Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

De uitgelekte persconferentie uitgelegd

De uitgelekte persconferentie uitgelegd - 32649
Samenvatting van het artikel

Zo ben ik gekomen aan de uitgelekte tekst van de ingelaste persconferentie van 18 januari 2022.

Lees volledig artikel: De uitgelekte persconferentie uitgelegd

Leestijd: 4 minuten

Een deel van de lezers van het bericht van gisteren dacht dat het de echte tekst was van een echte ingelaste persconferentie. Helaas was dit niet zo. En ik nam aan dat lezers van onze blog en de vermelding dat het de tekst “lijkt” te zijn, voldoende was om mensen zich dat te laten realiseren. Maar daarbij heb ik onderschat hoezeer mensen snakken naar goed nieuws en die aanwijzing makkelijk over het hoofd zagen.

Omdat de ontwikkelingen rondom de ziekenhuisopnames  zo gunstig verlopen, zou een dergelijke persconferentie met die inhoud eerder gisteren dan vandaag hebben moeten plaatsvinden. Dat was ook de insteek van het artikel.

Maar diegenen die door het artikel zijn misleid en daar last van hadden/hebben, bied ik mijn verontschuldigingen aan. 

Maurice de Hond

Een RIVM-model dat fake news is

Vlak voor het weekend werd het model van het RIVM dat Van Dissel op 13 januari in het Catshuis had gepresenteerd, openbaar gemaakt. Die presentatie in het Catshuis had tot gevolg dat de regering de lockdown maar ten dele wilde afblazen.

Nu zijn die modellen steeds tranentrekkend. De aannames leiden altijd tot uitkomsten, waar iedereen die verantwoordelijk is voor de zorg, een hartverzakking van krijgt. En omdat de uitkomsten ook nog vrijwel kritiekloos in de media worden overgenomen, vormen die mede de basis waardoor er bij ons strengere maatregelen worden genomen dan in België. Terwijl daar de ontwikkelingen vergeleken met die in Nederland vrijwel gelijk op gaan. (En dan heb ik het nog niet eens over Engeland). Eigenlijk zijn die modellen steeds fake news.

Maar het model dat op 13 januari werd gebruikt, spande de kroon. Toen ik dat bekeek en de toelichting erop las, kon ik echt mijn ogen niet geloven. Een combinatie van aannames, waarvan al hard aangetoond kon worden dat ze veel te pessimistisch waren, zorgde voor belachelijke uitkomsten. In die aannames ging men ervan uit dat, terwijl Omikron dominant was, de avondklok zou worden aangehouden, maar de lockdown werd opgeheven. En daar kwam dan volgens het RIVM uit dat de IC-bezetting in maart hoger zou worden dan die in april 2020 geweest was  (rond de 2000 IC-bezetting, terwijl het maximum 1350 is geweest). Nogmaals: met Omikron dominant en nog steeds met de avond lockdown!

Verkeerde doorberekenng

Het is alsof er met een verkeerde doorberekening van een Excelsheet voor de nacht van 5 juli a.s. sneeuwbuien worden voorspeld. En daardoor de avond ervoor in heel Nederland op alle wegen wordt gestrooid.

Als een model een compleet onwaarschijnlijke uitkomst heeft, dan breng je die niet naar buiten, maar dan ga je na waar je fout zit. Zonder dat model had de regering minimaal de lockdown meteen moeten laten vallen en ook een groot deel van die avond lockdown. Maar dat gebeurde dus niet.

Dit zijn de woorden van de modelleur Wallinga van het RIVM in een interview in De Volkskrant van dit weekend. 

De uitgelekte persconferentie uitgelegd - 32648

Terwijl er al zoveel harde informatie uit het buitenland binnen is, volgt Wallinga dus deze lijn. Hij gaat uit van Omikron is gelijk aan Delta en houdt als het ware het land zo half op slot.

Hoe bereikt de boodschap zoveel mogelijk mensen?

Nu heb ik veel vaker geschreven over de slechte data en foute modellen van het RIVM en Wallinga. Maar het lijkt erop dat het bereik niet verder gaat dan de trouwe lezers van deze site. Artikelen worden doorgaans ergens tussen de 25.000 en 100.000 keer gelezen. Dus daarom koos ik dit keer voor een indringender vorm. De informatie over dat foute model van het RIVM werd verpakt in de vorm van een persconferentie. Enerzijds liet ik daarin zien hoe verkeerd het model zat. En anderzijds welke gevolgen dat zou dienen te hebben voor de maatregelen.

Gecombineerd met een prima illustratie van eindredacteur Mick Boskamp hebben we dat gisteren gepubliceerd. Bij de aankondiging stond wel expliciet  “Dit lijkt de tekst te worden die Rutte en Kuipers dan zullen gaan uitspreken over de versoepelingen van de maatregelen op basis van nieuwe informatie.” In de hoop dat het een veel groter bereik zou krijgen dan onze gebruikelijke lezers.

En daarin zijn we geslaagd, en hoe!

In de afgelopen 24 uur is het 500.000 keer gelezen. En het overgrote deel las het artikel ook helemaal. Plus dat een meerderheid van die bezoekers nog niet eerder op onze site was geweest.

Dat zijn veel mensen, die de boodschap hebben gekregen van de wanstaltige modelleringen door het RIVM, waaronder de samenleving geleden heeft en nog steeds lijdt. Een modellering, die door de politiek als bepalend wordt gezien voor het beleid. En die door veel media vrijwel kritiekloos wordt doorgegeven. Maar waarvan het inmiddels volledig duidelijk zou horen te zijn, dat ze geen enkele realiteitszin hebben.

In Engeland volgen ze de modellen niet klakkeloos

In Engeland heeft het gerespecteerde The Spectator een pagina waarin diverse modellen staan met de ontwikkeling van de echte cijfers. Dan is goed te zien hoezeer men steeds de plank missloeg. En snap je wellicht beter dat in Engeland wel voldoende tegenkrachten waren om niet klakkeloos die modellen te volgen met Freedom Day tot gevolg (nu zes maanden geleden). En hoe men kort voor Kerst bij de snelle opgang van Omikron besloot geen nieuwe maatregelen te nemen. Terwijl wij een complete lockdown kregen.

Deze grafiek van Londen, waar – als eerste grote stad in Europa –  ruim voor nieuwjaar Omikron voor bijna voor 100% dominant werd, zou voldoende moeten zijn om te concluderen dat het Engelse beleid toereikend is t.a.v. Covid-19. En dat daardoor niet meer geluisterd of gekeken moet worden naar de modellen van het RIVM.

De uitgelekte persconferentie uitgelegd - 32566

Dit zijn dus de cijfers in Londen, waar wel de horeca, theaters en bioscopen open waren. Waar men wel sportwedstrijden mocht bezoeken. En waar er geen adviezen waren met hoeveel personen je buiten of binnen samen mocht zijn.

En misschien wel belangrijker:

Waar ook de IC’s amper iets gemerkt hebben van deze stijging van positieve gevallen. Er was wel stijging van opnames in de ziekenhuizen, maar die kwam vooral door mensen die na binnenkomst met een andere klacht ook Covid bleken te hebben.

Vanzelfsprekend hoop ik dat deze grafiek en dit artikel door alle mensen, die betrokken zijn bij de besluitvormingen, worden gelezen. Ik blijf erop vertrouwen dat dat gaat gebeuren.

Als ik door een ander gekozen vorm een veel groter bereik van deze boodschap kan realiseren, zal ik dat niet nalaten. De trouwe lezers van deze site zullen enerzijds snel herkennen wat realistisch is of niet. Maar anderzijds ook toejuichen dat veel meer mensen dan de trouwe lezers de boodschap van onze site tot zich nemen.

En ik vrees dat we van de negatieve modellering van het RIVM en de daaraan gekoppelde voorgestelde maatregelen door het OMT nog lang niet af zijn.

U heeft zojuist gelezen: De uitgelekte persconferentie uitgelegd.

Volg Maurice de Hond op Twitter en YouTube.

Steun maurice.nl bij het verzamelen en doorgeven van relevante informatie over de Coronacrisis. Klik hier voor een (kleine) donatie.

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
De olifant op het voetbalveld - 96019
De heftige reacties van Nederland op het debat over de regeringsverklaring - 95205