Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Houden de belachelijke conclusies van het OMT dan nooit op?

Houden de belachelijke conclusies van het OMT dan nooit op? - 20105
Samenvatting van het artikel

Op 25 maart kondigde Van Dissel nog aan dat na versoepelingen we in juni een hoge vierde golf zouden krijgen. Zaterdag meldde hij dat zijn voorspellingen goed zijn uitgekomen. Nogmaals een bewijs dat we t.a.v. maatregelen en versoepelingen ons niets moeten aantrekken van de modellen van het RIVM en de adviezen van het OMT.

Lees volledig artikel: Houden de belachelijke conclusies van het OMT dan nooit op?

Leestijd: 3 minuten

Dit kan een kort artikel worden. Eigenlijk kan ik volstaan met twee koppen van nieuwsberichten met minder dan 2 maanden er tussen. Maar ik wil eronder toch een conclusie trekken. Dit stond zaterdag op de site van de NOS. 

Houden de belachelijke conclusies van het OMT dan nooit op? - 20096

Dit stond 24 maart in De Volkskrant naar aanleiding van een presentatie van Van Dissel in de Tweede Kamer.

Houden de belachelijke conclusies van het OMT dan nooit op? - 20095

Op 25 maart schreef ik een artikel met de tekst “De slimme vierde golf van Van Dissel”.  Ik raad jullie, maar ook zeker het kabinet en de Tweede Kamer, aan om dat artikel even terug te lezen. Ik schreef toen over de belachelijke grafiek die Van Dissel presenteerde met een doorrekening als de maatregelen niet tot 1 juni worden gehandhaafd.

Het was de standaard manier van Van Dissel en de leden van het OMT om ervoor te zorgen dat er niet versoepeld zou worden. Door een totaal onrealistisch beeld te schetsen van de mogelijke ontwikkelingen (bij versoepelingen per 1 mei kan de IC-bezetting eind juni wel eens naar 3000 oplopen) hield hij als het ware Nederland gegijzeld. Want als Van Dissel het zegt, dan zeggen de OMT-leden het ook. En veel media nemen zo een voorspelling ook nog vrij kritiekloos over.

Te vroeg volgens hen

Inmiddels is het 16 mei. En we weten hoe de OMT-leden rond 19 april ach en wee riepen toen de regering enkele versoepelingen aankondigde per 28 april. De terrassen en winkels mochten open, en dat was echt te vroeg volgens hen. Niet voor niets had Van Dissel, maar ook Koopmans, gezegd dat de eerste versoepelingen eigenlijk pas eind mei zouden kunnen. Terwijl met alle informatie die op 19 april beschikbaar was, je kon zien dat de cijfers niet meer omhoog zouden kunnen, maar eigenlijk alleen maar omlaag. Ik merkte hoe zenuwachtig Rutte en De Jonge waren toen ze toch die aankondiging deden van de eerste versoepelingen. 

En toen het ook nog druk werd op Koningsdag, er rijen stonden bij Ikea en andere winkels en het kampioenschap werd gevierd van Ajax, werd helemaal de Armageddon aangekondigd. Lees nog eens deze tweet van het OMT-lid Koopmans terug, een paar uur nadat de winkels openden op 28 april.

Houden de belachelijke conclusies van het OMT dan nooit op? - 19895

Hogere ziekenhuisopnames

Dus Van Dissel, Koopmans en consorten gingen ervan uit dat de versoepelingen, zoals die van 28 april, zouden leiden tot hogere ziekenhuisopnames.  Dat stond steeds in de modellen die in het Catshuis vanaf januari werden gepresenteerd. Die dus tot gevolg hadden dat die opening van de terrassen maar uitgesteld en uitgesteld werd. Zelfs de datum van 28 april vond men onverantwoord.

Maar kijk nu eens hoe de cijfers zich ontwikkelen.  De omslag qua besmettingen is op 18 april begonnen. Het aantal positieve testen is gaan dalen rond 24 april en het aantal ziekenhuisopnames rond 29 april. Inmiddels zien we dalingen van week tot week rond de 20%. Terwijl we vanaf 28 april dus de eerste versoepelingen hebben gehad.

Houden de belachelijke conclusies van het OMT dan nooit op? - 20097

Dit zou allemaal voldoende moeten zijn om de modellen van Wallinga en uitspraken van Van Dissel niet meer serieus te nemen. En een voorbeeld te nemen aan staten en landen, die wel zeer fors zijn gaan versoepelen.

Maar dan lees ik het artikel van de NOS terug over het succes van het model, met daarin ook de compleet achterhaalde argumentatie van Van Dissel met de afwijzing van de dominante rol van de verspreiding van het virus via de kleinere druppels door de lucht en vrees ik met grote vreze dat we nog lang niet van hem en het OMT af zijn.

U heeft zojuist gelezen: Houden de belachelijke conclusies van het OMT dan nooit op?

Help ons dit soort zaken aan de kaak te blijven stellen. Het is helaas nog steeds nodig. Geef ons af en toe een (kleine) donatie.

Volg Maurice de Hond op Twitter en YouTube.

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
De olifant op het voetbalveld - 96019