Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Dagcijfers 15 februari

Dagcijfers 15 februari - 16572
Samenvatting van het artikel

Op deze pagina worden dagelijks de laatste cijfers over de covid-19 epidemie gepresenteerd, op basis van de gegevens van het NICE, aangevuld met de voorspellingen voor de komende maanden. Vandaag de cijfers voor 15 februari 2021

Lees volledig artikel: Dagcijfers 15 februari

Leestijd: 2 minuten

Altijd wel angst te vinden

En ja hoor, de media hebben zoals elke dag weer een cijfer kunnen vinden dat niet daalt: Aantal coronameldingen flink onder gemiddelde, aantal ziekenhuisopnames na zes dagen weer toegenomen kopt vandaag het AD. Inderdaad, op zaterdag was het aantal ziekenhuisopnames spectaculair gedaald, dus een stijging ten opzichte van deze sterke daling moest wel even gemeld worden! Niets om ons maar enige zorgen om te maken, want de daling van de cijfers gaat gewoon door met ongeveer 8% per week, horende bij een R-waarde die heel constant rond de 0,95 ligt.

Er worden ook regelmatig vragen gesteld op het forum over het aandeel van de Engelse variant. Hoe zit dat? De Engelse variant is volgens onze schattingen 18% besmettelijker. Dat betekent dat deze variant uiteindelijk wel bijna 100% van alle  besmettingen zal veroorzaken, maar dat is verder niet om ons ongerust over te maken. Wel zal het de R dan met 18% verhoogd hebben, maar dat gaat heel geleidelijk: pas in april is het gegroeid tot 90%. Vandaag is het aandeel volgens onze schatting precies 50%, dus een verhoging van de R van 9%. Door de ontwikkeling van immuniteit (elke 8 dagen 110.000 immune mensen erbij volgens het corona dashboard) kun je uitrekenen dat de R daardoor elke maand met ongeveer 8% daalt. Dat kun je dus precies tegen elkaar wegstrepen voor de komende maand! Over nog een maand zal de verdere ontwikkeling van de immuniteit het weer gaan winnen en bovendien zal dan de invloed van het voorjaar merkbaar zijn!

En dit is dan de grafiek voor de ziekenhuisopnames:

Dagcijfers 15 februari - 16574

En hier de grafiek met de R-waarden, blijft nog steeds op 0,95 staan:

Dagcijfers 15 februari - 16573

Ook het aantal positief getesten daalt verder. Er komen steeds minder mensen per week zich testen. Doordat het percentage positief getesten rond de 11% blijft hangen betekent het dat ook in de praktijk het aantal besmetten mensen in Nederland gestaag aan het afnemen is.

Het verloop van de groene lijn (het aantal uitgevoerde testen) kent aan het eind twee dalletjes. De eerste komt door het datalek van de GGD, die gezorgd hebben voor circa 20.000 mensen die niet gekomen zijn. De tweede doordat zondag 7 februari de teststraten gesloten waren. Inclusief minder mensen de maandag erna schatten we dat hierdoor 35.000 minder naar de teststraten gekomen zijn.

In de gele lijn hebben we wel correcties doorgevoerd voor deze beide cijfers.

Dagcijfers 15 februari - 16585

 

En de dagcijfers zijn:

  • Aantal ziekenhuisopnames gisteren: 98 (wordt nog aangevuld)
  • Aantal ziekenhuisopnames eergisteren: 97
  • Actuele geschatte R-waarde: 0,94 *

We gaan het weer zien! Tot morgen!

* Let op: deze R dag-waarde kan dus nog 0,03 stijgen de komende weken door de achterstanden bij NICE!

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.