Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Dagcijfers 28 februari 2021

Dagcijfers 28 februari 2021 - 17125
Samenvatting van het artikel

Op deze pagina worden dagelijks de laatste cijfers over de covid-19 epidemie gepresenteerd, op basis van de gegevens van het NICE, aangevuld met de voorspellingen voor de komende maanden. Vandaag de cijfers voor 28 februari 2021

Lees volledig artikel: Dagcijfers 28 februari 2021

Leestijd: 3 minuten

Wat is er met LCPS loos?

Sinds 22 februari betrekken wij de cijfers van het LCPS bij onze dagcijfers. Gisteren maakten we al melding van de stress waarin het LCPS sinds 24 februari lijkt te zitten. Daar waar sinds 23 februari de cijfers van NICE er betrouwbaarder uit zien, omdat ze amper meer bijgeplust worden, zijn de cijfers van het LCPS plotseling met ongeveer 50 gestegen.

Vraag is natuurlijk welke partij nu de juiste cijfers levert. Het corona dashboard houdt het bij de NICE cijfers en deze lijken ook te passen bij het globale verloop, maar zeker weten doen we het niet. Wellicht is een vingerwijzing dat NICE de aantallen patiënten rapporteert en het LCPS het aantal bedden. Mogelijk zijn er dus meer corona bedden dan patiënten, wat ook weer vraagtekens oproept. Maar verder dan deze constatering willen wij niet gaan. Vooralsnog baseren wij onze cijfers weer op de NICE aantallen en tonen wij de LCPS cijfers er ter informatie bij (alleen de laatste twee weken).

Voorjaar

Een week geleden zagen wij al met genoegen het voorjaar in beeld komen. Vanaf 16 februari hogere temperaturen en dus ook een hogere absolute luchtvochtigheid. En dat zou gaan beteken dat de cijfers 10 dagen later zouden gaan dalen. Uiteraard zou dat onmogelijk zijn als corona zich volgens het RIVM zou verspreiden via druppels, maar de rest van de wereld weet inmiddels dat het via de lucht verspreid wordt.

Dus met spanning wachtten wij 26 februari af en inderdaad zien wij vanaf die datum de R-waarde duidelijk dalen en dus ook het aantal ziekenhuisopnames. Zaterdag bij NICE dus slechts 75. Dat wordt nog aangevuld zeggen we er dan altijd bij en in het verleden moesten we rekening houden met +40-50%. Inmiddels lijkt een aanvulling met 10-15% meer realistisch te zijn, dus 85 zou het kunnen gaan worden. Dit is dus het plaatje:

Dagcijfers 28 februari 2021 - 17128

Laatste golf

De daling is hier weer goed te zien. In het verleden werden we telkens teleurgesteld door het bijplussen, maar we hopen (en verwachten ook wel) dat de ingeslagen daling definitief is. De laatste golf dus!

Ook is de lijn van het LCPS hierin te zien, die dus naar boven afbuigt en niet naar beneden. We blijven dit scherp in de gaten houden en zodra er een betere verklaring voor dit fenomeen is, dan zullen we hierover berichten.

De grafiek met de R-waarde brengt de daling ook in beeld:

Dagcijfers 28 februari 2021 - 17127

Drogere dagen

De meest recent berekende waarde is voor 17 februari, de dag na de stijging van de luchtvochtigheid. Goed is dus ook te zien dat deze hogere luchtvochtigheid  vanaf 16 februari samenvalt met de daling van de R-waarde. We mogen verwachten dat deze nog iets door zal dalen, om over een week weer iets op te lopen, omdat dan weer wat drogere dagen zullen aanbreken. Maar de toon is hiermee gezet, de derde golf is er niet, de daling door het voorjaarsweer wel.

Het aantal gemelde positieve testen stabiliseert op dit moment. Door de GGD cijfers van de teststraten is een goede vergelijking te maken met vorige week. Vorige week maandag was de helft van de dag de teststraat gesloten. Maar vanaf de 16e, met het mooie lenteweer toen, zagen we abrupt een forse stijging van het aantal testen. Het aantal positieve testen nam toe, maar in veel kleinere mate dan de stijging van het aantal testen. (Wellicht doordat na de kouperiode veel meer mensen verkouden waren en zich wilden laten testen, plus de kinderen van de basisschool en hun familieleden).

Daling

Als de resultaten van de GGD-teststraten worden bekeken van afgelopen dinsdag tot en met vrijdag, vergeleken met dinsdag tot en met vrijdag een week geleden, dan zien we het volgende:

  • 10% meer getest
  • identiek aantal positieve testen
  • percentage positieve testen die dalen van 9,6% naar 8,6%.

Deze cijfers zouden juist indiceren dat er eerder een sprake is van een daling onder de bevolking van het aantal geinfecteerde mensen dan een start van een derde golf, zoals het RIVM het dinsdag meldde.

De niet stijgende ziekenhuiscijfers indiceren dat ook:

Dit is de grafiek, waarbij we de cijfers van LCPS en NICE combineren.

Dagcijfers 28 februari 2021 - 17134

En de dagcijfers zijn:

  • Aantal ziekenhuisopnames gisteren volgens NICE: 75
  • Aantal ziekenhuisopnames eergisteren: 140
  • Actuele geschatte R-waarde: 0,92 *

We gaan het weer zien! Tot morgen!

* Let op: deze R dag-waarde kan dus nog 0,01 stijgen de komende tijd. 

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.