Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Doe een kleine donatie en klik hier

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Dagcijfers 12 juli 2021: Beperkte stijging van positieve testen bij 40+

Dagcijfers 12 juli 2021: Beperkte stijging van positieve testen bij 40+ - 21584
Samenvatting van het artikel

Op deze pagina worden dagelijks de laatste cijfers over de covid-19 epidemie gepresenteerd.Vandaag de cijfers voor 12 juli 2021.

Lees volledig artikel: Dagcijfers 12 juli 2021: Beperkte stijging van positieve testen bij 40+

Leestijd: 2 minuten

Dagrapportage

Ook de GGD-cijfers van zaterdag waren wat lager dan die van vrijdag. Dat is op zichzelf een normaal patroon, maar als er nu echt sprake zou zijn van exponentiële stijgingen dan zouden de cijfers nu weer fors hoger moeten zijn.

Er wordt gesteld dat er andere reden zijn voor die vertragingen (t.a.v. de testcapaciteit). Maar ik vraag me af of dit wel waar is. En dat juist de afgelopen week er abnormale omstandigheden waren. O.a. met superspread-events, en mensen die zich massaal thuis zijn gaan testen en bij een positieve uitslag naar de GGD zijn gegaan voor bevestiging en een bewijs dat ze positief waren voor hun corona-app.

Dit zijn de cijfers van de GGD per dag:

Dagcijfers 12 juli 2021: Beperkte stijging van positieve testen bij 40+ - 21579

40+ vrij beperkt

De cruciale vraag t.a.v. de ontwikkeling van de ziekenhuisopnames in de komende weken is in welke mate de besmettingen van de jongeren overslaan naar oudere groepen. Daarom ook per dag de absolute positieve testen naar leeftijd. En dan is goed te zien dat de stijging bij de groep boven de 40 jaar vrij beperkt blijft. Ongeveer 1000 positief getesten per dag zonder dat bij die groepen iets van een exponentiële groei te zien is.

Nu kan je zeggen dat van 250 op 25 juni naar 1000 op 12 juli een verviervoudiging is, maar het gaat in dit geval niet om relatieve cijfers, maar om absolute cijfers. (Want een stijging van 10 personen naar 50 is bij voorbeeld een vervijfvoudiging).

Dagcijfers 12 juli 2021: Beperkte stijging van positieve testen bij 40+ - 21582

De ziekenhuisopnames zitten nu ongeveer op ruim 10 per dag. Als de aannames kloppen die ik gisteren deed over de relatie tussen het aantal besmettingen per leeftijdgroep en ziekenhuisopnames zouden deze cijfers ongeveer leiden tot 15 a 20 ziekenhuisopnames per dag. Dat zal een beperkte stijging van de bezettingsgraad betekenen (omdat de uitstroom lager is dan de instroom), maar het blijven zeer overzichtelijke cijfers. Geen reden voor Alarmfase Rood.

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 
“Ze kunnen niet eens de pandemie voorspellen, die ze zelf hebben veroorzaakt” - 71056
Blind voor mens en recht in het kwadraat - 71024
Hoe de begrippen links en rechts de kabinetsformatie bemoeilijken - 70963