Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Covid Dagcijfers 12 maart 2021

Covid Dagcijfers 12 maart 2021 - 17645
Samenvatting van het artikel

Op deze pagina worden dagelijks de laatste cijfers over de covid-19 epidemie gepresenteerd, op basis van de gegevens van het NICE, aangevuld met de voorspellingen voor de komende maanden. Vandaag de cijfers voor 12 maart 2021

Lees volledig artikel: Covid Dagcijfers 12 maart 2021

Leestijd: 3 minuten

Covid Dagcijfers 12 maart 2021

De Derde Golf

Met blijdschap geven wij kennis van het bestaan van de derde golf. Een maand geleden schreven we er al over: De Engelse variant, wat leren de cijfers. We berekenden dat de Engelse variant 18% besmettelijker zou zijn, terwijl het RIVM het hield op 40% of 49% besmettelijker.

Inmiddels zijn we een maand verder en hebben we meer cijfers om onze berekeningen op te baseren, dus kunnen we nu onze schatting bijstellen. Het is inmiddels 24% geworden. Gelukkig is het RIVM ook aan het bijstellen richting deze 24%, dus wellicht komen we nog een keer bij elkaar.

Wat houdt dit nu in? Bij een 18% extra besmettelijkheid zou er net geen derde golf komen, maar wel een stagnatie in de daling van de cijfers. Dat was een maand geleden nog niet precies te voorspellen, omdat er nog weinig cijfers beschikbaar waren. Die zijn er inmiddels wel en daarom komen we nu op 24%. En dat betekent weer dat er een heuse derde golf is, maar het is ook maar net aan…..

Het dal van de golf lag bij 22 februari, toen er 168 opnames voorspeld werden (met de nieuwe cijfers). Het werkelijke aantal die dag was 162 (7-daags gemiddelde). De top van de derde golf ligt volgens onze berekeningen op 17 maart (geen grapje), waarbij we uitkomen op 174 opnames. Het is minimaal, maar we moeten prof. Jaap van Dissel toegeven dat hij gelijk had met de komst van de derde golf, dus ere wie ere toekomt. Het zijn alleen niet de meer dan 1000 voorspelde opnames per dag, maar slechts 174…. Dit is de grafiek waar alles bij elkaar komt:

Covid Dagcijfers 12 maart 2021 - 17646

Teleurstelling

De dikke rode lijn is de voorspelling voor het verloop vanaf 5 januari. De dunne blauwe en oranje lijnen zijn de bijdragen van respectievelijk de originele covid-19 en de B117 variant in het aantal ziekenhuisopnames. De bruine lijn is het aandeel B117, dat voor vandaag is geschat op 87%. In week 7 heeft het RIVM 73% aandeel gevonden en een laboratorium dat zelf de sequencing doet kwam afgelopen week op 80%.

Een echte derde golf dus, want er is een top te zien, voorafgegaan door een minimaal dalletje. We kunnen ons wel voorstellen dat het voor menigeen een teleurstelling is, want velen zullen zich er een andere voorstelling van gehad hebben.

En er sneuvelt ook weer een nieuw record vandaag: het aantal positieve testen was voor 10 maart maar liefst 5670. Maar ook het aantal uitgevoerde testen dit jaar nog niet zo hoog geweest: 75.204, waarmee het percentage uitkomt op 7,5%. We moeten teruggaan tot begin september om zulke lage percentages te zien.

Toen waren er geen andere maatregelen dan de 1,5m en handen wassen en toen moesten de golven nog komen, nu liggen er al twee-en-half  achter ons! Voor vandaag rapporteren de media ook een nieuw record: 6068, maar zonder het aantal uitgevoerde testen te kennen, is daar nog niets over te zeggen.

Laten we de Dagcijfers dan maar weer bekijken:

Covid Dagcijfers 12 maart 2021 - 17647

We hebben voor vandaag nog even de voorspellingslijn volgens het 24% model erin getekend. Uiteraard gaat deze lijn eerder naar beneden afbuigen, zodra het effect van het voorjaar zich laat gelden, of de vaccins hun werk laten zien.

En dit is de grafiek voor de R-waarden:

Covid Dagcijfers 12 maart 2021 - 17648

De luchtvochtigheid zit nog steeds in het rode gebied. Het zal volgens de weersvoorspellingen nog minstens een week duren, voordat we het warmere vochtigere weer mogen verwelkomen, helaas….

De afgelopen twee dagen bij de GGD-teststraat zien we een hele grote stijging van het aantal mensen dat zich laat testen t.o.v. de week ervoor: 55%. Het aantal positief getesten nam met 43% toe. Dus het percentage positieven nam wat af (van 7,9% naar 7,3%). Het is de kip-of-ei vraag t.a.v. de toename van het aantal besmetten of de toename van het aantal mensen dat zich heeft laten testen.

De grafiek laat dat patroon goed zien. Pas over een week kunen we zien vanuit de mate waarin de ziekenhuisopnames gaan veranderen of het toch de kip was of het ei.

Covid Dagcijfers 12 maart 2021 - 17655

En de dagcijfers zijn:

  • Aantal ziekenhuisopnames gisteren 179 *
  • Aantal ziekenhuisopnames eergisteren: 190 *
  • Actuele geschatte R-waarde: 1,01 **

We gaan het weer zien! Tot morgen!

U heeft zojuist gelezen: Covid Dagcijfers 12 maart 2021.

Volg Maurice de Hond op Twitter en YouTube.

Toelichting

In de grafiek met ziekenhuisopnames, geeft de blauwe lijn gemerkt “I-PCR” de schatting weer van het aantal besmettelijke personen, af te lezen op de rechter schaal. Dit zou een voorspelling moeten zijn voor het aantal patiënten dat door corona wordt opgenomen in het ziekenhuis. Zie ook ons blog hierover.

* Gecorrigeerde waarden. Ongecorrigeerde waarden op stichting-nice.nl
** Let op: deze R dag-waarde kan dus nog 0,01 wijzigen de komende tijd, als gevolg van het bijplussen (toevoegen door NICE van nog niet ingevoerde patiënten met een positieve PCR-test).

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
De olifant op het voetbalveld - 96019
De heftige reacties van Nederland op het debat over de regeringsverklaring - 95205