Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Covid Dagcijfers 15 april 2021

Dagcijfers 14 april 2021 - 18901
Samenvatting van het artikel

Op deze pagina worden dagelijks de laatste cijfers over de covid-19 epidemie gepresenteerd, op basis van de gegevens van het NICE, aangevuld met de voorspellingen voor de komende weken. Vandaag de cijfers voor 15 april 2021

Lees volledig artikel: Covid Dagcijfers 15 april 2021

Leestijd: 2 minuten

Over de top!

Dat is waar ons kabinet op dit moment aan het wachten is: we moeten eerst over de top van de derde golf geweest zijn. Daarover is vandaag druk gesproken in de Tweede Kamer en de verwachting is dat deze binnen een paar weken in het zicht komt. In onze grafieken van gisteren was al te zien dat we nog steeds onder de 1 zijn gebleven (op één dag na, veroorzaakt door de Tweede Paasdag) en de daling van de cijfers gaat nog steeds (heel voorzichtig) door.

Covid Dagcijfers 15 april 2021 - 18903

Met een niet te missen gele pijl op 28 maart hebben we de top aangegeven. Dan praten we natuurlijk over het aantal ziekenhuisopnames, want de voorspellende waarde van de PCR test is al weken zoek. Bij de eerste bult van de tweede golf (we moeten toch eens wat aan de naamgeving doen) kwamen PCR en opnames nog prima met elkaar overeen. Bij de tweede bult was dat al minder en bij de derde bult (of is het derde of vierde golf?) is de gelijkloop helemaal verdwenen. Niets is meer wat het lijkt….

En de grafiek voor het reproductiegetal laat zien dat we net weer onder de 1 zijn gebleven. Pas zaterdag weten we zeker, op welke R-waarde we kunnen vertrouwen, want dan zijn alle verstorende effecten van het paasweekend achter de rug.

Covid Dagcijfers 15 april 2021 - 18902

Minder mensen, positief hoger

Bij de GGD-dagcijfers van dinsdag zien we het patroon dat we al enkele dagen zien. Er komen minder mensen zich laten testen, maar het percentage positief is wat hoger. Daardoor neemt het aantal positieven nog iets toe.

De verklaring zou kunnen samenhangen met de grotere aantallen sneltesten thuis. Als er bij voorbeeld per dag 500 mensen bij de GGD komen die al weten dat ze via een sneltest positief waren, dan is dat al een goede verklaring. Maurice heeft het hier uitgelegd. 

De grafiek ziet er nu als volgt uit.

Er zijn steeds meer aanwijzingen dat het dipje rond 7 april die we zowel bij de gele als blauwe lijn zien, komt door het mooie weer, de laatste paar dagen van maart.

De weersverwachting is nog steeds niet geweldig, maar rond 19 april gaat de temperatuur in de richting van 15 graden. Hopelijk komt de luchtvochtigheid ook op een wat hoger niveau.

Dit is het totaaloverzicht van dit moment:

Covid Dagcijfers 15 april 2021 - 18910

En de dagcijfers zijn:

  • Aantal ziekenhuisopnames gisteren 205 *
  • Aantal ziekenhuisopnames eergisteren: 194 *
  • Actuele geschatte R-waarde: 0,99 **

We gaan het weer zien! Tot morgen!

Toelichting

In de grafiek met ziekenhuisopnames, geeft de blauwe lijn gemerkt “I-PCR” de voorspelling weer van het aantal ziekenhuisopnames op basis van de PCR test. Zie ook ons blog hierover.

* Gecorrigeerde waarden. Ongecorrigeerde waarden op stichting-nice.nl
** Let op: deze R dag-waarde kan dus nog 0,01 wijzigen de komende tijd, als gevolg van het bijplussen (toevoegen door NICE van nog niet ingevoerde patiënten met een positieve PCR-test).

Dagcijfers 15 april 2021

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
De olifant op het voetbalveld - 96019
De heftige reacties van Nederland op het debat over de regeringsverklaring - 95205