Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Covid Dagcijfers 17 juli 2021

Covid Dagcijfers 26 mei 2021 - 20420
Samenvatting van het artikel

Op deze pagina worden dagelijks de laatste cijfers over de covid-19 epidemie gepresenteerd. Vandaag de cijfers voor17 juli 2021

Lees volledig artikel: Covid Dagcijfers 17 juli 2021

Leestijd: 3 minuten

Covid Dagcijfers 17 juli 2021

De cijfers voor donderdag van de GGD geeft de indruk van een daling. Maar omdat er een na-ijleffect is van de uitslagen kan het zijn dat het door het na-ijlen in de komende dagen het toch min of meer stabiel is gebleven t.o.v. de dagen ervoor. Dat houdt wel in dat de reproductiefactor weer in de buurt van de 1 is. Maar dat duurt nog bijna 3 weken voordat dit cijfer bekend wordt gemaakt.

Er zijn geen goede cijfers nog verkrijgbaar naar leeftijd. Maar de indruk bestaat wel dat in de groep boven de 40 jaar nog steeds een stijging is van het aantal positief getesten. Maar in absolute zin blijft het nog wel overzichtelijk. Tussen 40 en 49 jaar en tussen 50 en 59 jaar circa 600 positief getesten per dag.

Cruciaal is de relatie tussen positieve testen en ziekenhuisopnames. En we hebben diverse personen op Twitter die belangwekkende grafieken maken, waar we iets mee kunnen doen. Allereerst geven we die grafieken en dan gaan we een begin van een berekening maken. Dit is het 7-daagse gemiddelde van de ziekenhuisopnames naar leeftijd (van @YorickB).

Covid Dagcijfers 17 juli 2021 - 21760

Goed is te zien dat het 7 daags gemiddelde van de groep 30- sinds 9 juli aan het stijgen is, naar nu gemiddeld 8 per dag. En dat bij de oudere groepen de stijging enkele dagen later is begonnen naar nu gemiddeld 3 per dag. Omdat het een 7 daags gemiddelde is en sprake is van een stijging zullen de aantallen van vandaag respectievelijk ongeveer 12 zijn en 5.

Covid Dagcijfers 17 juli 2021 - 21761

Naar leeftijd

Dit is een overzicht van @JannoTR waar de opnames naar leeftijd staan per weeknummer, waarbij de huidige cijfers vergeleken worden met die van vorig jaar in dezelfde week. Lichtblauw kan nog worden aangevuld.

Gezien de ontwikkeling van de cijfers van de ziekenhuisopnames onder de 30 jaar kunnen we een eerste poging doen om in te schatten welk deel van degenen die positief getest zijn in het ziekenhuis belanden.

Laten we daarbij nu eens inschatten dat van iedereen die in die leeftijdgroep geïnfecteerd is, een derde zich heeft laten testen. (Eén van de vele aannames die we doen, om een soort gevoel te krijgen van wat we kunnen verwachten). Dan kan je vaststellen dat circa 1 op de 2000 van deze groep in het ziekenhuis beland.

Die cijfers worden anders naarmate we naar een oudere groep kijken. (Ik kwam onderzoek tegen waarbij de kans verdubbele als de leeftijd 10 jaar hoger was. Maar dan wel beginnende bij de jaargroep van 40 tot 50 jaar).

Als we bij de groepen tussen 40 en 49 en 50 en 59 kijken dan lijkt het erop dat bij de eerste groep dat cijfer nu ligt rond de 1 op de 400 en bij de tweede groep 1 op de 200. De cijfers  boven de 60 jaar zijn nog in absolute zin zo laag, dat we daar nog niets van kunnen zeggen.

Positieve testen

Als we naar de ontwikkeling van de cijfers van de positieve testen kijken van de afgelopen week dan zal de daling die in absolute zin nu wel ingezet lijkt te zijn vooralsnog te komen door de ontwikkeling bij de groep onder de 30 jaar.

Omdat bij de groep boven de 30 jaar er nog sprake is van een stijging (maar wel beperkt), kan verwacht worden dat ook als de absolute aantallen positieve testen de komende week zal gaan dalen, de ziekenhuisopnames niet in de week erop dezelfde lijn zullen gaan volgen. Dat komt doordat er relatief meer ouderen besmet raken.

Die daling zal pas ingezet worden circa een week nadat er ook een daling zichtbaar is bij de positieve testen boven de 40 jaar.  En die komt hopelijk ook vrij snel.

De komende week zullen we zien in welke mate de positieve testen bij de groep boven de 40 jaar zich ontwikkelen en de daaraan gekoppelde ziekenhuisopnames.  Voorlopig ziet het er niet naar uit dat we in de richting gaan van de cijfers, die ons vorige week voorgeschoteld worden (met o.a. 600 patiënten op de IC’s).

Dinsdag kunnen we pas weer een echte analyse maken als het RIVM weekrapport uitkomt.

U heeft zojuist gelezen: Covid Dagcijfers 17 juli 2021.

Volg Maurice de Hond op Twitter en YouTube.

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
Steeds meer malversaties bekend van Daszak, Fauci e.a. over lablek - 89029