Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Doe een kleine donatie en klik hier

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Het zijn primair de seizoenseffecten en niet de maatregelen

Het zijn primair de seizoenseffecten en niet de maatregelen - 18708
Samenvatting van het artikel

In aanloop naar het cruciale Catshuisberaad van morgen dit leerzame en alleszeggende stuk. Via eenvoudige grafieken over de VS laat de Canadese data-analist Martin Brodeur de seizoenswerking zien op de verspreiding van Covid-19. Hieruit blijkt eens te meer dat seizoenseffecten een veel grotere impact op de ontwikkeling van het virus hebben dan maatregelen. Morgen volgt een op Nederland toegespitst stuk.

Lees volledig artikel: Het zijn primair de seizoenseffecten en niet de maatregelen

Leestijd: 3 minuten

Via eenvoudige grafieken over de VS laat de Canadese data-analist Martin Brodeur op Twitter (@martbrod) de seizoenswerking zien op de verspreiding van Covid-19 in de VS. Daaruit is ook goed op te maken hoeveel belangrijker de seizoenseffecten zijn dan de maatregelen.

Die zijn dus ook heel leerzaam om de huidige en aanstaande ontwikkelingen in Nederland beter te begrijpen. Morgen ga ik daar uitvoerig op in, tegelijk met het cruciale Catshuisberaad. Waarvan ik niet gerust ben op de uitkomst, omdat er weer een herhaling van zetten dreigt.

Het verschil in patroon tussen vier regio’s van de VS.

Hier vijf Tweets van hem met interessante grafieken. Eerst over de zuidelijke staten (inclusief Texas):

Het zijn primair de seizoenseffecten en niet de maatregelen - 18695

Dan over de oost-centrale staten:

Het zijn primair de seizoenseffecten en niet de maatregelen - 18696

Vervolgens de noord-centrale staten:

Het zijn primair de seizoenseffecten en niet de maatregelen - 18697

Dan de staten uit het noord-oosten.

Opvallend is daarbij hoe het patroon van die staten lijkt op dat in ons land.

Het zijn primair de seizoenseffecten en niet de maatregelen - 18698

Ter vergelijking heb ik de Nederlandse cijfers sinds augustus in deze grafiek geplaatst. In de maanden ervoor werd er beduidend minder getest, zodat die periode niet goed in schaal is weer te geven. Maar net zoals in New York en New Jersey hadden wij ook een hoge eerste golf in maart/april. Op basis van ziekenhuisopnames zelfs een stuk hoger dan het hoogste punt sinds september.

Besef bij deze grafiek wel dat sinds de zomer de testcapaciteit overal een stuk is uitgebreid.

Het zijn primair de seizoenseffecten en niet de maatregelen - 18699

Bij de vergelijking zien we dat in nogal wat staten in het Noordoosten van de VS ook een “kamelenbult” te zien was. Plus dat er ook een nieuwe stijging in de laatste zes weken te zien is, die sinds kort afbuigt.

De meest recente tweet/grafiek, die hij geplaatst heeft is deze:

Het zijn primair de seizoenseffecten en niet de maatregelen - 18700

Als ik naar de weersontwikkeling in de verschillende staten kijk, dan valt op dat in Toronto (Ontario) en Detroit (Michigan) het gemiddeld kouder/droger was in maart dan in New York en New Jersey. Wat voor een deel het verschil in ontwikkeling van de laatste weken kan verklaren.

Conclusies

Morgen ga ik dieper in op de situatie nu in Nederland en de van tevoren aangekondigde  versoepelingen, waarover inmiddels weer veel discussie is ontstaan.

Maar een paar conclusies zijn uit deze vijf grafieken goed te trekken:

  1. De seizoenseffecten (dus met name het klimaat) spelen een stuk groter effect op de ontwikkeling van het virus dan de maatregelen. (Zie bijvoorbeeld ook Texas op dit moment, waar nu al een maand alle maatregelen zijn opgeheven).
  2. Het lijkt erop dat de meer besmettelijke Britse variant gezorgd heeft voor een vertraging van de daling in de Zuidelijke staten van de VS en voor een tijdelijke stijging van de staten in het Noordoosten (en in Nederland).
  3. Als we de weersverwachting in Nederland bekijken, dan zien we pas rond eind april dat de maximumtemperatuur de 15 graden gaat overschrijden. Dat was vorig jaar april heel anders. Toen hadden 20 van de 30 dagen van april een maximumtemperatuur van 15 graden en 10 dagen zelfs boven de 20 graden.  Dit is de grafiek van het weer van 2021 met twee bijzondere pieken in februari en eind maart:
Het zijn primair de seizoenseffecten en niet de maatregelen - 18701

Maatregelen klein effect

Morgen, als ook de diverse cijfers van vandaag zijn binnengekomen, zal ik dieper ingaan op wat dit alles voor Nederland betekent. Maar bedenk daarbij wel dat de maatregelen een veel kleiner effect hadden en hebben dan werd en wordt gepretendeerd. En die voorgenomen versoepelingen op 21 april vrijwel geen gevolgen zullen hebben voor de verspreiding van het virus in Nederland na 21 april.

In dat kader vind ik deze uitgebreide  serie van bevindingen rondom de mate van besmettelijkheid van de Britse variant en de modellen uit Frankrijk fascinerend. Het is een complexe uitleg van Philippe Lemoin (@phl43), maar de kern van het verhaal is dat de extra mate van besmettelijkheid van die Britse variant geen stabiele factor is, maar door de tijd heen sterk is afgenomen. En ook hij heeft forse kritiek op de gehanteerde modellen en de koppigheid om daaraan toch vast te houden en niet echt te leren van de data.

Dit is zijn goed onderbouwde en zeer interessante stellingname. 

Morgen zal ik inzoomen op de Nederlandse ontwikkelingen, de verwachtingen voor de komende tijd en het media-offensief dat nu plaats vindt rondom mogelijke versoepelingen van 21 maart. (Spoiler alert: al veel eerder heb ik aangegeven dat ik denk dat dinsdag 5 mei de bevrijdingsdag zal zijn waarbij er grotere versoepelingen zullen gaan plaats vinden. Of in ieder geval zal het de dag zijn dat een forse meerderheid van de Nederlanders veel maatregelen echt niet meer zullen accepteren).

U heeft zojuist gelezen: Het zijn primair de seizoenseffecten en niet de maatregelen.

Volg Maurice de Hond op Twitter en YouTube.

Help ons de ontwikkelingen rondom deze Coronacrisis op de voet te blijven volgen en u van objectieve informatie te voorzien. Klik hier voor een kleine donatie. 

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
Hoe de begrippen links en rechts de kabinetsformatie bemoeilijken - 70963