Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Dagcijfers 8 juni

- 20775
Samenvatting van het artikel

Op deze pagina worden dagelijks de laatste cijfers over de covid-19 epidemie gepresenteerd, op basis van de gegevens van het NICE, aangevuld met de voorspellingen voor de komende weken. Vandaag de cijfers voor 8 juni 2021

Lees volledig artikel: Dagcijfers 8 juni

Leestijd: 3 minuten

2020 vs. 2021

De meest gestelde vragen lijken inmiddels te gaan over de vergelijking tussen 2020 en 2021. Toen hadden we toch ook een enorme daling, die toch met de komst van het voorjaar samenviel? Als dat zo is, dan gaat het circus in september dus weer van voorafgaan beginnen. En toch is er een enorm groot verschil. De daling was in 2020 al begonnen eind maart en zeer waarschijnlijk alleen het gevolg van ons massale thuisblijven. Er was nog geen enkele relevante invloed van het voorjaar te merken. Zie dit plaatje waarin de cijfers van 2020 en 2021 over elkaar staan:

Dagcijfers 8 juni - 20813

Kijkend naar de luchtvochtigheid, trad vorig jaar het voorjaar zelfs iets later in dan in 2021! Pas half mei kwam de luchtvochtigheid definitief boven de kritische grens van 6 g/kg. Al vanaf juli zijn daarna de opnamecijfers weer gaan stijgen; er was nog maar ongeveer 13,5% immuniteit opgebouwd.

De opnamecijfers  in 2021 tonen een heel ander gedrag. Die blijven rond de 250/dag zitten en dalen niet onder invloed van de langzaam toenemende invloed van verschillende varianten (de Engelse variant is de bekendste) en ook het heel langzaam afnemen van onze weerbaarheid in de winter.

Vanaf 25 april zien we dat de luchtvochtigheid na een lang en koud voorjaar eindelijk stijgt tot net onder de kritische grens van 6 g/kg. Een lichte daling van de opnamecijfers is het gevolg. Op 8 mei slaat het weer definitief om en krijgen we te maken met echt zomerse temperaturen en de hogere luchtvochtigheid. De door ons verwachte scherpe daling door het voorjaar is dan te zien. Inmiddels is er nu wel gedurende de wintermaanden voldoende immuniteit opgebouwd, waardoor de cijfers flink blijven dalen, dit keer niet door de maatregelen in maart die ons binnen hielden, maar door de opgebouwde immuniteit.

Ook in de grafiek van de R-waarde zien we ditzelfde patroon. In 2020 de scherpe daling, gevolgd door het voortdurend stijgen van de R vanaf mei, waarna in september de 2e golf ontstaat. Door de opgebouwde immuniteit van rond de 75% zal dat deze zomer niet meer kunnen gebeuren.

Dagcijfers 8 juni - 20814

Inmiddels blijven de cijfers voortdurend dalen. Het 7-daagse gemiddelde is gedaald tot 55 opnames per dag en vandaag, de drukste dag van de week, zijn er nog maar 38 patiënten met/door corona opgenomen. Heel opvallend is dat het aantal mensen dat op de IC wordt opgenomen nog sneller lijkt te dalen. Vandaag nog maar 4 opnames op de IC’s!

De GGD cijfers van afgelopen zondag zitten perfect in de trend van de afgelopen tijd.  Ten opzichte van zondag een week geleden zijn er 10% minder mensen gekomen om zich te laten testen. Het aantal positieve testen is met 36% gedaald! Het percentage positief getesten is gedaald naar 6,1%. De laagste score in bijna 9 maanden.

Morgen komen vooral de cijfers van de maandag terug in de cijfers van het RIVM. Verwacht kan worden dat het cijfer hoger is dan die van vandaag, maar de kans is groot dat ook die cijfers onder de 2000 zullen komen. En dat zal inhouden dat we ook de komende week een zelfde soort daling zullen meemaken als de afgelopen week/.

In  de grafiek is dit alles terug te zien.

Dagcijfers 8 juni - 20819

 

En de dagcijfers zijn:

    • Aantal ziekenhuisopnames gisteren 49 *
    • Aantal ziekenhuisopnames eergisteren: 39 *
    • Actuele geschatte R-waarde: 0,82 **

We gaan het weer zien! Tot morgen!

Toelichting

In de grafiek met ziekenhuisopnames, geeft de blauwe lijn gemerkt “I-PCR” de voorspelling weer van het aantal ziekenhuisopnames op basis van de PCR test. Zie ook ons blog hierover.

* Gecorrigeerde waarden. Ongecorrigeerde waarden op stichting-nice.nl
** Let op: deze R dag-waarde kan dus nog 0,01 wijzigen de komende tijd, als gevolg van het bijplussen (toevoegen door NICE van nog niet ingevoerde patiënten met een positieve PCR-test).

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
De olifant op het voetbalveld - 96019
De heftige reacties van Nederland op het debat over de regeringsverklaring - 95205