Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Dagcijfers 4 juni

Dagcijfers 4 juni - 20706
Samenvatting van het artikel

Op deze pagina worden dagelijks de laatste cijfers over de covid-19 epidemie gepresenteerd, op basis van de gegevens van het NICE, aangevuld met de voorspellingen voor de komende weken. Vandaag de cijfers voor 4 juni 2021

Lees volledig artikel: Dagcijfers 4 juni

Leestijd: 3 minuten

Het is te druk

De epidemie is inmiddels heel snel aan het uitdoven. Spoedig zullen de aantallen zo laag zijn, dat daardoor de cijfers onbetrouwbaar worden. De cijfers gaan dan net als afgelopen zomer steeds sterker schommelen, maar wel met het grote verschil dat er nu wel voldoende immuniteit is opgebouwd om de cijfers verder te laten dalen en afgelopen zomer niet. Het wordt dan ook tijd om eens uit te rekenen of we nog steeds van een epidemie mogen spreken volgens de definities van de WHO. Die zegt dat er sprake is van een milde epidemie als er minder dan 58 mensen met griepachtige klachten rondlopen (of in bed liggen). Dat gaan we nu eens narekenen.

Is dit nog een epidemie?

Op dit moment worden er gemiddeld 50 patiënten/dag opgenomen in het ziekenhuis. De statistieken zeggen dat ongeveer 0,4% van de besmetten uiteindelijk in het ziekenhuis terecht komt om daar behandeld te worden. Dus die 50 patiënten van vandaag komen uit een groep van 50/0,004 = 12500 mensen die ongeveer 12 dagen geleden werden besmet. De R-waarde staat inmiddels al ruim een week op ongeveer 0,78 en dat betekent bijna een halvering per week. Dus na 12 dagen zijn er vandaag naar schatting nog maar 5000 mensen besmet. Ongeveer 8 dagen besmettelijk zijn, betekent dat er op dit moment 40.000 mensen besmettelijk zijn, waarvan slechts 10% ziekteverschijnselen heeft. Dat zijn er 4000. Omgerekend per 100.000 inwoners is dat dus 24 per 100.000. Dat is dus inmiddels veel minder dan de helft van wat de WHO verstaat onder een milde epidemie (58 per 100.000) en dat aantal daalt ook heel snel verder. Zie ook deze grafiek van het RIVM:

Dagcijfers 4 juni - 20709

Deze grafiek (de rode lijn) suggereert dat er afgelopen seizoen vrijwel geen griepachtige klachten zijn gemeld. We veronderstellen dat dit enerzijds komt omdat mensen met klachten als eerste naar de GGD teststraten gaan en anderzijds omdat corona niet gerekend wordt als griepachtige klacht.

Is het nu te druk?

De vraag is nu wat Mark Rutte bedoelt met Het is te druk voor videoschermen op terrassen. We hebben net via berekeningen aangetoond dat er geen pandemie meer is, ook geen epidemie en zelfs geen milde epidemie volgens de definities van de WHO. Als we er van uit gaan dat er op een terras met video scherm 50 personen mogen zitten, keurig ook volgens de 1,5m regels, dan zul je gemiddeld 80 terrassen moeten bezoeken, voordat je één besmettelijk persoon tegen komt als je dat vandaag doet. Als je dat op 15 juni doet (dan wordt het opnieuw bekeken), dan moet je daarvoor zelfs 200 terrassen bezoeken. Hoezo is het dan te druk? Wat zou Rutte daarmee bedoeld hebben? Wat zou het testen voor toegang voor toegevoegde waarde hebben?

De Dagcijfers

De Dagcijfers zakken stoïcijns verder met een R die al sinds 18 mei rond de 0,78 staat. Het 7-daagse gemiddelde voor 31 mei staat op 63 en zakt steeds verder. Dit is dan het plaatje:

Dagcijfers 4 juni - 20725

 

Voor de grafiek van de R-waarde pakken we maar weer een keer het verloop van de hele epidemie. We zien hier nog steeds dat in dit voorjaar de R alleen maar dalende is volgens onze verwachtingen, terwijl deze in het vorig voorjaar al vanaf 1 april al weer aan het stijgen was:

Dagcijfers 4 juni - 20711

De golven vanaf eind mei 2020 zijn het gevolg van de zeer lage aantallen opnames die we toen hadden, dat gaat hier straks ook gebeuren, dus dan wordt het weinig zinvol meer om deze statistieken nog te tonen. De linkerpijl geeft de richting aan van de R zoals die zich in de zomer zal gaan bewegen. Door het steeds lagere aantal opnames, zullen deze cijfers over enkele weken al steeds onbetrouwbaarder gaan worden. We gaan het zien!

De GGD teststraat laat t.o.v. vorige week woensdag ook weer een duidelijke daling zien. 20% minder mensen, die zich hebben laten testen en meer dan 30% minder positieve testen (7,5% t.o.v. 8,6%).  Daardoor zien we alle cijfers fors verder dalen.

In de grafiek is dat ook goed te zien (waarbij het Pinksterweekend nog een kunstmatige dip heeft laten zien).

Dagcijfers 4 juni - 20722

Dat de blauwe lijn sneller daalt dan de gele komt doordat bij de ziekenhuisopnames het effect van de vaccinaties sterker te merken zijn dan bij de besmettingen. Morgen zal Maurice er een apart artikel aan weiden.

 

En de dagcijfers zijn:

    • Aantal ziekenhuisopnames gisteren 59 *
    • Aantal ziekenhuisopnames eergisteren: 53 *
    • Actuele geschatte R-waarde: 0,77 **

We gaan het weer zien! Tot morgen!

Toelichting

In de grafiek met ziekenhuisopnames, geeft de blauwe lijn gemerkt “I-PCR” de voorspelling weer van het aantal ziekenhuisopnames op basis van de PCR test. Zie ook ons blog hierover.

* Gecorrigeerde waarden. Ongecorrigeerde waarden op stichting-nice.nl
** Let op: deze R dag-waarde kan dus nog 0,01 wijzigen de komende tijd, als gevolg van het bijplussen (toevoegen door NICE van nog niet ingevoerde patiënten met een positieve PCR-test).

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
De olifant op het voetbalveld - 96019
De heftige reacties van Nederland op het debat over de regeringsverklaring - 95205