Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Dagcijfers 13 mei

Dagcijfers 12 mei - 19995
Samenvatting van het artikel

Op deze pagina worden dagelijks de laatste cijfers over de covid-19 epidemie gepresenteerd, op basis van de gegevens van het NICE, aangevuld met de voorspellingen voor de komende weken. Vandaag de cijfers voor 13 mei 2021

Lees volledig artikel: Dagcijfers 13 mei

Leestijd: 2 minuten

1000+ clusters

Dinsdagavond vertelde Anja Schreijer, hoofd algemene infectieziekten van de GGD Amsterdam, vol trots bij OP1 dat ze 17 clusters met besmettingen hadden ontdekt bij het BCO. Verondersteld werd dat deze terug te voeren waren op ongehoorzaam gedrag op Koningsdag. Kennelijk is deze dame niet op de hoogte dat het virus zich voornamelijk via clusters verspreidt en dat de ongeveer 7000 positieve uitslagen die terug te voeren zijn op Koningsdag, wellicht 1000 clusters bevat. Clusters zijn bij de GGD namelijk 4 besmettingen of meer, en dat hoeft ook niet op dezzelfde dag gebeurd zijn. Ook kon ze niet vertellen of deze besmettingen binnen of buiten waren. Maar het klonk natuurlijk wel indrukwekkend! Maar de totaalcijfers zijn eigenlijk al sinds het begin van de vierde week van april naar beneden.

Tsja, dit is eigenlijk het enige enerverende dat er te melden is. De cijfers dalen in een strak tempo met een R-waarde die op 0,9 blijft staan, net als gisteren. Vandaag werden er erg weinig opnames gemeld: 92 voor de woensdag. Omdat LCPS een veel hoger aantal meldt (205) en het Hemelvaartsdag is, houden we er rekening mee dat er morgen veel achterstand wordt ingelopen. Dus deze cijfers maar eens met +60% gecorrigeerd. Het 7-daagse gemiddelde komt daarmee op 182, bijna 30% daling dus sinds de top op Koningsdag en dus ruim voldoende om te voldoen aan het versoepelingscriterium van Rutte.

Inmiddels begint ook het aantal overlijdens te dalen. Dat ijlt ongeveer 10 dagen na ten opzichte van de ziekenhuisopnames en dat verschil zien we ook verschoven in de grafiek:

Dagcijfers 13 mei - 19999

De cijfers lijken nog steeds het voorspellende model te volgen (groene bolletjes), dat vanaf 7 november is verlaten door de start van het droge seizoen en later ook de Engelse variant. Sinds Koningsdag wordt het rekenmodel weer gevolgd.

Het vochtigere weer sinds 8 mei is in de grafiek van de R-waarde goed te zien. Sinds Koningsdag was de luchtvochtigheid al aangekomen in het gunstigere gebied van groter dan 5 g/kg en dat is de belangrijkste verklaring voor het hervatten van de daling. Omdat het RIVM nog steeds op haar website heeft staan dat de verspreiding gebeurt via grotere druppels, is wat we nu zien in hun ogen helemaal niet bestaanbaar, want druppels trekken zicht niets aan van luchtvochtigheid. Waarvan akte.

Dagcijfers 13 mei - 19998

Bij de GGD-cijfers van afgelopen dinsdag zien we weer circa 1000 positieve testen minder dan een week geleden.Ook zien we weer bijna 10.000 minder uitgevoerde testen. Juist omdat we zien dat de ziekenhuisopnames gestaag dalen is ook dit een aanwijzing dat de daling van he taantal testen met name komt doordat mensen via veel negatieve sneltesten ervoor zorgen dat ze niet meer naar de GGD-teststraten hoeven te gaan.

Dit is de grafiek met alle cijfers en daar is goed te zien dat de ziekenhuisopnames in dezelfde mate naar beneden gaan als het aantal positieve testen enkele dagen ervoor.

Dagcijfers 13 mei - 20006

En de dagcijfers zijn:

  • Aantal ziekenhuisopnames gisteren 147 *
  • Aantal ziekenhuisopnames eergisteren: 166 *
  • Actuele geschatte R-waarde: 0,90 **

We gaan het weer zien! Tot morgen!

Toelichting

In de grafiek met ziekenhuisopnames, geeft de blauwe lijn gemerkt “I-PCR” de voorspelling weer van het aantal ziekenhuisopnames op basis van de PCR test. Zie ook ons blog hierover.

* Gecorrigeerde waarden. Ongecorrigeerde waarden op stichting-nice.nl
** Let op: deze R dag-waarde kan dus nog 0,01 wijzigen de komende tijd, als gevolg van het bijplussen (toevoegen door NICE van nog niet ingevoerde patiënten met een positieve PCR-test).

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
De olifant op het voetbalveld - 96019
De heftige reacties van Nederland op het debat over de regeringsverklaring - 95205