Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Covid Dagcijfers 25 mei 2021

Dagcijfers 24 mei - 20404
Samenvatting van het artikel

Op deze pagina worden dagelijks de laatste cijfers over de covid-19 epidemie gepresenteerd, op basis van de gegevens van het NICE, aangevuld met de voorspellingen voor de komende weken. Vandaag de cijfers voor 25 mei 2021

Lees volledig artikel: Covid Dagcijfers 25 mei 2021

Leestijd: 3 minuten

Covid Dagcijfers 25 mei 2021

Het is klaar!

Het is klaar met de cijfers. Alle lichten staan al twee weken op groen en dat zal zo blijven tot de herfst en zelfs dan is het de vraag of er nog voldoende mensen over zijn om als “brandstof” te dienen om de epidemie weer nieuw leven in te blazen. Omdat de R voordat het vochtige seizoen aanbrak al tot rond de 1 was gezakt, zal het zeker door de additionele vaccinatie vrijwel uitgesloten zijn dat er een hernieuwde grote uitbraak zal plaatsvinden.

Het is dus in feite klaar! En dat is ook al meer dan we gisteren al concludeerden: Het gaat nu hard was de kop boven de blog. Dat was nog een beetje ingetogen, omdat we midden in het Pinkster weekend zaten. Maar nu dat zonder extreem bijplussen vrijwel geruisloos is gepasseerd, kunnen we de Dagcijfers bijna op de automatische piloot verder laten lopen.

Automatische piloot?

Dat is misschien net iets teveel van het goede, maar we willen ons wel beperken tot twee maal per week een reguliere Dagcijfers en dat doen we dan op de dinsdag en de vrijdag. Dinsdag omdat dan het bijplussen van het weekend achter de rug is en op vrijdag omdat de cijfers in het weekend altijd met vertraging doorkomen en de vrijdag dan de laatste dag van de week is met betrouwbaardere cijfers.

Een klein beetje automatische piloot dus, want in de dagen ertussen zal Maurice de Dagcijfers waarnemen met alleen de kerncijfers en een toelichting op de actualiteit als dat relevant is.

Verder dalen de cijfers stug door met een R die alweer ietsje is gezakt tot 0,81. Nog steeds met een welhaast mathematische precisie de voorspellingen van ons model volgend. Het 7-daagse gemiddelde staat met 110 nog net boven de 100, maar feitelijk zitten we er nu al onder, met een dalingssnelheid van 30% per week. Het gecorrigeerde cijfer voor vandaag is 88, de dinsdag zelf zou wat kunnen stijgen, omdat het de eerste echte werkdag van de week is. Dat gaan we zien!

Covid Dagcijfers 25 mei 2021 - 20408

En ook de R laat weer vrijwel hetzelfde beeld als gisteren zien. Omdat het aantal ziekenhuisopnames steeds kleiner gaat worden, komen er ook steeds meet schommelingen in de berekeningen. In combinatie met het weekend effect, zijn de cijfers van de voorgaande dagen iets opgetild:

Covid Dagcijfers 25 mei 2021 - 20407

Pinksteren

De GGD-cijfers van zondag lieten een daling van meer dan 30% zien t.o.v. de zondag ervoor. Het aantal van 2300 was het laatst bereikt op 23 september. Maar toen was het bij een stijgende trend en nu een dalende. Er zat vermoedelijk een Pinksterzondag effect in van circa 400 positieve testen. Maar dat met een relatief laag aantal dat zich liet testen, het percentage positieven ook verder daalde laat goed zien hoe stijl de daling aan het verlopen is.

Ook morgen zullen we merken dat Pinkstermaandag een laag cijfer zal geven. Vorige week maandag was dat 4800. Met de normale trend van dit moment zou dat rond de 3600 moeten zijn, maar vrijwel zeker ligt dat aantal in de buurt van de 2400 van zondag. Pas dinsdag (dus bij de RIVM donderdag) zal weer een -tijdelijke- stijging volgen. Vermoedelijk in de richting van de 3000 (en het RIVM nog wat hoger). We zijn benieuwd welke onheilsboodschappen we dan weer in de media zien, omdat de cijfers toch weer “zijn gaan stijgen”.

De grafiek, die dit alles tot en met vandaag laat zien is deze:

Covid Dagcijfers 25 mei 2021 - 20414

Op woensdag, donderdag, zaterdag, zondag en maandag, zal op deze plek alleen deze grafiek komen met een korte toelichting. Alleen als er iets bijzonders is zal er nog wat meer vermeld worden.

En de dagcijfers zijn:

  • Aantal ziekenhuisopnames gisteren 88 *
  • Aantal ziekenhuisopnames eergisteren: 68 *
  • Actuele geschatte R-waarde: 0,81 **

We gaan het weer zien! Tot morgen!

U heeft zojuist gelezen: Covid Dagcijfers 25 mei 2021.

Volg Maurice de Hond op Twitter en YouTube.

Toelichting

In de grafiek met ziekenhuisopnames, geeft de blauwe lijn gemerkt “I-PCR” de voorspelling weer van het aantal ziekenhuisopnames op basis van de PCR test. Zie ook ons blog hierover.

* Gecorrigeerde waarden. Ongecorrigeerde waarden op stichting-nice.nl
** Let op: deze R dag-waarde kan dus nog 0,01 wijzigen de komende tijd, als gevolg van het bijplussen (toevoegen door NICE van nog niet ingevoerde patiënten met een positieve PCR-test).

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.