Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Dagcijfers 6 april

Dagcijfers 5 april - 18516
Samenvatting van het artikel

Op deze pagina worden dagelijks de laatste cijfers over de covid-19 epidemie gepresenteerd, op basis van de gegevens van het NICE, aangevuld met de voorspellingen voor de komende weken. Vandaag de cijfers voor 6 april 2021

Lees volledig artikel: Dagcijfers 6 april

Leestijd: 2 minuten

Dalende trend

Gisteren waren we nog voorzichtig, we zaten aan het einde van het paasweekend en het zou spannend zijn of er nog veel bijgeplust zou gaan worden. Het bijplussen hebben we vandaag inderdaad voorbij zien komen, tot zelfs enkele weken terug. Gebruikelijk op de maandag, maar nu dus gedeeltelijk verplaatst ook naar de dinsdag. Maar er zijn gelukkig geen stunts uitgehaald, alles binnen de grenzen van de verwachtingen.

De maandag is altijd een topdag met extra veel opnames. Deze maandag viel het mee, waarschijnlijk ook omdat het 2e paasdag was. Of dat gaat betekenen dat er voor vandaag, dinsdag, morgen extra opnames te zien zijn, gaan we morgen nog zien. Het gevolg van de meevaller voor vandaag is een extra daling van de R van een paar honderdsten, maar desondanks zouden we ook dan inmiddels onder de 1 zijn gedaald. De actuele R staat nu op 0,97 en deze dalende trend zien we al sinds 17 maart. Ook de grafiek met de opnamecijfers zelf toont de afbuiging naar beneden, identiek aan de lijn die we half maart al voorspelden:

Dagcijfers 6 april - 18517

Alleen is de R iets verder doorgestegen eind maart dan we hadden voorzien en daardoor is het aantal opnames ook iets verder doorgestegen. Het koude, droge weer heeft ook niet meegeholpen:

Dagcijfers 6 april - 18518

We zien in de grafiek dat de R inmiddels onder de 1,00 is gedaald. De blauwe stippellijn begint nog wel net boven de 1, maar dat komt omdat we altijd de R gebruiken die een dag ouder is, rekening houdend met het nog kunnen veranderen van de laatste cijfers. En dat zou morgen zomaar kunnen gebeuren, omdat deze dinsdag waarschijnlijk drukker is dan een andere dinsdag met meer geplande opnames.

Bij de GGD-teststraten kwamen zondag ook weer duidelijk minder mensen dan de week ervoor. Wel met een wat hoger percentage positieven dan de week ervoor. Maar per saldo nog een daling van 250 positieve testen.

Morgen komen de cijfers van paasmaandag binnen en dat zou wel eens fors lagere cijfers kunnen zijn dan de normale maandag van de week ervoor. Vermoedelijk zelfs meer dan 1500 positieve testen minder.

De dagen erna worden extra belangrijk vergeleken met de week ervoor.

Dit alles leidt tot de volgende grafiek. Het grote vraagteken betreft de ziekenhuisopnames de komende zeven dagen.

Dagcijfers 6 april - 18536

En de dagcijfers zijn:

  • Aantal ziekenhuisopnames gisteren 238 *
  • Aantal ziekenhuisopnames eergisteren: 195 *
  • Actuele geschatte R-waarde: 0,97 **

We gaan het weer zien! Tot morgen!

Toelichting

In de grafiek met ziekenhuisopnames, geeft de blauwe lijn gemerkt “I-PCR” de schatting weer van het aantal besmettelijke personen per 100.000, af te lezen op de rechter schaal. Dit zou een voorspelling moeten zijn voor het aantal patiënten dat door corona wordt opgenomen in het ziekenhuis. Zie ook ons blog hierover.

* Gecorrigeerde waarden. Ongecorrigeerde waarden op stichting-nice.nl
** Let op: deze R dag-waarde kan dus nog 0,01 wijzigen de komende tijd, als gevolg van het bijplussen (toevoegen door NICE van nog niet ingevoerde patiënten met een positieve PCR-test).

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.