Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Dagcijfers 9 mei

Dagcijfers 5 mei 2021 - 19694
Samenvatting van het artikel

Op deze pagina worden dagelijks de laatste cijfers over de covid-19 epidemie gepresenteerd, op basis van de gegevens van het NICE, aangevuld met de voorspellingen voor de komende weken. Vandaag de cijfers voor 9 mei 2021

Lees volledig artikel: Dagcijfers 9 mei

Leestijd: 3 minuten

Vrije val?

Het lijkt er op dat de cijfers inmiddels in hun vrije val zijn aangeland. Gisteren zagen we al een steeds snellere daling en die snelheid lijkt alleen maar toe te nemen. De R was gisteren nog 0,9 en inmiddels verder gedaald tot 0,86! En dat is allemaal nog zonder de invloed van het echte voorjaarsweer, want dat is er pas sinds vandaag met een luchtvochtigheid van rond de 10 g/kg en niet meer de twijfelachtige waarden van rond de 5 g/kg. Wel weer zoals gebruikelijk het weekend voorbehoud: er wordt maandag en dinsdag weer flink bijgeplust, maar daar lopen we altijd op vooruit: 60% extra ingecalculeerd voor de zaterdag. Dinsdag kunnen we weer de echte balans opmaken. Dit zijn in elk geval de cijfers voor vandaag:

Dagcijfers 9 mei - 19852

Goed is te zien dat inmiddels zowel de Belgische als de Nederlandse cijfers de voorspelde curve gaan volgen. Weliswaar is deze voorspelde lijn een paar keer verschoven. maar de timing daarvan hield verband met het voorjaarsweer dat we hoopten te gaan zien. En inmiddels weten we allemaal dat het heel lang heeft geduurd, voordat het ook werkelijk ging gebeuren. Twee weken geleden waren er de eerste tekenen en dat was het moment om deze lijn te plaatsen waar hij nu staat!

Ook heel bijzonder is dat de PCR testen eigenlijk een vroege voorspelling zouden moeten zijn voor de ziekenhuisopnames, maar afgezien van een paar hobbeltjes volgen deze nog steeds een horizontale trend. Wel neemt het aantal afgenomen tests voortdurend af, terwijl het percentage positief juist weer toeneemt. De enige verklaring hiervoor lijken de sneltesten te zijn. Maurice besteedde hieraan aandacht in zijn blog En nu verder versoepelen. Het aantal ziekenhuisopnames per dag is inmiddels met 25% afgenomen en met deze R-waarde gaat daar per dag nog eens 3% van af. Dus op 18 mei is met deze cijfers het aantal opnames meer dan gehalveerd!

En in de grafiek voor de R-waarde valt natuurlijk meteen de enorme sprong op in de luchtvochtigheid, van rond de 5 naar 10 g/kg. Dat is overigens voor de dag zelf altijd een voorlopige waarde, de definitieve waarde weten we pas morgen.

Dagcijfers 9 mei - 19849

Rondom de positieve testen die gemeld worden via het RIVM zien we ook weer het verschijnsel hoezeer men geen rekening houdt met de computer- of andere problemen uit het verleden.  Op 1 en 2 mei meldde het RIVM per dag gemiddeld ruim 2000 positieve testen niet door computerproblemen. Deze cijfers werden de twee dagen erna gecompenseerd.

Maar als je die cijfers van vandaag vergelijkt met die veel te lage cijfers van een week geleden dan is er een stijging van 14%.  Maaar als je rekening houdt met die computerstoring dan zien we juist een forse daling. Ik schat zeker 15%, Dat is goed te zien als je gewoon kijkt naar de GGD-cijfers van afgelopen vrijdag, vergeleken met een week ervoor. Vrijdag waren er bij de GGD bijna 1500 minder positieve testen dan de week ervoor. En donderdag was dat cijfer 700 lager. Als we die twee dagen samen trekken dan zien we dat vorige week er 14.700 positieve testen waren en deze week 12.500. Een daling van gemiddeld 14%!

Dit zijn dus wel de cijfers na de versoepeling van 28 april, die volgens velen juist de cijfers zo fors zouden doen stijgen.

Het aantal personen dat zich liet testen is met 20% gedaald en het percentage positieve testen is maar iets gestegen.

De grafiek met alle cijfers laten nu goed zien wat er aan de hand is.

Dagcijfers 9 mei - 19856

En de dagcijfers zijn:

  • Aantal ziekenhuisopnames gisteren 126 *
  • Aantal ziekenhuisopnames eergisteren: 151 *
  • Actuele geschatte R-waarde: 0,86 **

We gaan het weer zien! Tot morgen!

Toelichting

In de grafiek met ziekenhuisopnames, geeft de blauwe lijn gemerkt “I-PCR” de voorspelling weer van het aantal ziekenhuisopnames op basis van de PCR test. Zie ook ons blog hierover.

* Gecorrigeerde waarden. Ongecorrigeerde waarden op stichting-nice.nl
** Let op: deze R dag-waarde kan dus nog 0,01 wijzigen de komende tijd, als gevolg van het bijplussen (toevoegen door NICE van nog niet ingevoerde patiënten met een positieve PCR-test).

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
De olifant op het voetbalveld - 96019