Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Dagcijfers 19 februari

Dagcijfers 19 februari - 16754
Samenvatting van het artikel

Op deze pagina worden dagelijks de laatste cijfers over de covid-19 epidemie gepresenteerd, op basis van de gegevens van het NICE, aangevuld met de voorspellingen voor de komende maanden. Vandaag de cijfers voor 19 februari 2021

Lees volledig artikel: Dagcijfers 19 februari

Leestijd: 2 minuten

Witte scenario

Het heeft er steeds meer de schijn van dat het witte scenario aan de winnende hand is. Een zwart scenario werd ons voorgehouden door ambtenaren van VWS op 10 februari inhet Catshuis, dat al in begin februari tot 170.000 besmettingen per dag zou leiden. Niets gezien. Het is gaandeweg bijgesteld tot zwarte wolken: geen druppel gevallen. Inmiddels beginnen de werkelijke cijfers zich af te tekenen en het lijkt er op dat de 49% extra besmettelijkheid die het RIVM heeft berekend, moet worden vervangen door onze 18%. De cijfers gaan nog steeds de goede kant op, zoals te zien is in onze dagelijkse grafiek van het aantal ziekenhuisopnames:

Dagcijfers 19 februari - 16751

Gisteren nog een dag met relatief weinig opnames, vandaag weer een normale dag met tot nu toe 150 opnames voor de donderdag. Wat ons wel opvalt is dat er sinds 16 februari precies twee maal zoveel PCR testen per dag worden uitgevoerd met twee maal zoveel positieve uitslagen. Dus wel met een zelfde percentage positief van onder de 9,5%. We houden het in de gaten!

En de grafiek met de R-waarden is weer ietsje gezakt naar 0,96

Dagcijfers 19 februari - 16752

Ook woensdag werden er relatief veel mensen getest (rond de 45.000). En ook toen was het percentage onder de 10%. Als we de afgelopen maandag tot woensdag van de GGD-teststraten vergelijken met die van de week ervoor (toen het een stuk kouder was) dan zien we de volgende cijfers:

  • vorige week 87.000 getest, deze week 113.000
  • vorige week 10.400 positief, deze week 10.500 positief
  • vorige week 11,6% positief, deze week 9,4% positief

De komende dagen zal meer moeten laten zien of dit niet betekent dat er een stabilisatie is van het aantal positieve testen of toch een daling.

Dagcijfers 19 februari - 16769

En de dagcijfers zijn:

  • Aantal ziekenhuisopnames gisteren: 150 (wordt nog aangevuld)
  • Aantal ziekenhuisopnames eergisteren: 141
  • Actuele geschatte R-waarde: 0,96 *

We gaan het weer zien! Tot morgen!

* Let op: deze R dag-waarde kan dus nog 0,03 stijgen de komende weken door de achterstanden bij NICE! 

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
De olifant op het voetbalveld - 96019
De heftige reacties van Nederland op het debat over de regeringsverklaring - 95205