Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Dagcijfers 1 april

Dagcijfers 31 maart 2021 - 18333
Samenvatting van het artikel

Op deze pagina worden dagelijks de laatste cijfers over de covid-19 epidemie gepresenteerd, op basis van de gegevens van het NICE, aangevuld met de voorspellingen voor de komende weken. Vandaag de cijfers voor 1 april 2021

Lees volledig artikel: Dagcijfers 1 april

Leestijd: 3 minuten

Reproductiecijfers buigen af

De trend die we al een tijdje zien, zet zich nog steeds door. Gisteren moesten we nog bijkomen van de bizarre cijfers van de maandag, inmiddels weer cijfers die passen bij de verwachtingen: een dalende R, maar nog wel daardoor stijgende ziekenhuisopname cijfers. We zien dat bij zowel de R op basis van het aantal opnames als bij de PCR testen. Maar ook de Belgische cijfers vertonen hetzelfde verloop. De langzame toename in de luchtvochtigheid beschouwen wij nog steeds als de belangrijkste factor, maar een waarde boven de 6 g/kg is echt nodig om een einde aan de epidemie te maken.

Ook zien we nog steeds de trend, dat alle cijfers die verbonden zijn met de laboratoriumuitslagen van de PCR test (aantal ziekenhuisopnames en “besmettingscijfers”) stijgen, terwijl alle cijfers die te herleiden zijn aan de inzet van een huisarts (besmettingen in verpleeghuizen en gehandicaptenzorg, overlijdens door corona, zowel in bejaardenhuizen als thuis) fors aan het dalen zijn. Zonder bevestigingen uit het veld, blijft het gissen wat daarvan de oorzaak kan zijn.

Gisteren ook al even laten zien in een reactie, de grafiek met de voorspelling van het RIVM, die gedaan is op 15 maart, met daarin aangegeven wat de actuele stand van zaken is en ook hoe onze eigen voorspelling daar in scoort:

Dagcijfers 1 april - 18334

In deze grafiek wordt met een zwarte punt de IC-bezetting voor vandaag weergegeven (680) en de rode cirkel is de voorspelling van het Green Team (650). Zoals het er nu naar uit ziet, gaan de werkelijke cijfers de voorspelling van het Green Team volgen, die tevens de ondergrens is van het model van het RIVM. In elk geval wordt niet de lijn gevolgd, die overloopt in de door RIVM voorspelde exponentiële stijging (de rode lijn), die ons in juni de vierde golf zou gaan brengen. Het heeft niet zoveel meerwaarde om deze grafiek dagelijks te tonen, dus het voornemen is om dit wekelijks te doen in deze blog. Egbert laat, bij zijn reacties, ook dagelijks deze IC cijfers zien.

De grafiek voor vandaag dan maar weer:

Dagcijfers 1 april - 18336

We zien in deze grafiek dat de I-PCR lijn inmiddels vrijwel vlak is gaan lopen, wat kan duiden op op zijn minst een stabilisatie en hopelijk een daling zodra de luchtvochtigheid voldoende gaat stijgen. In de grafiek van de R-waarde kunnen we ook zien dat deze luchtvochtigheid onvoldoende is gestegen de afgelopen dagen, ondanks het voorjaarsweer:

 

Dagcijfers 1 april - 18337

De bult in de R-waarde rond 16 maart, hoort bij de lage luchtvochtigheid rond 5 maart. Daarna is de luchtvochtigheid weer wat gestegen, maar de grens van 6g/kg is pas vandaag bereikt. We zullen geduld moeten hebben, want de weersvooruitzichten zijn nog steeds niet gunstig.

De cijfers uit de GGD-teststraten laten een duidelijke afvlakking zien. De laatste drie dagen van de GGD (maandag tot en met woensdag) zien we t.o.v. de week ervoor een daling van 2% van het aantal mensen dat zich heeft laten testen. Het aantal positief getesten is 1% gestegen. Dit houdt o.a. in dat als het RIVM over circa 10 dagen met een reproductiefactor komen op basis van het aantal positief getesten die reproductiefactor heel dicht bij 1 zit.

De totaal grafiek laat die afvlakking aan de rechterkant zien (kijk naar de gele lijn en de groene lijn). Dat zou als gevolg moeten hebben over een aantal dagen bij de ziekenhuisopnames. De komende dagen zullen we zien of er sprake is van een stabiele situatie of dat er een daling ingezet gaat worden. Het is zonde dat de weersverwachting de komende 14 dagen nog niet echt gunstig is qua luchtvochtigheid. Aan de andere kant schijnt de zon seeeds langer, wat ook een positief effect zou moeten hebben op onze breedtegraad.

Dagcijfers 1 april - 18346

 

En de dagcijfers zijn:

  • Aantal ziekenhuisopnames gisteren 260 *
  • Aantal ziekenhuisopnames eergisteren: 224 *
  • Actuele geschatte R-waarde: 1,04 **

We gaan het weer zien! Tot morgen!

Toelichting

In de grafiek met ziekenhuisopnames, geeft de blauwe lijn gemerkt “I-PCR” de schatting weer van het aantal besmettelijke personen, af te lezen op de rechter schaal. Dit zou een voorspelling moeten zijn voor het aantal patiënten dat door corona wordt opgenomen in het ziekenhuis. Zie ook ons blog hierover.

* Gecorrigeerde waarden. Ongecorrigeerde waarden op stichting-nice.nl
** Let op: deze R dag-waarde kan dus nog 0,01 wijzigen de komende tijd, als gevolg van het bijplussen (toevoegen door NICE van nog niet ingevoerde patiënten met een positieve PCR-test).

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
De olifant op het voetbalveld - 96019
De heftige reacties van Nederland op het debat over de regeringsverklaring - 95205