Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Dagcijfers 22 februari

Dagcijfers 22 februari - 16880
Samenvatting van het artikel

Op deze pagina worden dagelijks de laatste cijfers over de covid-19 epidemie gepresenteerd, op basis van de gegevens van het NICE, aangevuld met de voorspellingen voor de komende maanden. Vandaag de cijfers voor 22 februari 2021

Lees volledig artikel: Dagcijfers 22 februari

Leestijd: 3 minuten

Plussen en minnen

Gisteren beschreven we hier al ons dilemma, dat de cijfers zoals die verschijnen op de website van NICE, in de weken na de opname datum nog flink blijven door stijgen. Dat leidt voortdurend tot de schijn dat de epidemie lijkt af te nemen, maar de werkelijkheid was voortdurend dat na het bijplussen de verschillen tussen de weken klein bleken te zijn. Wel kwam de R-waarde uiteindelijk uit op een waarde rondom de 0,96.

We dachten gisteren de oplossing te zien, door gebruik te maken van de LCPS cijfers. Deze bleken na de opname dag niet meer te veranderen. Maar dat gaf weer een ander probleem en dat is dat de hieruit berekende R-waarde behoorlijk ging variëren. Met name rondom de afgelopen vorstperiode zien we bij LCPS een plotselinge stijging, die we in de NICE cijfers niet terug vinden, dus dat wekt argwaan! Wat waarheid is, dat gaat mogelijk binnenkort blijken, als de cijfers van het aangebroken voorjaar er zijn.

Tussenoplossing

We hebben daarom uiteindelijk gekozen voor een tussenoplossing, om aan beide bezwaren tegemoet te komen. We blijven voorlopig de NICE cijfers gebruiken en baseren de voorspellingen uitsluitend op cijfers die tenminste een week oud zijn. Vanaf dat moment worden de cijfers nog wel enkele maanden aangevuld, maar dan gaat het nog maar om een tiental. Om tegemoet te komen aan de juistheid van de cijfers van de afgelopen weken, laten we voor de laatste twee weken ook de cijfers van het LCPS zien. Deze lijn laten we dan wel starten vanaf de NICE lijn, om zo aan te even wat volgens de LCPS cijfers de trend zou moeten zijn, als ze eenmaal aangevuld zijn door NICE. Dat is dus maar een kort lijntje, dat loopt over een periode van de laatste 14 dagen.

Afgelopen zondag waren er volgens NICE dus 100 opnames en het aantal dat het LCPS net na de middag op hun site liet zien was 122. Dit verschil is niet zo groot, maar bijvoorbeeld op 6 februari was het verschil veel groter: 73 resp. 150.

In het plaatje voor vandaag zien we duidelijk dat de LCPS lijn aan het stabiliseren is, terwijl de NICE lijn suggereert dat we met een daling te maken hebben. Wel zien we bij de LCPS lijn, dat ook daar een voorzichtige daling is te zien.

Dagcijfers 22 februari - 16886

Aan de grafiek met de R-waarden is niets veranderd. Deze was al gebaseerd op de wat stabielere cijfers uit het verleden:

Dagcijfers 22 februari - 16885

Ten aanzien van de ontwikkelingen van het aantal positieve testen zien we een stijging t.o.v. de vorige week. Maar zien we ook een forse stijging van het aantal mensen die zich laat testen. Ondertussen zien we wel dat het percentage positieven daalt naar een percentage onder de 10%. Maar dat kan zijn doordat er dus meer dan voorheen mensen worden getest, die zonder klachten komen, omdat ze uitgenodigd worden (omdat er in een gemeente als Bunschoten en Dronten een bevolkingsonderzoek is). Ook weten we dat meer schoolkinderen van de basisschool leeftijd worden getest. Dit allemaal kan zowel zorgen voor meer getesten, een lager percentage positief, maar ook een verhoging van het aantal positieven.

Als we de GGD-cijfers van afgelopen vrijdag bekijken dan kwamen er 35000 mensen om zicht te laten testen, 13000 meer dan de week ervoor. 850 meer mensen die positief werden getest en het percentage positief daalde van 11,5% naar 9,7%.  Maar kwamen vorige week vrijdag minder mensen omdat het koud weer was en nog sneeuw lag en/of men liever ging schaatsen of had men toen minder klachten? Dat gaan we pas echt weten als we de ontwikkeling van het aantal ziekenhuisopnames in de loop van de volgende week zien.

Morgen horen we meer van het RIVM over de cijfers van de GGD. Morgenochtend zal daar een speciaal voorbereidend blog over komen.

Dagcijfers 22 februari - 16892

En de dagcijfers zijn:

  • Aantal ziekenhuisopnames gisteren: 100 (wordt nog aangevuld)
  • Aantal ziekenhuisopnames gisteren volgens LCPS: 122
  • Aantal ziekenhuisopnames eergisteren: 113
  • Actuele geschatte R-waarde: 0,98 *

We gaan het weer zien! Tot morgen!

* Let op: deze R dag-waarde kan dus nog 0,03 stijgen de komende weken door de achterstanden bij NICE! 

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
De olifant op het voetbalveld - 96019
De heftige reacties van Nederland op het debat over de regeringsverklaring - 95205