Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Dagcijfers 20 april

Dagcijfers 19 april 2021 - 19084
Samenvatting van het artikel

Op deze pagina worden dagelijks de laatste cijfers over de covid-19 epidemie gepresenteerd, op basis van de gegevens van het NICE, aangevuld met de voorspellingen voor de komende weken. Vandaag de cijfers voor 20 april 2021

Lees volledig artikel: Dagcijfers 20 april

Leestijd: 2 minuten

Turbo dinsdag

Vandaag gingen de opnamecijfers in de turbostand. Niet alleen vandaag een bijzonder hoog aantal opnames in de ziekenhuizen (228 en na correctie voor bijplussen komende dagen 274) maar ook voor de afgelopen week zijn de opnamecijfers behoorlijk aangevuld, na ook gisteren al zoals gebruikelijk behoorlijk aangevuld te zijn. Turbo bijplussen dus. De opnamecijfers zoals gemeld door de GGD vertonen dit gedrag niet. We kunnen het slechts constateren. Dit is dan de grafiek zoals deze er vandaag uitziet:

Dagcijfers 20 april - 19085

De haak naar boven is duidelijk te zien, zo van de ene op de andere dag. Maar goed, we hebben nog steeds niet het weer waar we al meer dan een maand op zitten te wachten. Ook lijken we nog niet het effect van vaccinatie te zien en dat is vreemd. Met 20% van de bevolking gevaccineerd, zou je een daling van de R van 20% verwachten.

Wel zien we inmiddels in de grafiek voor de R-waarde een begin van een kentering in de luchtvochtigheid met een paar dagen boven de 5 g/kg:

Dagcijfers 20 april - 19086

Gezien de weersvoorspellingen zal de luchtvochtigheid ons nog niet zoveel gaan helpen. Eerst een paar koudere dagen en over een week weer stijging van temperatuur tot rond de 15 graden.

De GGD cijfers van zondag waren voor wat betreft het aantal getesten identiek aan vorige week (en ook aan de dag ervoor). Het aantal positieven was nu o,5% dan de week ervoor, echter 0,6% lager dan de dag ervoor.

Zo ziet de grafiek er nu uit.

Dagcijfers 20 april - 19093

En de dagcijfers zijn:

  • Aantal ziekenhuisopnames gisteren 274 *
  • Aantal ziekenhuisopnames eergisteren: 220 *
  • Actuele geschatte R-waarde: 0,99 **

We gaan het weer zien! Tot morgen!

Toelichting

In de grafiek met ziekenhuisopnames, geeft de blauwe lijn gemerkt “I-PCR” de voorspelling weer van het aantal ziekenhuisopnames op basis van de PCR test. Zie ook ons blog hierover.

* Gecorrigeerde waarden. Ongecorrigeerde waarden op stichting-nice.nl
** Let op: deze R dag-waarde kan dus nog 0,01 wijzigen de komende tijd, als gevolg van het bijplussen (toevoegen door NICE van nog niet ingevoerde patiënten met een positieve PCR-test).

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.