Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Covid Dagcijfers 16 mei 2021

Covid Dagcijfers 16 mei 2021 - 20114
Samenvatting van het artikel

Op deze pagina worden dagelijks de laatste cijfers over de covid-19 epidemie gepresenteerd, op basis van de gegevens van het NICE, aangevuld met de voorspellingen voor de komende weken. Vandaag de cijfers voor 16 mei 2021

Lees volledig artikel: Covid Dagcijfers 16 mei 2021

Leestijd: 3 minuten

Covid Dagcijfers 16 mei 2021

Terug naar normaal

Het wordt nu echt tijd om terug te gaan naar het oude normaal. De cijfers dalen weer iets sneller ten opzichte van gisteren. Het 3-daags gemiddelde is inmiddels gehalveerd ten opzichte van de top en de daling gaat ook precies volgens de voorspelling van het model. De R is inmiddels gedaald tot 0,85!

Niet alleen de cijfers dalen steeds sneller, ook komen er steeds meer scheuren in de uitspraken van het RIVM. We hebben al gezien dat het RIVM als laatste ter wereld hardnekkig de dominantie van aerosolen blijft ontkennen. Ook blijkt dat er sinds december bij de presentaties aan het parlement onjuiste data worden gepresenteerd.

Hans Verwaard schreef daar vandaag een blog over: De bodem valt weg onder de maatregelen. Om maar niet te spreken over de torenhoge voorspellingen van Van Dissel die op deze cijfers waren gebaseerd en waarover hij inmiddels claimt dat ze uitstekend zijn uitgekomen. Maurice schreef daarover vandaag: Houdt het dan nooit op?.

We zetten onze eigen cijfers maar weer eens in het zonnetje:

Covid Dagcijfers 16 mei 2021 - 20126

Naast de sterk dalende opname cijfers zien we een lichte daling van het aantal overledenen volgens de GGD. Die cijfers zijn echter sterk vertekend, omdat er op dinsdag 11 mei een fors aantal overledenen werd gemeld van 43.

Waarschijnlijk is dat een compensatie voor het feit dat er 2 dagen eerder maar 4 overlijdens werden gemeld en die tellen niet meer mee voor het actuele 7-daagse gemiddelde, die 43 wel. Alle andere cijfers van de afgelopen week zijn 10-17, de laatste 3 dagen zelfs 10-13. Het 7-daagse gemiddelde is wel gedaald tot 18 overlijdens per dag. Dinsdag zal er dus een flinke daling van het aantal overlijdens te zien zijn.

De grafiek voor de R-waarde laat nog steeds de dalende waarden zien. Rondom Koningsdag een daling van 1,01 naar 0,90 en daarna geleidelijk verder dalende. Er is dus absoluut geen negatief effect te zien van de eerste versoepelingen.

Covid Dagcijfers 16 mei 2021 - 20115

Bij de GGD-teststraten zien we een nog sterkere daling dan gedacht. Donderdag was er een daling t.o.v. de week ervoor met maar liefst 2000 positieve testen. Maar we schatten gisteren in dat hier 1000 werden veroorzaakt door Hemelvaartsdag. Maar afgelopen vrijdag kwamen er maar weinig meer mensen zich laten testen dan op Hemelvaartsdag. Het aantal positief getesten waren 1800 minder dan de week ervoor!

Zelfs het percentage positief getesten nam af (van 12,9% op Hemelvaartsdag naar 11,4% afgelopen vrijdag).

Besef dat op zondag 8 mei de luchtvochtigheid fors steeg (en eindelijk boven de kritische grens kwam) en we zien dus nu t.o.v. de week ervoor een daling met 30%. (En dan hebben we bij een dalende trend ook nog “last” van een toename van de false positives.

Goed is te zien in de totaalgrafiek hoezeer de seinen nu op groen staan.

Aanstaande dinsdag zal het RIVM eigenlijk alleen maar positieve ontwikkellingen moeten gaan melden. En dan nog ook na de eerste versoepelingen op 28 april, waar veel kritiek op was. Het enige cijfer waar ze nog wat negatiefst over kunnen zeggen is de stijging van het percentage positieven, maar dat komt vrijwel zeker doordat steeds meer mensen, die denken dat ze wellicht besmet zijn een sneltest kopen en die afnemen en dus niet naar de GGD gaan voor een test. (Hooguit als de test positief is). Alleen daardoor al zal het percentage positieven stijgen, zonder dat dit komt doordat er onder de bevolking een steeds grotere stijging van het aantal besmetten zijn.

Kijk maar naar de grafiek. De rechterkant begin een beetje te lijken op het schansspringen uit Garmisch-Partinkichen.

Covid Dagcijfers 16 mei 2021 - 20125

En de dagcijfers zijn:

  • Aantal ziekenhuisopnames gisteren 105 *
  • Aantal ziekenhuisopnames eergisteren: 145 *
  • Actuele geschatte R-waarde: 0,85 **

We gaan het weer zien! Tot morgen!

U heeft zojuist gelezen: Covid Dagcijfers 16 mei 2021.

Volg Maurice de Hond op Twitter en YouTube.

Toelichting

In de grafiek met ziekenhuisopnames, geeft de blauwe lijn gemerkt “I-PCR” de voorspelling weer van het aantal ziekenhuisopnames op basis van de PCR test. Zie ook ons blog hierover.

* Gecorrigeerde waarden. Ongecorrigeerde waarden op stichting-nice.nl
** Let op: deze R dag-waarde kan dus nog 0,01 wijzigen de komende tijd, als gevolg van het bijplussen (toevoegen door NICE van nog niet ingevoerde patiënten met een positieve PCR-test).

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
De olifant op het voetbalveld - 96019
De heftige reacties van Nederland op het debat over de regeringsverklaring - 95205