Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Covid Dagcijfers 2 maart 2021

Covid Dagcijfers 2 maart 2021 - 17195
Samenvatting van het artikel

Op deze pagina worden dagelijks de laatste cijfers over de covid-19 epidemie gepresenteerd, op basis van de gegevens van het NICE, aangevuld met de voorspellingen voor de komende maanden. Vandaag de cijfers voor 2 maart 2021

Lees volledig artikel: Covid Dagcijfers 2 maart 2021

Leestijd: 2 minuten

Covid Dagcijfers 2 maart 2021

Stabilisatie

De kranten koppen dat de epidemie weer aan het toenemen is, precies zoals Maurice ook al in de laatste blog voorspelde:

Het reproductiegetal kwam voor het eerst in weken fors boven de 1 uit, wat betekent dat de epidemie groter wordt.

En dit was voorspelbaar, omdat na half februari het aantal uitgevoerde testen flink is verhoogd en dus ook het aantal positieve uitslagen. Uiteraard daalt dan het percentage positieve uitslagen, maar daar houdt het RIVM geen rekening mee en dus kwam het reproductiegetal volgens het RIVM uit op 1,14 (Maurice was zelfs nog aan de voorzichtige kant met zijn voorspelling van 1,1). We kunnen dus nu al voorspellen, dat de R volgens het RIVM volgende week uitkomt op precies 1. Dat is niet zo moeilijk te voorspellen als je zelf ook de cijfers bijhoudt.

Onze R is nog niet om blij van te worden, maar het zit nog wel stabiel op 0,98. Wel gaan we eens beter kijken naar de PCR cijfers, we hebben gezien dat daar nog spannende dingen van te leren zijn. Daar komen we heel binnenkort op terug!

De grafiek laat weer de NICE cijfers zien met voor de laatste 14 dagen ook de LCPS cijfers:

Covid Dagcijfers 2 maart 2021 - 17199

Negeren of compenseren

Het haakje naar boven zou volgens het LCPS een stijging suggereren, maar dat zien we nog niet terug in de NICE cijfers, ook niet als we de nog niet bevestigde “verdachten” in gedachten mee berekenen. Bij de LCPS cijfers zitten een paar flinke uitschieters naar boven. Eigenlijk moeten we de cijfers van de laatste dagen maar negeren of deels compenseren met de cijfers voor de verdachte patiënten. Het houdt ons bezig!

De R-waarde zit al een tijdje vlak onder de 1. Het wachten is vrezen we op het echte lente weer. De luchtvochtigheid van 4-6 g/kg waar we ruim een week van hebben mogen genieten tijdens het mooie lenteweer, was blijkbaar onvoldoende om het virus weg te drukken:

Covid Dagcijfers 2 maart 2021 - 17198

Als we de ontwikkeling van de GGD-cijfers volgen dan is goed te zien wat er aan de hand is. Dit zijn de laatste 6 dagen van de GGD-teststraten t.o.v. de vorige week:

Covid Dagcijfers 2 maart 2021 - 17206

Die ontwikkelingen zijn goed te zien in deze totaalgrafiek.

Covid Dagcijfers 2 maart 2021 - 17209

In elk geval zien we niets terug wat ook maar enigszins lijkt op een derde golf. Het RIVM heeft ook de waarde voor de extra besmettelijkheid van de B117 opnieuw naar beneden bijgesteld en zit inmiddels al dicht op de 18% die wij hebben berekend.

En de dagcijfers zijn:

  • Aantal ziekenhuisopnames gisteren volgens LCPS: 228  (NICE: 182)
  • Aantal ziekenhuisopnames eergisteren: 145 (NICE: 129)
  • Actuele geschatte R-waarde: 0,98 *

We gaan het weer zien! Tot morgen!

U heeft zojuist gelezen: Covid Dagcijfers 2 maart 2021.

Volg Maurice de Hond op Twitter en YouTube.

* Let op: deze R dag-waarde kan dus nog 0,03 stijgen de komende tijd. 

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.