Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Hadden ze maar geluisterd!

Hadden ze maar geluisterd! - 27873
Samenvatting van het artikel

Speciaal voor dit kerstweekend volgt hier een overzicht van belangrijke artikelen uit de laatste 21 maanden, met een korte samenvatting en een link naar dat artikel. Als ik ze teruglees, dan kan ik de verzuchting "Hadden ze maar geluisterd" niet onderdrukken. Hoeveel schade op allerlei terreinen zou dan niet voorkomen zijn geweest?

Lees volledig artikel: Hadden ze maar geluisterd!

Leestijd: 11 minuten

Hadden ze maar geluisterd!

Terugkijken

Vanaf eind maart 2020 hebben we op deze site meer dan 850 artikelen geplaatst over de Coronacrisis.

Speciaal voor dit kerstweekend volgt hier een overzicht van belangrijke artikelen uit die periode, met een korte samenvatting en een link naar dat artikel. Als ik ze zelf teruglees, dan kan ik de verzuchting “Hadden ze maar geluisterd” niet onderdrukken. Veel schade op allerlei terreinen zou dan zijn voorkomen.

Alleen door de titels te lezen geeft dit al een goed beeld van de inhoud. Hier treft u het overzicht aan van alle artikelen uit deze periode. En via de zoekinstructie rechtsboven  kunt u natuurlijk ook eenvoudig artikelen terugvinden op basis van zoekwoorden.

 2-4-2020: “Eureka dit zijn de verspreidingversnellers: de aerosols”
Hadden ze maar geluisterd! - 27874

Een video van een experiment uit Japan, een interview met een Zuid-Koreaanse arts en een aantal wetenschappelijke artikelen zorgen voor een heus eureka-moment. De aerosolen zijn de grote boosdoeners. Het artikel bespreekt dit bewijs en de consequenties die dit mee kan brengen voor het beleid. De bescherming van de samenleving kan veel intelligenter.

9-4-2020: “Zo groot is de impact van superspreadevents”

Er wordt tot nu toe vooral gesproken van superspreaders / individuen. Maar ik denk dat het gaat om gelegenheden waar de omstandigheden ideaal zijn voor verspreiding: superspread-events. Dit artikel geeft een cijfermatige uitwerking van het effect van superspread-events en van de impact van harde maatregelen op het indammen van het virus.

27-4-2020:  “Zweedse aanpak kost 30 doden per dag meer”

De provincie Stockholm en de provincie Noord-Brabant zijn qua oppervlakte en inwoneraantal ongeveer gelijk. Ook het verloop van het aantal coronadoden lijkt erg op elkaar. Echter de aanpak in Zweden is heel anders dan in Nederland.

20-5-2020: “Covid-19 heeft de griep”
Hadden ze maar geluisterd! - 27858

Het wordt steeds duidelijker dat COVID-19 dezelfde verspreidingspatronen kent als influenza. Daar kunnen we veel uit leren, als we bereid zijn om de data ook serieus te bekijken. Plus dat we daardoor ook weten dat het in heel West-Europa en Noord-Amerika in de komende maanden tot veel minder besmettingen zal leiden. (En in het najaar weer zal opduiken).

8-6-2020: “Met een blinddoek op en watten in de oren wordt beleid gemaakt”

Aan de hand van de problemen met de dagelijkse opgave van ziekenhuisopnames en de data in relatie tot het testen, is het duidelijk te zien dat zowel beleidsmakers als betrokken uitvoerders zo weinig verstand van data-analyse hebben dat het ook nog steeds een complete puinhoop is.

18-6-2020: “Game, set & match; het zijn de aerosolen”

Wells heeft al in 1955 proefondervindelijk vastgesteld dat het overdrachtsgevaar niet komt van grotere druppels, maar van aerosolen die direct naar de longen gaan en daar hun vernietigende werk doen. Zijn werk wordt sindsdien gezien als een handboek voor infectiebestrijding, maar wordt nu gebruikt om precies de tegenovergestelde conclusie te onderbouwen.

24-6-2020: “Hoe nu verder: Deltaplan Ventilatie”

Om echt te zorgen dat er in Nederland in het najaar geen grote tweede golf ontstaat en om te voorkomen dat er ook nieuwe grote nieuwe maatregelen dienen te worden genomen, moeten we als de wiedeweerga een Deltaplan Ventilatiesystemen instellen en uitvoeren. Een uitleg van hoe dat Deltaplan eruit zou moeten zien.

12-7-2020: “Voorkom besmetting en leef zo normaal mogelijk”

Op basis van het actueel percentage besmette mensen gevonden tijdens tests en het aantal besmette mensen per 1 miljoen inwoners zou je elke regio, elk gebied en elk land in 5 risicogebieden kunnen indelen. Voor de 3 minst veilige risicogebieden geef ik richtlijnen voor de te volgen maatregelen.

4-8-2020: “De urgentie van het deltaplan ventilatie voor scholen”
Hadden ze maar geluisterd! - 27859

De meeste scholen voldoen niet aan de minimumeisen voor ventilatie. Te weinig frisse lucht kan het risico op besmetting van alle aanwezigen aanzienlijk vergroten. Scholen lappen de richtlijnen aan hun laars, dus is het essentieel dat alle betrokkenen een gericht Ventilatiebeleid invoeren om te voorkomen dat er later dit jaar toch weer scholen moeten sluiten.

28-8-2020: “Kroniek van een aangekondigde doofpot”

Wereldwijde patronen in zorginstellingen tonen aan dat besmetting vooral via aerosolen plaatsvindt, die worden verspreid via het ventilatiesysteem en zo gedurende langere tijd worden ingeademd door de bewoners. De GGD en het RIVM negeren dit feit structureel. Door alleen te zoeken naar besmetting via druppels, vinden ze ook niks anders.

1-9-2020: “De forse overschatting van het aantal besmettelijken”

Ongeremde duplicaties van DNA-preparaat leiden tot ‘false positives’. Wanneer er grote aantallen mensen worden getest met geen of lichte klachten, kunnen deze ‘false positives’ al snel voor een drastische overdrijving van de daadwerkelijke problematiek zorgen.

4-10-2020: “Waarop u moet letten bij de aanschaf van een luchtreiniger”

Ook luchtreinigers zijn van groot belang bij de bestrijding van COVID-19. Wie de aanschaf van zo’n apparaat overweegt, kan hier een overzicht vinden.

19-10-2020: “Stamhoofd Rutte onderwerpt zich aan de OMT-sjamanen”

Eigenlijk zouden we beter moeten weten. Ons gedrag in de coronacrisis lijkt namelijk erg op hoe vroegere ‘primitieve’ volken reageerden op een zonsverduistering of een ramp. Zij gaven zich over aan het stamhoofd met zijn priesters/sjamanen. En offerden desnoods hun kinderen.

24-10-2020: “De giftige mix van wetenschappers met oogkleppen en kritiekloze journalisten”

Deze week was duidelijk te zien wat het kernprobleem is van het Nederlandse COVID-19-beleid. Prominenten Nederlandse wetenschappers hebben oogkleppen op bij het duiden van hun eigen onderzoeken. Journalisten stellen geen kritische vragen.

2-11-2020: “Wees geen wetenschapper in oorlogstijd”
Hadden ze maar geluisterd! - 27860

Deze periode is de ultieme testcase voor de wetenschap en wetenschappers: spreken zij zich in het openbaar uit hoezeer de wetenschap geweld wordt gedaan, of beperken zij zich tot gemor in achterkamertjes? De toekomst van zowel de wetenschap als de wereld hangt daar van af.

12-11-2020: “Komt er ook een griepgolf, waarschijnlijk niet”

Aura Timen van het RIVM gaf aan dat we ook nog deze winter een griepgolf zullen (kunnen) krijgen. Maar er zijn duidelijke aanwijzingen dat het niet zal gebeuren.

18-11-2020: “Waarom WHO/RIVM zo koppig zijn volgens prof. Jimenez

In een alleszeggend en exclusief gesprek met Professor Jimenez komt de gigantische denkfout van Rutte, De Jonge en Van Dissel aan het licht.

19-11-2020: “Goede data wordt nog belangrijker in de vaccinatiefase van deze crisis”

Actuele en accurate en onafhankelijke data was al heel belangrijk bij deze crisis. En daar schort nog steeds veel aan. Maar in de volgende fase van deze crisis wordt het nog belangrijker. Als je ziet hoe het er nu aan toegaat met de berekening van de reproductiefactor, dan houd je je hart vast.

27-11-2020: ” Waarom het weer mis gaat in de zorginstellingen”
Hadden ze maar geluisterd! - 27866

Net zoals bij de eerste golf zijn er nu ook grote uitbraken bij zorginstellingen. Uit de publiciteit erover blijkt dat men weinig bijgeleerd heeft sinds het voorjaar. En met noodlottige gevolgen.

12-11-2020: “Ze hebben geen clue, zeggen maar wat en wij krijgen de schuld”

Als er veel mensen buiten bij elkaar in de buurt zijn, wordt er keer op keer gezegd dat dit tot meer besmettingen kan leiden. Maar steeds blijkt dat niet zo geweest te zijn. Nu ook weer met Black Friday. Men misbruikt data, geeft de burger de schuld, maar heeft zelf eigenlijk geen enkele clue.

12-12-2020: “Juist thuis loert het gevaar”

Sinds 23 november lopen de besmettingen weer op en men snapt niet hoe dat kan. Het weer is daarbij echter de belangrijkste factor. Via de juiste maatregelen kunnen die ontwikkelingen worden tegengegaan. Een lockdown waardoor mensen nog meer thuis blijven is daarvoor de verkeerde aanpak.

13-1-2021: “Angst regeert”
Hadden ze maar geluisterd! - 27861

Het ultieme bewijs van hoe gevangen we zitten in dezelfde angstpsychose als van maart vorig jaar: 79% van de bevolking heeft begrip voor de verlenging. Voor 61% zou het zelfs nog wat strenger mogen. Wat voor effect het mediabombardement heeft, merk ik als ik in een klein winkelgebiedje van mijn vroegere woonwijk kom. Als er al mensen lopen, dan zie ik dat ze doorgaans ook nog een mondkapje buiten blijven dragen en in hun ogen, zelfs vanaf meer dan 1,5 meter afstand, zie ik pure angst.

23-1-2021: “Zo komen we hopelijk uit de coronacrisis”

Dankzij mijn gesprek met Prof. Desmet begrijp ik waardoor we allemaal gevangen zitten in de huidige situatie. Maar ook hoe en wanneer we daar weer uit kunnen komen.

21-1-2021: “Met deze twee grafieken zijn we de avondklok in gemanipuleerd”

Alle cijfers zijn in de afgelopen maand steeds gunstiger geworden. Met als bizarre resultaat dat de maatregelen zijn verzwaard en een avondklok wordt ingevoerd. Alle leden van het OMT die in de media verschenen hebben de afgelopen week op die trommel geslagen. Daarbij wezen ze naar de ontwikkelingen in Londen en Ierland. En met hun grafieken manipuleerden ze de regering, de politiek en de burgers de avondklok in.

24-1-2021: “Er is geen exit-strategie”
Hadden ze maar geluisterd! - 27854

We hebben snel twee soorten exit-strategieën nodig, anders blijven we nog lang in de huidige situatie zitten met harde maatregelen en grote nevenschade. Daarvoor dient men onconventioneel te denken en te ontsnappen aan de huidige structuren en bureaucratie.

3-2-2021: “Nederland een model-dictatuur”

We hebben ons volledig overgegeven aan het model van het RIVM. Zonder dat we ons realiseren welke grote problemen dat model heeft, laten we ons daar geheel door leiden. Waardoor het alle kenmerken heeft van een nieuwe religie, die bepalend is geworden voor Nederland nu en in de toekomst.

10-2-2021: “De angstdictatuur op heterdaad betrapt”

In Duitsland is nu bekend geworden hoezeer Binnenlandse Zaken met wetenschappers samenspande om zo de zwartst mogelijke scenario’s te schetsen en op die manier draagvlak voor zware maatregelen te krijgen. Via de angst krijgt men macht over het volk. Maar is het in Nederland dan anders?

7-3-2021: “Jáccuse”
Hadden ze maar geluisterd! - 27855

Het RIVM manipuleert de regering en ons door de manier waarop ze met data, modellen en prognoses omgaan. Met enorme gevolgen voor ons land. Als dit niet massaal aan de kaak wordt gesteld, dan blijft dit land onder het juk van het RIVM en het OMT.

23-3-2021: “De deskundigen hadden het wel kunnen weten”

De Volkskrant beschrijft vandaag hetgeen ik al twee maanden aangeef over de zwartgallige modellen van het RIVM. Met de onterechte conclusie dat deskundigen het destijds niet konden weten. Voorbijgegaan wordt aan de belangrijkste conclusie: Dat het RIVM de regering, media en de bevolking de mogelijkheid ontnam afwegingen te maken tussen de voordelen en de -enorme- nadelen van de genomen maatregelen. En dat zullen we vandaag weer zien bij de persconferentie van vanavond.

30-3-2021: “Veel doden waren te voorkomen met vitamine D suppletie”
Hadden ze maar geluisterd! - 27856

Twee huisartsen vragen indringend aandacht voor het grote belang van vitamine D om jezelf beter te beschermen tegen Covid-19.

12-4-2021: “Waarom mogen huisartsen hun Covid-19 patiënten niet goed behandelen?”

Heel opmerkelijk bij deze crisis is dat vanaf het begin huisartsen Covid-19 patiënten niet mochten/konden behandelen. Dat is in veel landen het geval geweest. Prof. McCullough, een gerenommeerde Amerikaanse arts, heeft daarover een indrukwekkende verklaring afgelegd bij een Senaatscommissie. Verplichte literatuur voor zowel huisartsen, patiënten en iedereen die patiënten kent.

25-4-2021: “Deze 5 punten moeten in het regeerakkoord, en snel”

Er is steeds meer hard bewijs voor de dominante rol van aerosole verspreiding. Juist dan valt de ééndimensionale aanpak van onze regering op. Er zijn vijf maatregelen, die door de regering snel dienen te worden uitgevoerd om te voorkomen dat we in de nabije toekomst weer in een situatie komen zoals het afgelopen jaar.

9-5-2021: “Geen leven NA Corona, alleen MET”

We moeten ons voorbereiden op een wereld waar Corona, net zoals influenza, bestaat. Zeker omdat de bevolking steeds meer vergrijst. Door constructieve oplossingen is dat prima mogelijk zonder het soort maatregelen, die we nu al bijna 14 maanden kennen. Een gastblog van Eildert Slim.

26-5-2021: “Open de scholen met CO2-meters

Nu de scholen weer volledig open gaan is het nog belangrijker te zorgen dat in lokalen de lucht veilig is en blijft. Het OMT benoemt dit onderwerp weer niet in haar advies. Daarom moeten directeuren, leraren, ouders en leerlingen zelf het initiatief nemen. Zorg voor CO2-meters in iedere ruimte en ga die ruimtel uit als het CO2-gehalte te hoog is.

22-6-2021: “Negeren, ridiculiseren, zwart maken, doodzwijgen”

Als finale van het proces om mij zwart te maken gedurende het afgelopen jaar, functioneerde de podcast De Deventer Mediazaak. Maar als je de feiten echt kent uit die zaak, dan besef je hoe eenzijdig het beeld is van die podcast, die als belangrijkste doel had mijn geloofwaardigheid op alle terreinen, dus ook die in het Corona-debat, onderuit te halen. Daarom heb ik, samen met Pim van Galen een podcast gemaakt, met daarin de elementen uit het originele dossier, onder het motto “Oordeel Zelf”: Maurice de Hond, de schoft van de Deventer Moordzaak.

27-6-2021: “Zo gaat het dit najaar toch weer mis”
Hadden ze maar geluisterd! - 27845

Als je alle componenten bekijkt, die een rol spelen bij de huidige Coronacrisis, dan is het duidelijk op welke wijze het in het najaar toch weer mis gaat. Als de angstknop weer ingedrukt wordt, dan zullen er weer maatregelen worden ingevoerd en zal bewezen worden dat men niets heeft willen leren van het afgelopen jaar.

8-7-2021: “Is het koppigheid, incompetentie of kwaadwillendheid’?

De uitspraken van Van Dissel gisteren in de Tweede Kamer over Ventilatie doen je afvragen of dat nu komt door koppigheid, incompetentie of kwaadwilligheid. Want kijk maar eens goed wat men op dat vlak in Duitsland en België doet.

1-8-2021: “Meer prikken versus de natuurlijke immuniteit”

Op basis van de cijfers uit Israël is op te maken dat het effect van het vaccineren in de tijd minder wordt. Dat is niet het geval bij degenen die immuun zijn geworden door een ondergane infectie. Gekoppeld aan de duidelijke daling van ernstig zieken en sterfte zou dit consequenties behoren te hebben t.a.v. het huidig en toekomstig beleid m.b.t. vaccineren.

22-8-2021: “De vaccinatietweesprong”
Hadden ze maar geluisterd! - 27847

Er is een duidelijke kentering in zicht. Door de ontwikkelingen in Israël en een recente Oxford studie begint het besef door te dringen dat we ons niet uit deze situatie kunnen prikken. En steeds meer landen zullen andere keuzes (moeten) gaan maken

24-8-2021: “De onvermijdelijke 3e, 4e, 5e, xe prik”

In steeds meer landen wordt de 3e vaccinatie prik ingezet of overwogen. Maar wat is dan de exit-strategie. Een 4e, 5e, 6e extra prik ieder half jaar? Wanneer dringt dat besef door in Nederland?

11-9-2021: “Het keiharde bewijs over de gang van zaken tijdens een superspreadevent”

Over het superspreadevent van februari 2020 in Gangelt is belangwekkend nieuw onderzoeksmateriaal ter beschikking gekomen. Vrijwel alle 450 aanwezigen zijn ondervraagd en ook is de werking van het ventilatiesysteem bestudeerd. Op basis daarvan is er nu een compleet inzicht in de gang van zaken bij een superspreadevent, inclusief de cruciale rol die slechte ventilatie daarbij speelt.

17-9-2021: “En weer wordt de veiligheid buiten bewezen”

Ook de Grand Prix in Zandvoort en de grote demonstratie in Amsterdam hebben niet geleid tot een toename van het aantal positief getesten. Wederom een bewijs hoeveel we onnodig hebben moeten missen in de buitenlucht.

19-9-2021: “We hebben een zorginfarct plus een bestuursinfarct”
Hadden ze maar geluisterd! - 27848

Ongeacht de ontwikkelingen rondom Covid-19, zullen de komende maanden gedomineerd worden door het zorginfarct. Doordat we al zolang in ons bestuur een infarct hebben, dreigen ook in deze herfst/winter nieuwe maatregelen, die ons leven beperken.

29-9-2021: “Op weg naar een complete verklaring van de verspreidingspatronen”

Het was al duidelijk dat de hoeveelheid virusdeeltjes, die men inademt (virions), vooral bepaalt of je geïnfecteerd raakt of niet. Inmiddels is het mogelijk dat proces veel specifieker in beeld te brengen. Aan de ene kant gaat het om het aantal virions dat zich in de lucht bevindt en hoe lang men die inademt. En aan de andere kant betreft het kenmerken zoals leeftijd, of men al reeds eerder geïnfecteerd was, of men gevaccineerd was en wanneer.

20-10-2021: “Bescherming vaccin tegen infectie bij ouderen vrijwel verdwenen

Via een “vertaling” van de zeswekelijkse grafieken van het RIVM is duidelijk vast te stellen dat de bescherming van het vaccin tegen infectie in de tijd snel afneemt. Bij de oudste groepen is die binnenkort nihil. Ook weer een bewijs dat de Coronapas -zeker bij ouderen- meer kwaad dan goed doet.

24-10-2021: “Gevaccineerden, ongevaccineerden: de cijfers”

Via Peil.nl is een onderzoek uitgevoerd onder 4200 Nederlanders over hun vaccinatiestatus en hun inschattingen over de risico’s om geïnfecteerd te raken of in een ziekenhuis te belanden.

3-11-2021: “Als je niet beseft wat er aan de hand is kan je ook niet de goede maatregelen nemen”
Hadden ze maar geluisterd! - 27849

De persconferentie gisteren liet zien hoezeer men niet beseft/ niet begrijpt / niet wil toegeven, wat er aan de hand is bij de forse toename van de ziekenhuisopnames. Het beeld dat ontstaat en dat vrijwel geheel op conto komt van de ongevaccineerden, is misleidend. Het zorgt ervoor dat de maatregelen die men neemt contra-productief zijn.

10-11-2021: “Als dogma’s belangrijker zijn dan data”

Zolang de dogma’s bepalend zijn en niet goed naar de data wordt gekeken, zullen we achter de feiten blijven aanlopen en niet de adequate maatregelen treffen.

14-11-2021: “Mijn oproep aan politici en media t.a.v. 2G

Mijn oproep vanuit het diepst van mijn ziel aan politici en media om niet de 2G-regeling in Nederland in te voeren. Zowel op basis van principes als op basis van data.

19-11-2021: “Waarom rust er een taboe in Nederland op medicijnen?”

In steeds grotere mate worden in landen met succes medicijnen ingezet om te zorgen dat er geen Covid-19 patiënten in de ziekenhuizen belanden. Maar in Nederland horen we daar niets over, terwijl het wel een sleutelrol zou moelen spelen om de druk op de ziekenhuizen te verlichten.

27-11-2021: “De pandemie van de stijfkoppigheid”

De persconferentie liet niet alleen zien wat we de komende weken kunnen verwachten, maar ook wat men van plan is daarna te gaan doen. En het is van een alarmerende stijfkoppigheid. Wat men zou moeten doen, doet men niet of veel te weinig. En wat men niet zou moeten doen, gaat men wel doen, zonder dat het een echte uitweg biedt uit de situatie.

7-12-2021: “Omikron, vloek of zegen?”

Gaan we dankzij de nieuwe Omikron-variant de omslag maken van angstscenario naar een proces van geruststelling?

10-12-2021 “Regel 1: vaccinatie werkt, een tegeltjeswijsheid”
Hadden ze maar geluisterd! - 27850

Als je in die landen waar data wel ruim beschikbaar is de ontwikkelingen goed volgt, dan besef je dat het beeld dat we in Nederland krijgen over het nut van vaccinatie in werkelijkheid een stuk genuanceerder ligt. Maar velen lijken zich het liefst vast te houden aan een variant van een bekende tegeltjeswijsheid.

19-12-2021: “Ze hebben niets geleerd, dat geeft weinig vertrouwen

De persconferentie van gisteravond liet zien dat men t.o.v. de lockdown die precies één jaar geleden werd ingevoerd niets geleerd heeft. Cruciale vragen worden daarbij niet beantwoord. En dat biedt weinig vertrouwen in het beleid voor de eerste helft van 2022.

Dankwoord

Aan deze site werken 25 personen mee: redactie, onderzoek, techniek, moderatie, behandeling vragen, illustratie. Gemiddeld wordt ieder artikel door meer dan 100.000 mensen gelezen. Per maand zijn er meer dan 750.000 Nederlandstalig bezoekers uit meer dan 100 landen.

Dat wordt mogelijke gemaakt door de donaties van de bezoekers.

Ik dank allen, die aan deze site meewerken of via donaties dit werk mogelijk hebben gemaakt of ons moreel steunen, uit het diepst van mijn hart. 

Het is heel jammer dat dit nu al bijna 2 jaar een noodzakelijkheid was om objectieve en onderbouwde informatie te brengen tijdens zo een grote crisis.

Ik hoop intens dat het in de loop van 2022 niet meer nodig is, en we weer in een normale wereld terechtkomen van rede en gematigdheid en deze site niet meer noodzakelijk is.

Maar zolang dat nog wel zo is, hoop ik op uw steun te kunnen blijven rekenen: Moreel en (af en toe ook) via donaties.

Ik wens u prettige feestdagen en een gelukkig, gezond, en voorspoedig 2022.

Hadden ze maar geluisterd! - 27851

Maurice de Hond

U heeft zojuist gelezen: Hadden ze maar geluisterd!

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
De notulen van het – Duitse – OMT compleet openbaar - 96782
De bijzondere aanpassingen van de oversterftemetingen - 96665