Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Covid Dagcijfers 21 maart 2021

Covid Dagcijfers 21 maart 2021 - 17922
Samenvatting van het artikel

Op deze pagina worden dagelijks de laatste cijfers over de covid-19 epidemie gepresenteerd, op basis van de gegevens van het NICE, aangevuld met de voorspellingen voor de komende weken. Vandaag de cijfers voor 21 maart 2021

Lees volledig artikel: Covid Dagcijfers 21 maart 2021

Leestijd: 3 minuten

Covid Dagcijfers 21 maart 2021

Lichte daling

De cijfers voor vandaag staan in het teken van een lichte daling! De cijfers van gisteren gaven daar nog geen enkele aanleiding voor, om dat te verwachten. De daling voor de zaterdag wordt voornamelijk veroorzaakt door het feit dat de correctie naar boven voor het bijplussen te hoog bleek te zijn en de cijfers nu dus (automatisch) weer naar beneden zijn bijgesteld.

We moeten niet te snel blij worden, want er gebeuren wel vaker rare dingen vlak na een weekend. Dus pas maandag of dinsdag kunnen we met meer zekerheid vaststellen of dit inderdaad het begin van een daling gaat worden.

Als we naar de luchtvochtigheid kijken, dan worden we daar nog niet blij van, we moeten echt nog even wachten tot eind maart, voordat we de cijfers zullen zien dalen. Wel zouden we inmiddels een effect van het vaccineren moeten gaan zien. Met inmiddels 10% gevaccineerd, zou je echt een daling van de R-waarde moeten gaan zien. Laten we ons voorlopig maar tevreden stellen dat die hoge derde golf, die het RIVM heeft voorspeld, alweer niet lijkt te gaan komen. Dat zien we in het plaatje terug:

Covid Dagcijfers 21 maart 2021 - 17920

We zien de oranje lijn alweer bijna naar beneden af buigen.

De blauwe lijn voor de schatting voor het aantal besmettelijken (en dus onze voorspelling voor het aantal opnames) wordt steeds mysterieuzer. Het netto percentage (onze I-PCR test die corrigeert voor aantal uitgevoerde testen en aantal besmettelijken afgelopen maand) zit namelijk maar net boven de 2% en dat is ook het percentage echt vals positief. Door het torenhoge aantal testen dat inmiddels gedaan wordt bij schoolkinderen, neemt de betrouwbaarheid van deze test ook sterk af.

De grafiek voor de R-waarde dan maar even. We hebben de schaal iets aangepast om de verschillen rondom de 1,00 beter in beeld te krijgen:

Covid Dagcijfers 21 maart 2021 - 17921

Meer testen

We zien ook hier dat de R weer naar beneden is gaan afbuigen tot iets boven de 1. Morgen gaan we zien of de R door onverwacht bijplussen alsnog tot 1,04 wordt terug gedrukt of hopelijk wat verder gaat dalen.

Het aantal testen dat uitgevoerd wordt neemt nog steeds toe. Afgelopen vrijdag was dat weer rond de 10% meer dan de week ervoor. Het percentage positief was precies hetzelfde als de week ervoor (8,6%) zodat de stijging van het aantal positief getesten ook 10% was.

Daarmee stevenen we af op een week met circa 15% meer uitgevoerde testen dan de week ervoor. En ook een vergelijkbaar hoger aantal positief getesten. Daarmee komen we dinsdag tot het hoogste aantal uitgevoerde testen in een week ooit. En blijft de gele lijn bijna net zo hard stijgen als de groene lijn van de grafiek. Tegelijkertijd blijft het percentage positief getesten vrijwel gelijk, zoals uit de onderstaande grafiek goed is op te maken uit de paarse lijn.

Uit deze grafiek is ook goed op te maken dat de sterke stijging van het aantal positief getesten sinds begin maart bij lange na niet gevolgd wordt door een forse stijging van het aantal ziekenhuisopnames.

Covid Dagcijfers 21 maart 2021 - 17936

En de dagcijfers zijn:

  • Aantal ziekenhuisopnames gisteren 162 *
  • Aantal ziekenhuisopnames eergisteren: 172 *
  • Actuele geschatte R-waarde: 1,01 **

We gaan het weer zien! Tot morgen!

U heeft zojuist gelezen: Covid Dagcijfers 21 maart 2021.

Volg Maurice de Hond op Twitter en YouTube.

Toelichting

In de grafiek met ziekenhuisopnames, geeft de blauwe lijn gemerkt “I-PCR” de schatting weer van het aantal besmettelijke personen, af te lezen op de rechter schaal. Dit zou een voorspelling moeten zijn voor het aantal patiënten dat door corona wordt opgenomen in het ziekenhuis. Zie ook ons blog hierover.

* Gecorrigeerde waarden. Ongecorrigeerde waarden op stichting-nice.nl
** Let op: deze R dag-waarde kan dus nog 0,01 wijzigen de komende tijd, als gevolg van het bijplussen (toevoegen door NICE van nog niet ingevoerde patiënten met een positieve PCR-test).

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
De olifant op het voetbalveld - 96019
De heftige reacties van Nederland op het debat over de regeringsverklaring - 95205