Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Dagcijfers 31 maart 2021

Dagcijfers 30 maart - 18293
Samenvatting van het artikel

Op deze pagina worden dagelijks de laatste cijfers over de covid-19 epidemie gepresenteerd, op basis van de gegevens van het NICE, aangevuld met de voorspellingen voor de komende weken. Vandaag de cijfers voor 31 maart 2021

Lees volledig artikel: Dagcijfers 31 maart 2021

Leestijd: 3 minuten

Het blijft bizar

Het extreem hoge aantal ziekenhuisopnames dat we maandag zagen en waarover we gisteren melding maakten, blijft ons verbazen. Niet alleen in absolute zin, maar ook de manier waarop. Een normaal verloop zou zijn geweest, dat er aan het eind van de maandag ongeveer 10% van het aantal vermeld is op de site van NICE, de dag erna is dan om 16:00 uur 80% van het uiteindelijke aantal geregistreerd en in de loop van de avond, tot de volgende morgen komt er nog eens 10% bij.

Voor deze maandag was het verloop geheel anders. Al de avond zelf waren er zo’n 75 opnames bekend en dinsdag steeg dat aantal snel, om te eindigen bij 284 om 16:00 uur. En dit aantal veranderde ook niet meer, tot vanochtend 8 uur. Kennelijk is er een uiterste krachtsinspanning gedaan, om te zorgen dat bij de weekrapportage alle cijfers erin staan. Inmiddels zijn er vandaag maar 17 patiënten bijgeplust.

R-waarde

Ondanks het hoge aantal voor de maandag, heeft de R-waarde nog steeds een dalende trend. Wat het de komende dagen gaat doen door het voorjaarsweer, moeten we even afwachten. De temperatuur is weliswaar voorjaar, maar de luchtvochtigheid is toch erg laag. Dit wordt dan de grafiek voor vandaag:

Dagcijfers 31 maart 2021 - 18298

Vandaag zijn in deze grafiek twee hulplijnen getekend, ter illustratie hoe de I-PCR zich verhoudt tot de twee componenten waaruit hij is samengesteld. De blauwe streeplijn is het daadwerkelijke aantal positieve testen per 100.000 dat gemeld is. De grijze streeplijn is het percentage, beide af te lezen op de rechter schaalverdeling. Uit deze twee is de gecorrigeerde PCR lijn berekend, dat is dus de blauwe lijn. Onderaan deze pagina staat de link die de rekenmethode beschrijft.

Derde golf

Wat we inmiddels met zekerheid kunnen zeggen, is dat er (in de woorden van Rutte) geen ruimte meer is voor een derde golf. De “brandstof” zou moeten zitten in de extra besmettelijkheid van de Engelse variant, maar die brandstof ligt al voor 95% op tafel volgens onze berekeningen. Als we uitgaan van de iets hogere extra besmettelijkheid waar het RIVM mee rekent, dan is dat zelfs 99% aanwezigheid.

Een extra verhoging van de R moet dan in het laatste stukje toename zitten, dus in theorie maximaal 5% van de 24% extra besmettelijkheid en dat is dus een verhoging van de R van 1,05 nu naar 1,06 over een maand, als het uiteindelijk dus 100% aandeel is geworden. De daling door het lenteweer dat ons te wachten staat, is veel groter: RIVM rekent met 9%, studies melden 45%. Wij zagen in november een stijging van de R van ruim 40% bij het aanbreken van de herfst (Reff=0,91 werd 1,32), en daar houden wij ons een beetje aan vast.

Rest ons nog de grafiek van de R-waarde:

Dagcijfers 31 maart 2021 - 18296

Hoopgevend

Te zien is dat we op dit moment nog gelijk lopen met de grens, die was bepaald door het model dat uit ging van R0=2,5. We gaan zien wanneer we weer onder deze lijn gaan dalen!

Ondertussen in de GGD-teststraten zien we ook een hoopgevende ontwikkeling. Terwijl van week tot week de laatste weken er een duidelijke stijging was van het aantal personen dat zich liet testen (en ook een stijging van het aantal positief getesten) zien we sinds zaterdag een stabilisatie. Het perecentage positief getesten neemt amper toe en dat is dus absoluut niet het beeld van een “exponentiele stijging”.  Dat zou best eens het kantelpunt kunnen zijn (zoals het vorig jaar ook gebeurde in gebieden zoals de onze rond eind maart/begin april). De ziekenhuisopnames zouden dan pas circa 7 dagen later die kanteling moeten laten zien.

Het kan echter wel zo zijn dat het slechtere weer de komende week wat roet in het eten gaat gooien.

Dit is het totaalplaatje waarin dat terug te zien is Kijk maar naar de laatste paar dagen van de gele lijn.

Dagcijfers 31 maart 2021 - 18306

En de dagcijfers zijn:

  • Aantal ziekenhuisopnames gisteren 228 *
  • Aantal ziekenhuisopnames eergisteren: 316 *
  • Actuele geschatte R-waarde: 1,05 **

We gaan het weer zien! Tot morgen!

Toelichting

In de grafiek met ziekenhuisopnames, geeft de blauwe lijn gemerkt “I-PCR” de schatting weer van het aantal besmettelijke personen, af te lezen op de rechter schaal. Dit zou een voorspelling moeten zijn voor het aantal patiënten dat door corona wordt opgenomen in het ziekenhuis. Zie ook ons blog hierover.

* Gecorrigeerde waarden. Ongecorrigeerde waarden op stichting-nice.nl
** Let op: deze R dag-waarde kan dus nog 0,01 wijzigen de komende tijd, als gevolg van het bijplussen (toevoegen door NICE van nog niet ingevoerde patiënten met een positieve PCR-test).

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
De olifant op het voetbalveld - 96019
De heftige reacties van Nederland op het debat over de regeringsverklaring - 95205