Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Dagcijfers 11 april

Covid Dagcijfers 10 april 2021 - 18752
Samenvatting van het artikel

Op deze pagina worden dagelijks de laatste cijfers over de covid-19 epidemie gepresenteerd, op basis van de gegevens van het NICE, aangevuld met de voorspellingen voor de komende weken. Vandaag de cijfers voor 11 april 2021

Lees volledig artikel: Dagcijfers 11 april

Leestijd: 2 minuten

We dalen nog

We waren gisteren al een klein beetje terughoudend in onze vooruitzichten, want het reproductiegetal ging sneller omlaag dan we op grond van de weersvoorspellingen mochten verwachten. Dat lijkt nu inderdaad wel het geval, want het 7-daagse gemiddelde voor het aantal ziekenhuisopnames stabiliseert nu even. Het reproductiegetal laat nog wel een waarde zien onder de 1, maar die wordt berekend voor ongeveer 10 dagen terug: 31 maart is het meest recente cijfer.

Heel opvallend is dat de cijfers voor het reproductiegetal op het corona dashboard inmiddels exact dezelfde cijfers laten zien als die wij hier presenteren!

Wel is te zien dat het aantal uitgevoerde testen per week flink aan het dalen is, dus daar zit mogelijk een verklaring dat wel het aantal daalt, maar het percentage stijgt.

Als we vraagtekens bij de PCR test krijgen, dan kijken we ook altijd even naar België. Als we de laatste weken kijken naar de verschillen tussen de R van België en Nederland, dan zien we daar precies dezelfde trend (als u kijkt naar de groene en oranje lijn):

Dagcijfers 11 april - 18753

We zien dat de R voor zowel Nederland als België (oranje resp. groen) eensgezind aan het dalen zijn en beide staan ze nu op ongeveer 0,95. Het reproductiegetal op basis van zowel de GGD cijfers als de PCR test staat rond de 1,05. We nemen het maar even voor kennisgeving aan, niets is meer wat het lijkt.

De stagnatie in de daling is nu te zien in deze grafiek van het aantal ziekenhuisopnames:

Dagcijfers 11 april - 18754

Of deze vermeende stagnatie echt iets betekent, dat kunnen we pas komende dinsdag zeggen, als ook de cijfers voor de topdag maandag bekend zijn. We zitten nog steeds te smachten op de voorjaarstemperaturen. Onze vooruitziende blik vertelt ons dat het er vanaf vrijdag op begint te lijken!

De GGD-cijfers van afgeslopen vrijdag laten zien dat er ongeveer net zoveel mensen zijn gekomen om zicht te laten testen als de week ervoor. Maar nu is het percentage positief getesten wel boven de 10% (10,5%). En dat is 1,4% meer dan de week ervoor.

Mede daarom zien we nu dat de gele lijn weer omhoog loopt. Of met andere woorden wellicht. Het paasweekend gaf een te sterke daling te zien (doordat er minder mensen gekomen zijn om zich te laten testen).

Dagcijfers 11 april - 18762

En de dagcijfers zijn:

  • Aantal ziekenhuisopnames gisteren 166 *
  • Aantal ziekenhuisopnames eergisteren: 229 *
  • Actuele geschatte R-waarde: 0,96 **

We gaan het weer zien! Tot morgen!

Toelichting

In de grafiek met ziekenhuisopnames, geeft de blauwe lijn gemerkt “I-PCR” de voorspelling weer van het aantal ziekenhuisopnames op basis van de PCR test. Zie ook ons blog hierover.

* Gecorrigeerde waarden. Ongecorrigeerde waarden op stichting-nice.nl
** Let op: deze R dag-waarde kan dus nog 0,01 wijzigen de komende tijd, als gevolg van het bijplussen (toevoegen door NICE van nog niet ingevoerde patiënten met een positieve PCR-test).

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
De olifant op het voetbalveld - 96019
De heftige reacties van Nederland op het debat over de regeringsverklaring - 95205