Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Dagcijfers 18 februari

Dagcijfers 18 februari - 16720
Samenvatting van het artikel

Op deze pagina worden dagelijks de laatste cijfers over de covid-19 epidemie gepresenteerd, op basis van de gegevens van het NICE, aangevuld met de voorspellingen voor de komende maanden. Vandaag de cijfers voor 18 februari 2021

Lees volledig artikel: Dagcijfers 18 februari

Leestijd: 3 minuten

Engelse variant in verlegenheid

Vandaag werd bekend dat de extra besmettelijkheidscijfers van de Britse variant puur gebaseerd waren op de output van het RIVM model. Het was dus geen 49% en ook geen 35-40% maar een stuk minder. De website van het RIVM heeft stilletjes het daaruit berekende aandeel van de Britse variant omlaag bijgesteld naar 47,6% op 2 februari.

Volgens meldingen aan het AD was “tussen 18 en 24 januari was 22 procent van de positieve monsters Brits, de week daarna 23 procent”. De cijfers voor 2 februari moeten dus nog bijgesteld worden: het is een stuk lager dan 47,2%. De conclusie die we daaruit trekken is dat het zwarte scenario van Van Dissel slechts het product was, van een voorspellingsmodel dat kennelijk is gevoed met foutieve gegevens.

Geen zwart scenario

Zelf denken we nog steeds dat de hogere mate van besmettelijkheid rond de 18% zit, maar we kunnen dat pas met meer zekerheid zeggen als er in de loop van de weken meer cijfers bekend zijn: je hebt tenminste twee betrouwbare steekproeven nodig om hier echt iets over te kunnen zeggen. Hierdoor kunnen we wel opeens een heel stuk geruster naar de komende weken kijken, want de voorspelling dat we alleen maar dalende cijfers zullen zien, lijkt daarmee door het RIVM bevestigd!

Ook interessant is om de cijfers van NICE eens tegen het licht te houden van de besmettingscijfers op het dashboard en de opname cijfers van de GGD. We hebben het aantal positieve testuitslagen gedeeld door 50, om ze passend in dezelfde grafiek te krijgen. Dit is het plaatje:

Dagcijfers 18 februari - 16719

Heel opvallend is dat het aantal opnames zoals gemeld door de GGD perfect samenloopt met het aantal positieve tests tot 10 oktober. Daarna neemt het aantal positieve uitslagen veel sneller toe dan het aantal patiënten dat volgens de GGD wordt opgenomen wegens corona. Ook opvallend is het constante verschil van 85 tussen positieve tests en aantal ziekenhuisopnames (met of door corona).

Minstens zo opvallend is dat vanaf 5 februari de PCR en de GGD weer samenlopen. Het heeft er in elk geval alle schijn van dat je van het door NICE gemelde aantal ziekenhuisopnames er rond de 85 mag aftrekken, omdat dat patiënten zijn die zijn opgenomen voor andere problemen dan corona, maar wel een positieve PCR-test hebben nadat ze zijn opgenomen.

Nog een fenomeen dat we in de cijfers hebben gevonden: vanaf 20 januari dalen de opname cijfers beduidend langzamer dan je zou mogen verwachten. Het blijkt dat vanaf die datum de reguliere zorg weer is opgeschaald. Dat betekent dan ook dat er meer patiënten worden opgenomen met corona, waardoor de daling schijnbaar wordt afgeremd.

Desondanks zien we tot onze verrassing vandaag een opvallende daling van het aantal ziekenhuisopnames! Slechts 110! Daarmee worden de iets tegenvallende cijfers van de afgelopen paar dagen ruimschoots gecompenseerd. Of dat iets gaat betekenen voor de lange termijn gaan we zien!

En dit is dan weer de grafiek met de R-waarden:

Dagcijfers 18 februari - 16718

Hier is op zich niets bijzonders aan te zien. Wat wel bijzonder is om te vermelden, is dat schommelingen in de PCR waarden slechts leiden tot minimale schommelingen in de R-waarden! Wat des te opvallender is, dat is dat deze schommelingen in de (Nederlandse!) PCR waarden wel te zien zijn in de Belgische opname cijfers en dat is heel opmerkelijk. De enige verklarende oorzaak kan het weer zijn, dat de actuele R-waarde omhoog en omlaag stuwt. Ook zijn deze fluctuaties terug te zien in de cijfers van de GGD. Het weer is dus blijkbaar de bepalende factor voor zowel de PCR waarden als de GGD cijfers, maar niet voor het aantal ziekenhuisopnames!

De dagcijfers van het RIVM was relatief wat hoger, omdat bij de GGD dinsdag meer mensen dan anders zijn getest. Dat kwam doordat maandagochtend er een code rood was wegens ijzel.  De cijfers die donderdag worden bekendgemaakt zijn namelijk voor ongeveer de helft afkomstig van de dinsdag. Wat hoopgevend was dat dinsdag, net zoals maandag, het percentage positieven onder de 10% zat. Dit alles kan aan de weersomstandigheden gelegen hebben van de vorige week. Zowel zondag de 7e met code rood door de sneeuwstorm als de dagen erna met (heel) koud en heel helder weer. In de komende dagen zullen we daar meer van zien en bekijken of er sprake is van een meer bestendige lijn.

Dit weekend zien we voor het eerst lenteweer, met daarbij een luchtvochtigheid van boven de kritische grens van 6g/kg.

Dagcijfers 18 februari - 16722

En de dagcijfers zijn:

  • Aantal ziekenhuisopnames gisteren: 110 (wordt nog aangevuld)
  • Aantal ziekenhuisopnames eergisteren: 157
  • Actuele geschatte R-waarde: 0,99 *

We gaan het weer zien! Tot morgen!

* Let op: deze R dag-waarde kan dus nog 0,03 stijgen de komende weken door de achterstanden bij NICE! 

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
De olifant op het voetbalveld - 96019