Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Is “Wegens succes geprolongeerd” het nieuwe griepscenario?

Is “Wegens succes geprolongeerd” het nieuwe griepscenario? - 24127
Samenvatting van het artikel

Als je goed je ogen en oren open houdt dan zie je hoe al voorgesorteerd wordt op een heftig griepseizoen met forse druk op de zorg. Niet door met man en macht de zorgcapaciteit uit te breiden, maar om de "succesvolle maatregelen" tegen Covid-19 weer te gaan toepassen. Maar er ontbreekt -althans op dit moment- nog één element: de angst.

Lees volledig artikel: Is “Wegens succes geprolongeerd” het nieuwe griepscenario?

Leestijd: 4 minuten

Griepseizoen 2021/2022?

Is “Wegens succes geprolongeerd” het nieuwe griepscenario?

Begin november 2020 maakte Aura Timen (RIVM) zich zorgen over het feit dat naast Covid-19 ook nog de griep zou gaan komen.

Is “Wegens succes geprolongeerd” het nieuwe griepscenario? - 24111

Griep Zuidelijk Halfrond

Op basis van de ontwikkelingen in de maanden daarvoor op het Zuidelijk Halfrond, waar in de winter daar, geen griep was gekomen, achtte ik het onwaarschijnlijk dat in de winter van 2020-2021 in Nederland wel griep zou komen.  Het verbaasde me toen dat ze de griepvaccinatie toen wel gepromoot hadden, terwijl een betere strategie was geweest om alleen te gaan vaccineren wanneer het duidelijk was dat toen in onze regio’s, anders dan op het Zuidelijk Halfrond, de griep wel zou komen.

Het lijkt er echter nu op dat ergens in de komende maanden in onze regio’s wel de griep gaat komen. (Behalve als er toch nog een grote golf aan Covid-19 gaat ontstaan). Toen Covid-19 vrijwel was verdwenen, is tijdens hun griepseizoen (tijdens de moesson) in India en Nepal de griep weer opgedoken en op sommige andere plekken elders is het nu ook weer te zien. In Europa zien we de eerste tekenen in Kroatië.

Besef daarbij wel dat griep zich pas in de laatste weken van het jaar bij ons begint te manifesteren. Dit is de grafiek die van deze site voor vrijwel alle landen ter wereld is te maken.  Handmatig zijn door  mij de oversterftecijfers van Nederland ten gevolge van influenza per jaar toegevoegd.

Is “Wegens succes geprolongeerd” het nieuwe griepscenario? - 24113

Griepseizoenen

Uit een meta-onderzoek in 2013 naar de start van griepseizoenen op 78 plekken ter wereld, blijkt de luchtvochtigheid een goede voorspeller te zijn voor de start van een griepseizoen in onze regio’s. In maart vorig jaar is dit uitgebreid op deze site beschreven.  En die daalt doorgaans ergens in de weken 42-46 bij ons onder de kritische grens. (Op dit moment zit die waarde er ruim boven omdat er sprake is van een hoge relatieve luchtvochtigheid bij een temperatuur rond de 15 graden).

Het is nog niet 100% zeker dat we de komende winter een forse griepuitbraak zullen krijgen en dan is ook nog niet bekend of het al dan niet een ernstige zal worden. Maar als er geen forse Covid-19 golf gaat komen, dan is de kans groot dat we wel een uitbraak van griep zullen krijgen. Of het tot een hoge oversterfte zal leiden is niet zeker, maar een zeer forse druk op de zorg zal het dan zeker opleveren. Ook in februari 2018 waren er noodsignalen over de grote druk op de ziekenhuizen. Dit stond toen in het AD.

Is “Wegens succes geprolongeerd” het nieuwe griepscenario? - 24114

Je hebt weinig fantasie nodig wat er in Nederland zal gaan gebeuren als er vanaf december 2021 een forse griepepidemie komt. Al dan niet bovenop wat er dan nog is van Covid-19. Besef daarbij dat de ziekenhuiscapaciteit in Nederland sinds 2018 is afgenomen, terwijl de bevolking ondertussen ouder werd. En dat de druk op het zorgpersoneel al anderhalf jaar heel hoog is met alle gevolgen van dien. En dan spreek ik nog niet over de uitgestelde zorg sinds 2020.

Er wordt al voorgesorteerd

Als je goed om je heen kijkt, zie je al hoe er voorgesorteerd gaat worden op wat er vrijwel zeker komen gaat. Niet door met alle macht de capaciteit uit te breiden (en dat kan via diverse inventieve manieren en het laten vallen van allerlei -deels bureaucratische- eisen uit het verleden, omdat het nu eenmaal crisis is). Maar op een andere wijze, waarbij men lering trekt van de “succesvolle” Covid-19 benadering.

EenVandaag had zaterdag een belangwekkende reportage over de mogelijke naderende griepgolf en wat men aan het doen was ter voorbereiding. Bij de PCR-testen wordt in Amsterdam binnenkort als proef niet alleen op Covid-19 gemeten, maar ook op influenza. Ik raad u echt aan die reportage van 4 minuten even terug te kijken en vooral goed te luisteren naar de laatste minuut.

Want de kern van wat Prof. de Jong zegt staat in deze tekst op de site van EenVandaag

Is “Wegens succes geprolongeerd” het nieuwe griepscenario? - 24116

Griep vs. Covid-19

Ook Ab Osterhaus had het donderdag al over dit scenario in Op1. En gaf ook aan dat het verstandig zou zijn om ook andere groepen dan de normale groep van personen boven de 60 jaar tegen griep te vaccineren. Mits er vaccinaties genoeg aanwezig zijn.

Dus zelfs als Covid-19 in de komende maanden voor weinig ziekenhuisopnames gaat zorgen, dan nog is de kans heel groot dat er een sterke druk op de zorg komt. Plus dat OMT en de regering de verleiding zullen hebben (en ik druk me eufemistisch uit) om uit het arsenaal van reeds toegepaste maatregelen van de laatste anderhalve jaar te gaan putten. En bedenk wel dat ze zowel een wettelijke basis hebben aangebracht (die tot dusverre door rechters niet onderuit is gehaald) en ook het instrumentarium hebben (denk aan de testcapaciteit en de app).

Cruciaal ontbrekende element

Er is echter een belangrijk element dat ontbreekt voor OMT en regering om met die maatregelen te gaan komen. Maar dat probleem voor ze kan wel opgelost worden.

Er was veel steun voor de maatregelen onder de bevolking. Dit komt omdat er een grote angst heerste voor het virus en het risico op ziekenhuisopnames en sterfte als men besmet raakte zwaar overschatte. Wat meermalen uit onderzoek is gebleken. Ik noem dat het Bergamo-syndroom. Als je denkt (zoals een meerderheid van de ouderen denkt) dat er een kans is van meer dan 30% dat een ongevaccineerd persoon die besmet raakt met Covid-19, in het ziekenhuis belandt, dan ben je ook bereid veel van de maatregelen te accepteren of zelfs actief om te vragen.

Maar bij griep is die grote angst niet aanwezig. Met griep hebben we namelijk leren leven en kunnen we de risico’s vrij goed inschatten. Zelfs in winters met een heftige epidemie en veel ziekenhuisopnames heeft dat niet geleid tot maatregelen of een speciaal gedrag van mensen om besmettingen te voorkomen.

Fascinerend spel

En dat wordt dus een nieuw fascinerend spel wat zich in de komende maanden voor onze ogen gaat afspelen. Er zal geprobeerd worden voor de griep die gaat komen, extra angst te creëren ten aanzien van het risico, dat je als individu loopt. Om zo het klimaat te scheppen voor bepaalde maatregelen. Zoals massaal vaccineren van de bevolking tegen de griep, en wat men nog meer bedenkt (waar ik nu niet eens over durf te denken). Waarbij men tegelijk de aandacht afleidt van datgene wat de kern van de problematiek is. En zowel het gevolg is van het beleid van de laatste 20 jaar als het gebrek aan slagvaardigheid in de laatste anderhalf jaar: de zorgcapaciteit.

Ik ben wel heel benieuwd hoezeer ook op dat punt de media dan in het verhaal mee gaan of nu wel tegengas gaan bieden.

U heeft zojuist gelezen: Is “Wegens succes geprolongeerd” het nieuwe griepscenario?

Steun onze site in het signaleren van belangrijke trends en mogelijke ontwikkelingen bij deze crisis. Klik hier voor een (kleine) donatie. 

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
De olifant op het voetbalveld - 96019
De heftige reacties van Nederland op het debat over de regeringsverklaring - 95205