Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Dagcijfers 17 februari

Dagcijfers 17 februari - 16676
Samenvatting van het artikel

Op deze pagina worden dagelijks de laatste cijfers over de covid-19 epidemie gepresenteerd, op basis van de gegevens van het NICE, aangevuld met de voorspellingen voor de komende maanden. Vandaag de cijfers voor 17 februari 2021

Lees volledig artikel: Dagcijfers 17 februari

Leestijd: 3 minuten

Betrouwbaarheid van de cijfers

Ja dat is wat, zijn de cijfers wel betrouwbaar? Die vraag stellen wij onszelf nu…. Van Dissel leek gisteren bij het proces van Viruswaarheid wel af te trappen, door daar heel andere cijfers te noemen voor de R-waarden dan in de afgelopen maand in de rapportages van het RIVM gemeld werden. Ze zouden moeten onderstrepen, dat de avondklok met succes de R-waarden heeft doen dalen. Maar wij zien in plaats daarvan een heel lichte stijging.

Dus hebben wij besloten om op dezelfde wijze als het RIVM dat doet, de R-waarde ook te berekenen op basis van het aantal positieve PCR-testen. En wat bleek? De variaties in deze R-waarden (zoals ook te zien op het corona dashboard) komen niet overeen met het verloop van de door ons berekende R-waarden. Alles komt samen in dit plaatje:

Dagcijfers 17 februari - 16684Het verloop van de R-waarde (aflopend dus volgens Van Dissel) is de onderbouwing voor het succes van de avondklok. Dat is dus beslist niet wat wij zien, want gedurende de afgelopen 4 weken is deze zelfs iets gestegen. Maar nog verrassender voor ons, was dat deze fluctuaties WEL zijn terug te zien in de fluctuaties in het aantal ziekenhuisopnames in België!

Omdat het onwaarschijnlijk is dat het effect van Nederlandse maatregelen in België groter is dan in Nederland zelf, lijkt het veel aannemelijker dat de fluctuaties veroorzaakt zijn door het weer. In grote lijnen lijkt er zeker een verband te zijn: bij lagere vochtigheid dan 6 g/kg zien we een toename van de R-waarde.

Waarom hier geen fluctuaties?

Meteen de vervolgvraag dan natuurlijk: waarom zien we in Nederland dan helemaal niets terug van die fluctuaties? De enige en ook zeer waarschijnlijke verklaring moet zijn, dat het aantal ziekenhuisopnames in Nederland door NICE wordt gerapporteerd als het totaal aantal patiënten die een positieve corona test hebben, maar mogelijk behandeld worden voor een ander probleem. Dat zou volgens voorzichtige schattingen inmiddels ongeveer de helft zijn. Dus de opname en ook (IC) bezettingen moeten eigenlijk gehalveerd worden. Dat verklaart ook dat er inmiddels een flinke discrepantie is tussen aantal positieve tests (afname 75%) en opname/bezetting cijfers (afname 40%). Dit wordt ook bevestigd door de publicatie van Lars Admiraal, waarin hij de GGD cijfers vergelijkt met de NICE cijfers.  Met deze wetenschap zitten we nog maar vlak boven de signaalgrens van 40 opnames per dag!

Nog maar even zoals we het gewend zijn de opname cijfers:

Dagcijfers 17 februari - 16677

Ondanks de iets tegenvallende cijfers, blijven we de schattingen wel volgen. Wel is de R-waarde weer iets gestegen tot precies 1,00:

Dagcijfers 17 februari - 16678

We verwachten wel dat deze de komende dagen iets zal dalen en over een week, als de hogere vochtigheid zich laat gelden een sterkere daling.

De cijfers van de positieve testen dalen nog steeds. Deels omdat maandag door code rood in de ochtend er naar schatting 8000 Nederlanders minder mensen zijn getest. Interessant daarvan is dat het aandeel positief getesten slechts 9,2% was, Dat is voor het laatst eind september zo geweest. Dinsdag is er weer normaal getest. De uitslag van morgen van het RIVM zal vooral die uitslagen meenemen. Dat zal zeker een stijging betekenen t.o.v. vandaag (circa 3400). Maar het wordt spannend of het onder de 4000 zal komen.

Nog spannender is het wat het percentage positieve testen is die morgen bekend worden gemaakt van gisteren. Als dan het percentage weer onder de 10% komt dan is er sprake van een aantoonbare verdere daling (zelfs met de dominante Britse variant).

Dagcijfers 17 februari - 16691

En de dagcijfers zijn:

  • Aantal ziekenhuisopnames gisteren: 123 (wordt nog aangevuld)
  • Aantal ziekenhuisopnames eergisteren: 182
  • Actuele geschatte R-waarde: 1,00 *

We gaan het weer zien! Tot morgen!

* Let op: deze R dag-waarde kan dus nog 0,03 stijgen de komende weken door de achterstanden bij NICE!

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
De notulen van het – Duitse – OMT compleet openbaar - 96782
De bijzondere aanpassingen van de oversterftemetingen - 96665