er sinds 1 januari tot een paar weken geleden nog 1,4 patiënt in één corona bed, nu is dat gedaald tot 0,9. Vreemde cijfers, maar het daalt in elk geval steeds sneller. Met een oranje bolletjeslijn is het geschatte aandeel vanwege Covid-19 aangegeven, maar dat is een zeer onzekere schatting. Op de NICE staat vandaag opeens een hoger percentage, maar zonder opgave van het deel “reden onbekend” is het een weinig zeggend cijfer. We rekenen verder met het totaal aantal, dus inclusief “reden onbekend” en “met corona“. Verder zien we inmiddels dat ook in België de opnamecijfers nu aan het dalen zijn. Zo op het eerste gezicht ligt inderdaad België evenveel boven Nederland als er onder. Als de hogere boostergraad de reden was dat België in de tijd achterbleef bij Nederland, dan is het dus alleen maar uitstel geweest. Ook de grafiek van het reproductiegetal is weinig verrassend meer. Covid Weekcijfers 5 april 2022 - 38298 De R-waarden zakken snel onder de 0,8. Zoals eerder gezegd daalt het Belgische reproductiegetal langzamer, wellicht door de hogere boostergraad. De bescherming neemt immers na 2-3 maanden sterk af en hoe meer geboosterd, hoe meer mensen na deze 2-3 maanden weer kwetsbaar worden en zo de epidemie opnieuw van “brandstof” voorzien. Waarschijnlijk zijn het volgende week de laatste Weekcijfers. Met gemiddelde dagtemperaturen van 10-20 graden, zal de gemiddelde luchtvochtigheid boven de 6 g/kg uit gaan komen. Genoeg om het reproductiegetal nog eens met 30% te laten dalen. We kijken nu naar een stervende zwaan, bijna tijd voor afscheid. De dagcijfers van de ziekenhuisopnames zijn:

  • Aantal ziekenhuisopnames gisteren 166 *
  • Aantal ziekenhuisopnames eergisteren: 128 *
  • Actuele geschatte R-waarde op basis van ziekenhuisopnames: 0,82 **

We gaan het weer zien, tot volgende week!

Toelichting
In de grafiek met ziekenhuisopnames, geeft de blauwe lijn gemerkt “I-PCR” de voorspelling weer van het aantal ziekenhuisopnames op basis van de PCR test. Zie ook ons blog hierover. * Gecorrigeerde waarden. Ongecorrigeerde waarden op stichting-nice.nl ** Let op: deze R dag-waarde kan dus nog 0,02 wijzigen de komende tijd, als gevolg van het bijplussen (toevoegen door NICE van nog niet ingevoerde patiënten met een positieve PCR-test).

U heeft zojuist gelezen: Covid Weekcijfers 5 april 2022 – En dat was de derde variant

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.