Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Dagcijfers 17 mei

Covid Dagcijfers 16 mei 2021 - 20132
Samenvatting van het artikel

Op deze pagina worden dagelijks de laatste cijfers over de covid-19 epidemie gepresenteerd, op basis van de gegevens van het NICE, aangevuld met de voorspellingen voor de komende weken. Vandaag de cijfers voor 17 mei 2021

Lees volledig artikel: Dagcijfers 17 mei

Leestijd: 2 minuten

Ondanks bijplussen: daling zet stevig door!

Zoals elke maandag werden de cijfers voor de afgelopen week weer stevig bijgeplust. Die van afgelopen woensdag (de dag voor Hemelvaartsdag) zelfs met +73% ! Maar desondanks blijft er een flinke daling over en staat de R-waarde nu op 0,89. Dat is vrijwel dezelfde waarde als 365 dagen geleden, met dat verschil dat de R-waarde nu aan het dalen is en vorig jaar de stijgende lijn alweer was ingezet (1,01 op 15 juni 2020).

Ook zien we inmiddels een duidelijke daling van alle andere cijfers. Het aantal overlijdens volgens de GGD cijfers was 7 gisteren (7-daags gemiddelde is 12) terwijl het lange tijd rond de 20 heeft gezeten.

Ook het aantal positieve PCR testen daalt inmiddels gelijk op met het aantal ziekenhuis opnames. Maurice heeft de beschikking over de complete cijfers van het RIVM per dag, uitgesplitst naar ziekedatum en is in staat om ook na storingen bij de GGD de cijfers te corrigeren. Dat geeft een juister beeld dan de kale “besmettingscijfers” op het corona dashboard. En ook de Belgische cijfers gaan nog steeds gelijk op met de Nederlandse. Dit is is dan het complete plaatje (zonder België maar met overlijdens):

Dagcijfers 17 mei - 20144

En de R-waarde staat nu al 10 dagen op een waarde van 0,89 na de plotselinge daling rond Koningsdag:

Dagcijfers 17 mei - 20134

Het RIVM getal van vandaag van rond de 2900 was -wederom-  onderhevig aan een computerstoring. Maar dankzij de dagelijkse cijfers van de GGD is goed te bepalen wat het echte RIVM cijfer had moeten zijn en wat de echte trend is.

Afgelopen vrijdag zijn er 11.000 minder mensen gekomen om zicht te laten testen (bijna 30% minder dan vorige week vrijdag) en zijn er 1700 minder positieve testen geweest (meer dan 30% minder dan vorige week).  vrijdag). Zelfs het percentage positieven is gedaald (van 12,6% naar 11,5%).

We weten nu zeker dat 18 april de echte omslagdag was geweest, maar door het minder goede weer ging het daarna langzaam naar beneden. 8 mei was de eerste dag met fors hogere luchtvochtigheid en je ziet nu bij de GGD-cijfer zeer sterke dalingen. Ook is het nu zeker dat Koningsdag amper een negatief effect heeft gegeven en de versoepelingen geen enkel negatief effect lijkt gehad te hebben. Ondanks het feit dat velen in de media zich (weer) hysterisch gedroegen rond de drukte op Koningsdag, de rijden bij Ikea en Primarkt en het feestje bij Ajax.

En ook weer de standaard kreten van mensen als De Jonge over het verslonsen en zo.

De versoepelingen hadden makkelijk vorige week kunnen worden ingevoerd (want dan hadden we nog exact dezelfde cijfers als vandaag)!

Dit is de grafiek van vandaag.

Dagcijfers 17 mei - 20142

 

 

En de dagcijfers zijn:

  • Aantal ziekenhuisopnames gisteren 127 *
  • Aantal ziekenhuisopnames eergisteren: 117 *
  • Actuele geschatte R-waarde: 0,89 **

We gaan het weer zien! Tot morgen!

Toelichting

In de grafiek met ziekenhuisopnames, geeft de blauwe lijn gemerkt “I-PCR” de voorspelling weer van het aantal ziekenhuisopnames op basis van de PCR test. Zie ook ons blog hierover.

* Gecorrigeerde waarden. Ongecorrigeerde waarden op stichting-nice.nl
** Let op: deze R dag-waarde kan dus nog 0,01 wijzigen de komende tijd, als gevolg van het bijplussen (toevoegen door NICE van nog niet ingevoerde patiënten met een positieve PCR-test).

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.