Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Dagcijfers 27 april

Dagcijfers 26 april 2021 - 19341
Samenvatting van het artikel

Op deze pagina worden dagelijks de laatste cijfers over de covid-19 epidemie gepresenteerd, op basis van de gegevens van het NICE, aangevuld met de voorspellingen voor de komende weken. Vandaag de cijfers voor 27 april 2021

Lees volledig artikel: Dagcijfers 27 april

Leestijd: 2 minuten

Dalende cijfers!

De daling die we vandaag zien, is helemaal verwacht, omdat de heftige piek die we vorige week maandag zagen, inmiddels is doorgeschoven naar de vorige week bij de berekening van het 7-daagse gemiddelde. We kondigden dit gisteren ook al aan. Dus de daling is deels kunstmatig, net zoals de hogere R-waarde voor de afgelopen 6 dagen nog steeds door diezelfde piek is veroorzaakt. Maar het is dinsdag, dus er kan morgen nog van alles bijgeplust worden voor de afgelopen dagen.

Wel zien we in de grafiek een tamelijk steile daling en omdat het weer wat rare dagen zijn met vandaag onze Koningsdag, zoeken we altijd een beetje houvast bij onze zuiderburen. Dus vandaag deze cijfers er maar eens bij gezet en dit wordt dan het plaatje:

Dagcijfers 27 april - 19345

Er vallen natuurlijk meteen een paar dingen op: de veel hogere piek in oktober bij de Belgen, mogelijk veroorzaakt door een soepeler opnamebeleid. De tweede kameelbult ontbreekt ogenschijnlijk, maar die is er wel degelijk, alleen was in België de R waarde wat verder gedaald, waardoor na het intreden van de herfst de R nog maar nauwelijks boven de 1 kwam.

België heeft ook net als Nederland de derde bult, die door de Engelse variant werd veroorzaakt.

Interessant is het stuk van de grafiek vanaf eind maart. Daar dalen de opnamecijfers in België plotseling in een vrij rechte lijn naar beneden. De R schommelt tussen de 0,95 en 1,01. In Nederland begint dan dezelfde daling, maar veel minder steil. Het meest opvallende is dan dat de schommelingen in de cijfers (de toppen en dalen in de curve) exact overeenkomen met de schommelingen in de Nederlandse cijfers. Dat sterkt het vermoeden dat het weer de gemeenschappelijke factor is die de verspreiding sterk beïnvloedt.

Wat natuurlijk ook opvalt, is dat inmiddels 3 lijnen exact dezelfde kant op wijzen als de lijn die vorige maand is voorspeld: de actuele opname cijfers van zowel België als Nederland en inmiddels ook de dalende PCR cijfers. De voorspellingslijn (de gestreepte lijn) is in februari berekend en begin maart aangevuld met een daling, die zou moeten beginnen bij het aanbreken van het voorjaarsweer begin april. Omdat dit weer is uitgebleven, is eind maart deze lijn twee weken verschoven naar eind april. We gaan zien wat dat over een paar weken nog waard is!

Dit gelijklopen is dus ook goed te zien in de grafiek van de R-waarde:

Dagcijfers 27 april - 19343

De GGD-cijfers van afgelopen zondag waren wat gunstiger dan de vorige week zondag. Een daling van 6% van de mensen die zich hebben laten testen en een gelijk percentage daling van positief getesten. Dat is nu goed op de grafiek te zien.

(Let wel op: morgen komen de GGD-maandagcijfers terug in de RIVM cijfers en die zullen wel weer een sprong van 1500 tot 2500 naar boven laten zien).

Dagcijfers 27 april - 19351

 

En de dagcijfers zijn:

  • Aantal ziekenhuisopnames gisteren 251 *
  • Aantal ziekenhuisopnames eergisteren: 175 *
  • Actuele geschatte R-waarde: 0,95 **

We gaan het weer zien! Tot morgen!

Toelichting

In de grafiek met ziekenhuisopnames, geeft de blauwe lijn gemerkt “I-PCR” de voorspelling weer van het aantal ziekenhuisopnames op basis van de PCR test. Zie ook ons blog hierover.

* Gecorrigeerde waarden. Ongecorrigeerde waarden op stichting-nice.nl
** Let op: deze R dag-waarde kan dus nog 0,01 wijzigen de komende tijd, als gevolg van het bijplussen (toevoegen door NICE van nog niet ingevoerde patiënten met een positieve PCR-test).

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
De olifant op het voetbalveld - 96019