Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Dagcijfers 20 maart

Dagcijfers 20 maart - 17883
Samenvatting van het artikel

Op deze pagina worden dagelijks de laatste cijfers over de covid-19 epidemie gepresenteerd, op basis van de gegevens van het NICE, aangevuld met de voorspellingen voor de komende weken. Vandaag de cijfers voor 20 maart 2021

Lees volledig artikel: Dagcijfers 20 maart

Leestijd: 3 minuten

Da’s mooi!

Statistici zijn rare jongens…. De media melden dat de besmettingscijfers weer zijn gestegen (AD: LIVE | 7668 nieuwe besmettingen, minister De Jonge getest op corona) en het kabinet wordt zenuwachtig, vertwijfeling slaat toe, versoepelingen worden wel een dingetje. Wij zien als statistici de cijfers en zeggen: Da’s mooi. Hoe kan dat? rare jongens? Dat komt omdat politici kijken naar de cijfers van vandaag en die vergelijken met die van gisteren. Is het aantal meer dan gisteren, dan gaan de cijfers de verkeerde kant op!

Wij kijken naar de trend en de verklaring waarom er een stijging of daling is. Wij zien dat de R al 2,5 maand aan het stijgen is en die stijging is vrijwel volgens onze voorspelling begin januari. Ook konden wij voorzien dat deze stijging van de R eindig zou zijn en ergens begin maart zou stoppen. Tot welke waarde was lastig om op een paar honderdsten nauwkeurig te zeggen. We kwamen op een voorspelde eindwaarde van 1,02 en nu is het 1,04 geworden en daar staan we al ruim een week op. Het wachten is nu dus op het voorjaar en een beetje verdere opbouw van immuniteit, dus Da’s mooi!

Ook vergelijken we graag met de cijfers van België, dat hebben we vaker gedaan, dus nu ook even, want ook daarvan zeggen we: Da’s mooi:

Dagcijfers 20 maart - 17886

Vergelijk dan de gele en de groene lijnen. Let goed op de twee toppen in de R-waarden tussen 14 en 21 februari en nu bij 7 maart (en het dal er tussen in). We vergelijken hier dus de R op basis van de Nederlandse PCR waarden en de R uitgerekend op basis van de Belgische ziekenhuisopnames. Ze lopen vrijwel gelijk op en da’s mooi! Dat wekt dus de sterke suggestie dat er een gemeenschappelijke factor is, naar alle waarschijnlijkheid dus de luchtvochtigheid. En dat is mooi, want dat betekent dat de R op basis van de PCR testen net als eind februari weer zal gaan dalen, zodra de luchtvochtigheid weer gaat stijgen en dat zal binnenkort zijn. We zien zowel in de Nederlandse PCR als de Belgische ziekenhuisopnames, dat er al een knik is verschenen en de R weer zijn plafond lijkt te hebben bereikt. Een plafond ook dat gelijk ligt met het maximum bij de vorige droogte periode.

Dus kijk met deze wetenschap naar de cijfers, die nu dus langzaam en voorspeld aan het stijgen zijn:

Dagcijfers 20 maart - 17884

Een langzame stijging, iets meer dan vooraf berekend, maar niet verontrustend, zeker geen exponentiële stijging waar het RIVM zo bang voor is, dus ook zeker geen hoge derde golf.

De R-waarde blijft zoals gezegd steken op 1,04:

Dagcijfers 20 maart - 17885

Bij de GGD-teststraten zien we het aantal besmettingen in vrijwel even grote mate stijgen als het aantal uitgevoerde testen. En het percentage positieven schommelt rond de 8%. Door die stijging met circa 10% uitgevoerde testen en 10% meer positieve testen krijgen we dus nu cijfers die per dag door de 7000 gaan. Morgen zal dat ook nog wel zijn en dan krijgen we twee dagen het weekendeffect en komt een terugval met 500 a 1000 positief getesten.

De grafiek hieronder laat goed zien dat de stijging van het aantal positief getesten (de gele lijn) bij lange na niet gevolgd wordt door een min of meer vergelijkbare stijging van het aantal opgenomen patienten in het ziekenhuis.

Opmerkelijk genoeg is dat ook hetgeen vandaag in het interview bij de NOS door Van Dissel en Wallinga wordt gezegd. Zou dit dan een eerste teken zijn van het geven van een reëeler beeld van de situatie door het RIVM?

Dagcijfers 20 maart - 17899

En de dagcijfers zijn:

  • Aantal ziekenhuisopnames gisteren 195 *
  • Aantal ziekenhuisopnames eergisteren: 198 *
  • Actuele geschatte R-waarde: 1,04 **

We gaan het weer zien! Tot morgen!

Toelichting

In de grafiek met ziekenhuisopnames, geeft de blauwe lijn gemerkt “I-PCR” de schatting weer van het aantal besmettelijke personen, af te lezen op de rechter schaal. Dit zou een voorspelling moeten zijn voor het aantal patiënten dat door corona wordt opgenomen in het ziekenhuis. Zie ook ons blog hierover.

* Gecorrigeerde waarden. Ongecorrigeerde waarden op stichting-nice.nl
** Let op: deze R dag-waarde kan dus nog 0,01 wijzigen de komende tijd, als gevolg van het bijplussen (toevoegen door NICE van nog niet ingevoerde patiënten met een positieve PCR-test).

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
De olifant op het voetbalveld - 96019
De heftige reacties van Nederland op het debat over de regeringsverklaring - 95205