Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Dagcijfers 15 maart

Dagcijfers 15 maart - 17752
Samenvatting van het artikel

Op deze pagina worden dagelijks de laatste cijfers over de covid-19 epidemie gepresenteerd, op basis van de gegevens van het NICE, aangevuld met de voorspellingen voor de komende maanden. Vandaag de cijfers voor 15 maart 2021

Lees volledig artikel: Dagcijfers 15 maart

Leestijd: 2 minuten

Wat doet LCPS?

Wat we gisteren al een beetje zagen, gaat vandaag verder: een lichte stijging van de opname cijfers. Helemaal in lijn met de voorspellingen van ons rekenmodel, dat uit gaat van 24% extra besmettelijkheid van de Britse variant. Het aandeel is volgens onze berekeningen nu 89% en kan dus niet veel meer stijgen. Daarom zal er snel een einde komen aan deze stijging, zeker als het voorjaarsweer aangebroken is.

Maar wat ons eigenlijk het meeste verbaast, dat zijn de opname cijfers die het LCPS ter beschikking stelt. Die lagen de laatste weken al een beetje hoger, maar het stijgt nu wel heel snel. Om het zichtbaar te maken, nemen we alleen vandaag deze cijfers op in onze grafiek. LCPS meldt voor zondag 177 ziekenhuisbedden, terwijl NICE 112 corona patiënten meldt. Dat laatste zal nog aangevuld worden, omdat er nog van corona verdachte patiënten worden gevonden (zondag 36). Grote vraag is natuurlijk waarom dat verschil zo groot is geworden. Het moet waarschijnlijk gezocht worden in het verschil tussen bedden en patiënten….

Dit is dan de grafiek voor vandaag die we dan zien:

Dagcijfers 15 maart - 17750

Zoals gezegd laten de NICE cijfers ook wel een stijging zien, maar die is veel kleiner en valt ook helemaal binnen onze verwachtingen. De I-PCR cijfers (het aantal positieve PCR testen gecorrigeerd voor het aantal uitgevoerde testen) laat ook een kleine stijging zien, maar dat is de voorspelling voor volgende week. Maar deze wordt nu ook sterk beïnvloed door het verruimde testbeleid. Of dit iets betekent, gaan we pas volgende week zien.

De grafiek voor de R-waarde is dus inmiddels ook iets boven de 1 gestegen:

Dagcijfers 15 maart - 17751

De data van vandaag zijn nog niet beschikbaar voor het updaten van de grafiek van gisteren. Wel weten we de GGD-cijfers van afgelopen zaterdag. Ten opzichte van een week eerder een stijging van het aantal personen dat zich liet testen met 28% en het aantal positieve testen is 26%.

De grafiek van gisteren wordt herhaald en morgen geupdate.

Dagcijfers 15 maart - 17734

 

 

En de dagcijfers zijn:

  • Aantal ziekenhuisopnames gisteren 144 *
  • Aantal ziekenhuisopnames eergisteren: 146 *
  • Actuele geschatte R-waarde: 1,03 **

We gaan het weer zien! Tot morgen!

Toelichting

In de grafiek met ziekenhuisopnames, geeft de blauwe lijn gemerkt “I-PCR” de schatting weer van het aantal besmettelijke personen, af te lezen op de rechter schaal. Dit zou een voorspelling moeten zijn voor het aantal patiënten dat door corona wordt opgenomen in het ziekenhuis. Zie ook ons blog hierover.

* Gecorrigeerde waarden. Ongecorrigeerde waarden op stichting-nice.nl
** Let op: deze R dag-waarde kan dus nog 0,01 wijzigen de komende tijd, als gevolg van het bijplussen (toevoegen door NICE van nog niet ingevoerde patiënten met een positieve PCR-test).

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.