Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Dagcijfers 11 maart 2021

Dagcijfers 11 maart 2021 - 17615
Samenvatting van het artikel

Op deze pagina worden dagelijks de laatste cijfers over de covid-19 epidemie gepresenteerd, op basis van de gegevens van het NICE, aangevuld met de voorspellingen voor de komende maanden. Vandaag de cijfers voor 11 maart 2021

Lees volledig artikel: Dagcijfers 11 maart 2021

Leestijd: 3 minuten

Andere cijfers

Vandaag laten we ook eens wat andere cijfers zien, om wat we in de Dagcijfers zien wat meer in perspectief te zetten. Als eerste zagen we vandaag deze grafiek op het Corona Dashboard staan:

Dagcijfers 11 maart 2021 - 17617

We zien hier dus de grafiek met het aantal verpleeghuisbewoners, dat is getest met een positieve PCR uitslag. Dat aantal is dus met 95% gedaald, terwijl het aantal positieven dat is gevonden in de teststraten is afgenomen van 10.000 op de top naar 4.000 nu. Het zowel met percentage als aantallen werken maakt de interpretatie wat lastig, maar het verschil tussen verpleeghuis en teststraten is zo groot, dat je er geen rekenmachine bij hoeft te gebruiken.

De overheid zal deze indrukwekkende daling toeschrijven aan het effect van de vaccinatie, maar de daling in een rechte lijn was al ingezet rond de jaarwisseling, toen er nog niemand een prik heeft gehad. Zou het te maken kunnen hebben met het verschil tussen echt klachten hebben en klachten die je voor de zekerheid laat checken bij de teststraat?

Een ander interessant plaatje kregen we van Jos van der Zanden:

Dagcijfers 11 maart 2021 - 17616

Hier zien we voor 3 landen de grafieken met het aantal overlijdens in combinatie met het aantal positieve PCR testen. Voor alle drie de landen zien we dat na de laatste piek het aantal positieve tests veel sneller daalt dan het aantal overlijdens. Voor andere landen (Duitsland, Engeland, Spanje, Portugal, Denemarken) zien we dit beeld niet of nauwelijks. In Italië zien we dit verschil weer wel. Bedenk ook dat in Nederland het aantal testen in het omcirkelde gebied flink is toegenomen en het verschil dus eigenlijk nog veel groter zou moeten zijn!

Dagcijfers 11 maart 2021 - 17633

Verschillen

Dit zijn 3 grafieken van landen waar de PCR wel gelijk op gaat met het aantal overlijdens:

Iets anders is ook opvallend: als we onze grafiek vergelijken met het plaatje voor Nederland, dan zijn er overeenkomsten, maar er is ook een verschil. De overeenkomst is dat het aantal opnames tot januari min of meer gelijk op loopt met aantallen overlijdens. Het grote verschil is dat vanaf januari het aantal ziekenhuisopnames stagneert, terwijl het aantal overlijdens wel daalt. Intrigerende plaatjes en dank aan Jos voor het beschikbaar stellen van de grafieken en het uitgebreide rapport dat hij ons stuurde.

De opnamecijfers lijken net als gisteren wat op te gaan lopen, terwijl de I-PCR cijfers (dus de voorspelling voor aantal ziekenhuisopnames) juist aan het dalen zijn. Heel intrigerend!

Dagcijfers 11 maart 2021 - 17620

Laagte record

Het aantal uitgevoerde testen bereikte een nieuwe recordhoogte van 67661, terwijl het aantal positieve uitslagen de hoogste score sinds 20 januari 2021: 4699. Het percentage was een laagte record: slechts 6,9%! Onze I-PCR rekenprocedure kon het netjes uit elkaar rekenen en kwam voor vandaag uit op het equivalent van 88 opnames (voor zaterdag a.s. 84). Maar het werkelijke aantal ligt nog steeds op het dubbele hiervan en het is goed om daar een verklaring voor te vinden.

Als een onderdeel van de verklaring wordt geopperd dat besmettingen met de Britse variant tot meer ziekenhuisopnames leidt. Het kan ook samenhangen met een ander opnamebeleid of het opnemen van ziekenhuispatiënten voor een andere kwaal, die positief getest worden voro Covid-19,

En ja, dan stijgt natuurlijk ook de R weer heel langzaam tot net boven de 1:

Dagcijfers 11 maart 2021 - 17619

Het is opmerkelijk hoe afgelopen maandag en dinsdag het aantal mensen dat zich heeft laten testen t.o.v. een week eerder met 29% toenam. Het aantal positief getesten met 13%.  Van alle getesten was nog maar 6.9% positief en de week ervoor 7,9%.

Dit alles leidt tot dit overzicht:

Dagcijfers 11 maart 2021 - 17628

We hebben inderdaad te maken gehad met een week met een erg lage luchtvochtigheid, hopelijk de laatste van deze winter. Het echt iets warmere en vochtigere weer zit nog niet in de weersvoorspellingen voor de komende 14 dagen, wel iets vochtiger. Vorig jaar kwam het weer in het meer veilige gebied in de eerste week van april (boven de 15 graden).

En de dagcijfers zijn:

  • Aantal ziekenhuisopnames gisteren 183 *
  • Aantal ziekenhuisopnames eergisteren: 188 *
  • Actuele geschatte R-waarde: 1,01 **

We gaan het weer zien! Tot morgen!

Toelichting

In de grafiek met ziekenhuisopnames, geeft de blauwe lijn gemerkt “I-PCR” de schatting weer van het aantal besmettelijke personen, af te lezen op de rechter schaal. Dit zou een voorspelling moeten zijn voor het aantal patiënten dat door corona wordt opgenomen in het ziekenhuis. Zie ook ons blog hierover.

* Gecorrigeerde waarden. Ongecorrigeerde waarden op stichting-nice.nl
** Let op: deze R dag-waarde kan dus nog 0,01 wijzigen de komende tijd, als gevolg van het bijplussen (toevoegen door NICE van nog niet ingevoerde patiënten met een positieve PCR-test).

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
De olifant op het voetbalveld - 96019
De heftige reacties van Nederland op het debat over de regeringsverklaring - 95205